Iată și câteva mențiuni astrologice despre lexicograful James Murray, cel mai proeminent editor al celebrei și monumentalei lucrări Oxford English Dictionary (OED) la care a lucrat vreme de 35 de ani. Nu avem ora de naștere a lui Murray, de aceea voi putea vorbi doar despre predispozițiile psihologice ale acestuia către o astfel de întreprindere pe cât de grandioasă, pe atât de anevoioasă. 

Astrograma lui Murray ne arată că acesta poseda toate calitățile psihologice necesare unei astfel de activități lingvistice și editoriale de lungă durată și de mare anvergură.

Astfel,

-luminariile se află în Vărsător (Soarele) și Pești (Luna) – semnele cele mai integrative ale Zodiacului. Orice demers menit să înglobeze o atât de mare cantitate de informație de o asemenea complexitate își găsește o susținere uriașă de la cele două poziționări.

-configurația majoră este careul în T format pe semnele Vărsător (Soare-Mercur-Neptun) – Leu (Jupiter-Marte) – Scorpion (Saturn). Cele 3 semne fixe sunt potrivite pentru o activitate de o asemenea durată și anvergură, însoțită de o mare disciplină și de un management excelent al resurselor materiale, temporale și umane aflate la dispoziție în acest proiect academic.

orientarea globală / enciclopedică și umanistă a demersului este indicată de poziția Soarelui în Vărsător, iar anvergura acestuia de opoziția lui Jupiter la semnul Vărsătorului. Jupiter-Marte este tipic pentru astfel de operațiuni foarte ample.

-totuși într-un astfel de demers scopul se obține plecând de la detaliu și ajungând la partea de integrare: conjuncția Soarelui cu Mercur exprimă orientarea fundamentală  către ‘logos’. Fiind sub razele Soarelui, Mercur este subordonat demersului integrativ al Vărstorului și nu ‘fragmentează’ integritatea acestuia.

-proiectul lui Murray a fost inițial considerat utopic; nimeni nu mai realizase – nici măcar la o scară redusă – un astfel de proiect și se credea că o viață întreagă nu ar ajunge unui om să realizeze așa ceva (ceea ce este adevărat! Se consideră că ar fi nevoie de cel puțin 180 de ani pentru a colecta, redacta și corecta cele 59 milioane de cuvinte cuprinse în ultima – a doua! – versiune a dicționarului de limbă engleză.). În plus, spre dezamăgirea colegilor săi de la Oxford care îi sugerau să se orienteze doar către lexicul  principal și uzual, modern, Murray nu vroia să lase nici un cuvânt pe dinafară, indiferent din ce epocă sau din ce regiune ar fi provenit acesta. El dorea să cuprindă toată limba engleză care a fost întrebuințată vreodată – un demers de-a dreptul titanic . Această ‘utopie’, acest ideal frumos este simbolizat de conjuncția lui Neptun cu Soarele și cu Mercur. Opoziția planetelor din Leu i-au stimulat lui Murray dorința de a realiza ceva cu totul și cu totul măreț, magnific. Murray avea să moară fără a vedea mai mult de jumătate din lucrare publicată (iar unul dintre cei care i-au continuat munca a fost un alt ‘neptunian’ – J.R.R. Tolkien, celebrul autor al nuvelei fantastice The Hobbit și al continuării acestuia – trilogia The Lord of the Rings).

-Luna în Pești și Neptun asigură o orientare mai degrabă lingvistică decât matematică acestei configurații (deși informații suplimentare sunt necesare pentru a face o afirmație tranșantă în acest sens pentru că sunt situații în care experți ai științelor exacte au această configurație…).

-pentru o astfel de întreprindere era necesară o muncă asiduă de cercetare și investigare, o dedicare exemplară și chiar o adevărată obsesie, iar Saturn în Scorpion exprimă cât se poate de bine acest lucru. Conjuncția prin semn a lui Saturn cu Nodul Lunar Sud aduce dispoziția către o astfel de activitate disciplinată și laborioasă,  iar cuadratura cu Mercur ajută la ‘încadrarea logosului’ ( a literelor, cuvintelor și expresiilor) în limitele și standardele convenționale cerute de specificul demersului și   de mediul academic. Ambele aspecte de mai sus sunt indicative (alături de Venus din Capricorn) pentru preocuparea sa pentru etimologie.

-cele 3 retrogradări – Mercur, Jupiter și Marte – asigură originalitatea demersului și doza de ‘introvertire’ necesară pentru o astfel de muncă.

OED2 volumes

Horoscopul probabil al lui Murray

Deși nu cunosc ora nașterii și nici prea multe date biografice importante, sunt ferm convins că semnul Gemenilor ocupa Ascendentul în tema natală a lui Murray. Aceasta este o poziție indicativă pentru orientarea sa către cuvinte, pentru spiritul său autodidact (Mercur – guvernatorul Gemenilor este retrograd), pentru pasiunea sa uriașă pentru limbi străine și pentru variatele sale interese.

Acest Ascendent ar plasa Soarele, Mercur din Vărsător în casa a 9-a (care guvernează activitatea editorialistică, publicistică și învățământul academic) și ar pune Jupiter și Marte în casa a 3-a – o altă indicație pentru capacitatea de a aborda informațiile global, enciclopedic (și pentru preocuparea sa pentru lingvistică). Saturn în casa a 6-a ar fi un indiciu excelent pentru munca laborioasă, rutinată – dar dedicată, investigativă (Scorpionul) – pe care Murray a realizat-o, folosind resurse umane importante (Saturn guvernează casa a 8-a). Nonazecimalul în Pești, cu Luna în casa a 10-a (indicație pentru preocuparea literară), cu Jupiter în Leu / casa a 3-a și Neptun în casa a 9-a conjunct cu Mercur ar fi astfel extrem de semnificative.