Voi prefața acest scurt articol printr-o înregistrare video ce conține previziunile și concluziile profesorului și politologului american John Mearsheimer despre evoluția situației din Ucraina.

De ce consider că e bine să ascultăm ceea ce profesorul Mearsheimer are de spus cu privire la acest conflict? Ei bine, dacă nu pentru maturitatea, detașarea, realismul și vasta sa experiență în analiza scenei politice internaționale, atunci măcar pentru faptul că a fost printre puținii analiști care – cu mulți ani în urmă – au prezis acest război și consecințele sale…!

Ce ne spune dinamica planetară despre viitorul acestui conflict?

Așa cum am arătat și în alte articole, deocamdată Saturn în Pești indică terenul fragil pe care toate structurile importante la nivel politic, economic, administrativ și social se află în această perioadă. Cuvinte cheie acum sunt: incertitudinea, lipsa de claritate și transparență, manipularea, distorsionarea realității, subminarea structurilor și ierarhiilor. Atribute similare caracterizează și curentele și trendurile care influențează opinia publică și deciziile luate de diferiții factori politici, economici și militari.

Observăm cum situații și lucruri care păreau până de curând stabile, încep să ‘alunece’, să scape de sub control, să derapeze. Saturn în Pești indică dificultatea de a menține sistemele în limite rezonabile de funcționare. Acest tranzit coincide cu creșteri mari ale prețurilor și inflație, șomaj, colaps economic. Apar o mulțime de vulnerabilități acolo unde mai înainte lucrurile păreau să funcționeze. Tendința este însă de a camufla aceste vulnerabilități și de le a ‘petici’ pe ici și pe colo, astfel încât ele să nu fie imediat aparente, iar sistemele să mai funcționeze o vreme în parametri, cât de cât acceptabili. Soluțiile găsite în această perioadă pentru diferitele probleme sociale și politice sunt bazate pe improvizații realizate în grabă și nu au la bază ceva substanțial și viabil pe termen lung

Acest lucru este vizibil și în privința războiului din Ucraina. Adevărul despre război – despre cauzele, consecințele și situația reală de pe câmpul de luptă – este distorsionat la extrem. Chiar și cel mai mic succes al Ucrainei ne este prezentat drept o victorie răsunătoare, cele mai importante victorii ale rușilor (ca de exemplu cea din Bakhmut) ne sunt prezentate drept câștiguri fără miză sau care au o valoare pur simbolică. Cifrele care vin de pe front sunt mai mereu umflate: se pare că, de fiecare dată, apărarea de la sol a ucrainenilor distruge toate proiectilele și dronele rusești (în cel mai rău caz lovește toate proiectilele mai puțin una sau două…) și, pentru fiecare ucrainean care moare, șapte ruși dau ortul popii… Dacă este să ne luăm după mass-media occidentală, Rusia a pierdut deja întreaga sa armată și și-a cheltuit întreaga muniție încă de la începutul anului trecut, și-a dinamitat singură conductele de gaze, economia acesteia s-a prăbușit vertiginos, iar Putin săracu’ – cu câte boli terminale a fost deja diagnosticat de experții noștri de la TV – ar trebui să fi fost îngropat demult…

Saturn în Pești concretizează efectele unor acțiuni declanșate chiar la începutul ultimului ciclu zodiacal saturnian. Dacă SUA și NATO nu ar fi continuat politica sa de extindere a zonei de influență militară în Ucraina (în pofida tuturor rugăminților, tentativelor de negociere și avertismentelor venite din partea rușilor), dacă SUA nu ar fi intervenit în politica ucraineană determinând schimbarea de regim din 2014, Ucraina ar fi fost și astăzi întreagă (Crimeea fiind inclusă!). Iar dacă SUA nu ar fi început să înarmeze și să pregătească grupările naționaliste ucrainene, alimentând sentimentele anti-rusești, dacă ucrainenii nu ar fi măcelărit mii de oameni în Donbas după ce acordul de la Minsk a fost semnat de toate părțile implicate, dacă Zelensky și-ar fi respectat promisiunea în baza căreia a fost ales, și anume că va rezolva pașnic conflictul cu Rusia și dacă nu ar fi indicat clar încă din martie 2021 că vrea să încalce Acordul Minsk II și să recupereze Crimeea (ceea ce însemna – invariabil – și startul unui conflict de proporții cu Rusia), Putin nu ar fi atacat, iar Ucraina nu ar fi ajuns distrusă.

Deși – așa cum arată și profesorul Mearsheimer – SUA a fost instigatorul și declanșatorul acestui dezastru (iar Putin s-a simțit constrâns să preia rolul de agresor pentru a apăra securitatea țării sale), totuși eu îl consider pe Zelensky principalul responsabil de această calamitate. El ar fi fost în măsură să evite acest conflict și și-ar fi putut proteja astfel populația de întâlnirea cu moartea și dezastrul. În loc de asta, el a preferat facă jocul americanilor și al forțelor extremist-naționaliste ucrainene, și să se bucure de toate avantajele pe care rolul său de erou-victimă i-l conferă. Actorul-președinte Zelensky – omul cel mai admirat și mai aplaudat astăzi în lumea occidentală – joacă, în viziunea mea, rolul cel mai nefericit și cu cele mai tragice consecințe pentru populația țării pe care trebuia să o protejeze și nu să o conducă pe calea pierzaniei! Mai mult, Zelensky caută acum să atragă toate țările din NATO – și chiar și pe cele din afara NATO – în feuda sa cu Vladimir Putin, încercând din toate puterile să declanșeze un nou război mondial care ar putea distruge întreaga planetă.

