Micile anecdote astrologice ascund adesea semnificații profunde, dar adesea trecute cu vederea de istorici, biografi, oameni de știință și critici. În secțiunea ‘Previziuni celebre’ mi-am propus să comentez atât previziunile binecunoscute ale marilor astrologi, cât și unele dintre istorioarele mai puțin cunoscute, dar cât se poate de semnificative.

Poate că povestea adevărată care urmează nu ar merita catalogată neapărat în secțiunea previziunilor ‘celebre’, dar, în viziunea mea, ea spune multe atât despre astrologie, cât și despre pasiunea pe care astrologii o au pentru disciplina lor. Această poveste îl are ca protagonist pe cunoscutul pictor englez John Varley (17 august 1778 – 17 noiembrie 1842). Pe lângă activitatea sa artistică, Varley era un astrolog pătimaș;  împreună cu prietenul său cel mai bun – celebrul poet și pictor William Blake – a realizat (pe lângă o lucrare de artă foarte cunoscută numită Visionary Heads) un tratat de fizionomie astrologică (A Treatise on Zodiacal Physiognomy, Londra, 1828), desenele fiind realizate de Blake în baza semnelor zodiacale aflate la ascendent în horoscoapele mai multor persoane (lucrarea nu a fost însă terminată, ea cuprinzând doar desene ce corespund primelor 3 semne zodiacale Berbecul, Taurul și Gemenii).

Povestea a fost relatată de fiul său, Albert, și consemnată de Alfred T. Story în cartea biografică Life of John Varley (1894) și de Ellen McCaffery în lucrarea ei Astrology, It’s History and Influence (1952). Varley obișnuia să petreacă multă vreme studiind semnificațiile astrologice ale planetei Uranus. Aceasta fusese descoperită în 1781, la 3 ani după nașterea lui Varley, dar semnificațiile ei nu erau încă bine înțelese în perioada când el a început să devină preocupat de astrologie. Studiind horoscoapele mai multor membri ai familiei și ale unor cunoscuți, Varley a ajuns la concluzia că atunci când Uranus era excitat de tranzitul lui Marte, evenimente cu caracter brusc și neașteptat se produceau în sectoarele de viață corespunzătoare poziției natale a lui Uranus.

Varley obișnuia să-și studieze zilnic tranzitele la horoscopul său natal. Într-o dimineață, el a comunicat membrilor familiei sale că un eveniment serios, cu un caracter foarte brusc, urma să i se întâmple în acea zi ‘cu câteva minute înainte de ora 12’ și că era mai bine să stea acasă. Potrivit spuselor fiului său, Varley a fost atât de sigur că efectele urmau să fie neplăcute pentru el și / sau pentru proprietatea sa, încât s-a temut să meargă chiar și la doctorul din apropiere la care avea programare. Imediat după ora 12, pe când Varley se întreba deja dacă ceasul său funcționa bine și dacă nu cumva a greșit calculele sale astrologice, el și fiul său au auzit țipete și agitație în stradă. Casa lor fusese cuprinsă de flăcări, fără ca ei să realizeze; toată lumea a sărit să stingă incendiul, dar – spun biografii săi – Varley nu a cărat nici măcar o găleată cu apă, fiind absorbit în consemnarea momentului accidentului și a corelațiilor astrologice legate de tranzitul la planeta Uranus.

Era atât de încântat de faptul că a descoperit semnificația astrologică a lui Uranus, încât, deși știa că nu era asigurat nici măcar pentru un penny [‘bănuț’ – n.n], a stat acolo, așezat, și a consemnat în scris descoperirea sa… Deși a pierdut totul în incendiu, a considerat acest lucru neimportant prin comparație cu descoperirea potențialului astrologic al noii planete,

declara fiul său, Albert, biografului lui Varley, Alfred T. Story.    

Cu detașare și cu o meticulozitate cu adevărat științifică – dar și într-o manieră specific ‘uraniană’: mai degrabă neimplicată, distrată și excentrică (conjuncție Lună-Uranus în Gemeni și cuadratură a lui Uranus cu Mercur din Fecioară în horoscopul său) –  Varley s-a desprins de (ceea ce ar fi trebuit poate să constituie) interesele sale imediate, pragmatice și stringente pentru a contribui la astrologie. Se știe că mulți astrologi sunt adesea ‘cu capul în nori’, dar acest exemplu extrem arată și faptul că aceștia sunt mai preocupați de semnificația metafizică a evenimentelor, decât de consecințele ‘fizice’ ale acestora…

Încercând să anticipeze viitorul, astrologii dau greș foarte des. Motivele sunt multiple (și nu au de-a face cu ‘validitatea’ astrologiei): incapacitatea lor de a transcende propriile filtre de înțelegere și propriile lor condiționări și obișnuințe de interpretare, insuficienta înțelegere a semnificațiilor configurațiilor planetare, nivelul prea general al semnificației indicatorilor astrologici prin comparație cu nivelul specific la care interpretările previzionale se adresează, dificultatea de a ‘traduce’ semnificațiile planetare în semnificații ‘mundane’, care țin de viața pragmatică etc. Însă, pe de altă parte, previziunile care se dovedesc valide uimesc adesea prin precizia și nuanțele pe care le exprimă și arată că există ceva autentic în astrologie și că ele nu pot fi catalogate ca simple ‘întâmplări’ sau ‘excepții’. Anticiparea realizată de Varley în legătură cu un eveniment corelat cu semnificația unei planete încă insuficient studiată și înțeleasă de astrologi constituie un exemplu grăitor în acest sens.

Consemnările lui Varley nu par să fi rămas fără urmări: el a fost primul astrolog care a asociat (cel puțin în scris, dacă nu altfel) nou-descoperita planetă – Uranus – cu semnul zodiacal al Vărsătorului. În cartea sa de fizionomie astrologică (menționată mai sus), el scria că

Vărsătorul este guvernat de planeta Herschel [Uranus],

și că

Deși dominația asupra lumii este dobândită de neguțătorii și antreprenorii saturnieni, care, prin virtutea conferită de Saturn ca guvernator real și adevărat al Capricornului, devin conducătorii puternici și bogați ai Commonwealth-ului, astrologii continuă să creadă, în mod eronat – ignoranți fiind de existența planetei Herschel [Uranus] – că semnul Vărsătorului este casa masculină și superioară a lui Saturn.

Deși corelația făcută între Uranus și guvernarea zodiei Vărsătorului este discutabilă din perspectivă astrologică (și, în opinia mea, trebuie mult nuanțată), aportul lui Varley la înțelegerea semnificației lui Uranus nu poate fi subestimat. Amprenta uraniană a horoscopului lui Varley este cât se poate de clară, motiv pentru care, neîntâmplător, acesta a fost atât de fascinat de semnificațiile astrologice ale acestei planete!

Imagine reprezentativă: portret al John Varley realizat de John Linell în 1820 (stg.) și o imagine de Николай Егошин via Pixabay (dr.)