Deși nu întotdeauna tranziturile lui Jupiter la poziția natală aduc rezultate bune, totuși tranzitul actual al lui Jupiter în Taur pare a-l avantaja pe Putin (care are și el Jupiter în Taur, în opoziție cu Venus din Scorpion, planetă care guvernează Balanța – zodia solară a lui Putin).

Neptun la finalul zodiei Peștilor naște scenariile și așteptările cele mai fantasmagorice și apocaliptice. Combinația celor două planete – Saturn și Neptun – în semnul Peștilor indică o stare maladivă, o suferință profundă care marchează conștiința colectivă. Ea ține de conștientizarea acută a tragediei umane – atât de mult mediatizată acum pe toate canalele – și trezește capacitatea noastră de a empatiza profund cu victimele războiului. Ne putem gândi acum că și noi am putea fi în locul acestor oameni – fie ele victime sau agresori – și ne putem trezi compasiunea pentru toți participanții la această dramă în desfășurare. Neptun la finalul zodiei Peștilor ne revelează Sacrul chiar în mijlocul mizeriei și ororilor războiului, în mijlocul abisului Profanului!

Din perspectivă astrologică, tranzitul lui Pluto prin Vărsător indică o transformare radicală la nivelul ordinii globale și în configurația raportului de forțe la nivelul relațiilor internaționale. În combinație cu aceasta, conjuncția Saturn-Neptun la începutul Berbecului (care se va produce în anul 2025, aproape simultan cu intrarea lui Uranus în Gemeni) mi se pare îngrijorătoare în ceea ce privește riscul de extindere a conflictului (sau de iscare a unui nou conflict de proporții cu caracter regional sau global). Să ne amintim că precedenta conjuncție Saturn-Neptun (care s-a produs în 1989) a marcat căderea blocului comunist și a prefigurat destrămarea Uniunii Sovietice. Desigur, putem considera că aceste evenimente au avut un caracter pozitiv – dar viitoarea conjuncție se va produce într-o zodie care manifestă o energie explozivă și în care nu se caută negocierea, nu se acceptă compromisuri și în care nu există interes pentru colaborare (deci avem o energie mult diferită de cea din 1989, când uniunea dintre cele două se producea în Capricorn – în care există totuși structuri, sisteme și strategii publice bine puse la punct pentru a preveni un dezastru).

Saturn cu Neptun în conjuncție pot indica însă și un nou status-quo care ar putea fi instaurat la nivel regional sau mondial în 2025 – probabil startul unui nou război rece la scară mondială și nu doar regională, în baza unei puternice polarizări la nivelul intereselor economice și de securitate! Spun asta pentru că momentul conjuncției dintre cele două planete în Balanță (în 1953) a coincis cu sfârșitul războiului din Coreea și instaurarea unei ‘cortine de fier’ între Coreea de Nord (susținută de ruși) și Coreea de Sud (susținută de americani). Mi se pare că situația actuală din Ucraina este oarecum similară cu cea din Coreea; va exista, mai mult ca sigur, o Ucraină aflată sub controlul Rusiei și o alta aflată sub influență occidentală… Dar, desigur, mai sunt doi ani până atunci…vom trăi (să sperăm!) și vom vedea!

Va fi însă interesant de văzut ce rol vor juca atât Vladimir Putin, cât și Xi Jinping în evenimentele care vor fi marcate de conjuncția Saturn-Neptun, mai ales că amândoi au conjuncții strânse între Saturn și Neptun (dar în Balanță, zodia opusă Berbecului – lucru foarte important)!!

În orice caz, așa cum și profesorul Mearsheimer arată, cele mai plauzibile scenarii pentru viitorul situației din Ucraina sunt și printre cele mai pesimiste… Rusia va învinge coaliția îndreptată împotriva sa, dar prețul plătit pentru victorie va fi, probabil, foarte mare! Ucraina, la rândul său, va suferi consecințele ghinionului său de a fi prinsă la mijloc între interesele divergente ale unor mari puteri (dar va plăti cu vârf și îndesat și pentru ghinionul de a avea la cârmă un lider lipsit de forță, integritate și de maturitatea politică necesară pentru a pune pe primul plan binele poporului său, de a veghea la bunăstarea acestuia, un lider animat în primul rând de dorința de a fi măgulit și apreciat și de a face pe placul unor forțe perverse și obscure care nu au fost niciodată interesate de bunăstarea țării sale, ci au împins-o pe calea pierzaniei).

2 COMENTARII

  1. Saturn tocmai ce a intrat in retrogradare, de fapt abia ce s-a miscat un pic de la statie, astazi, cu rebeliunea de o zi a mercenarilor lui Prigojin. Vom urmari cu interes dezlegarea mizelor puse zilele acestea de-a lungul retrogradarii saturniene in Pesti, pana la inceputul lui februarie 2024, cand va atinge din nou 7°… Atunci insa vom avea si un sextil Saturn-Jupiter, ce (naiba) se va construi pe bazele acestor miscari aparent anti-putiniste?…

    • Nu e clar dacă am asistat la o mișcare anti-putinistă sau la altceva, dar e clar că structurile de siguranță și putere se clatină și instabilitatea se accentuează la extrem cam peste tot în lume. Acum câteva zile au tremurat Putin și ai lui, azi tremură țările NATO datorită pericolului greu de cuantificat reprezentat de mercenarii și armele nucleare din Bielorusia. Retrogradarea lui Saturn în Pești face ca lucrurile să fie tot mai imprevizibile și mai incerte pentru toată lumea. Lucrurile nu se pot stabiliza, structurile și sistemele – considerate până nu demult solide – se destramă treptat.