Siebbi [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Unul dintre coșmarurile majore ale astrologului este ca persoana care-i cere o consultație să-i furnizeze o oră de naștere foarte aproximativă. Un coșmar și mai mare este când clientul nu știe nici măcar dacă s-a născut dimineața sau seara (iar coșmarul suprem este când clientul nu știe nici măcar ziua sau luna în care s-a născut – aceste cazuri fiind însă din ce în ce mai rar întâlnite în ziua de azi).

În cazul în care clientul indică o oră aproximativă sau intervalul cel mai probabil, astrologul poate realiza o rectificare astrologică, adică o ajustare a orei sau o micșorare a intervalului de probabilitate. Dar în cazul în care clientul nu indică deloc o oră anume, nu mai vorbim de o rectificare propriu-zisă a orei de naștere (aceasta fiindu-ne complet necunoscută), ci de descoperirea (găsirea) ei folosind criterii și metode astrologice.  Atât rectificarea, cât și descoperirea orei de naștere folosesc același tip de metode, motiv pentru care termenul ‘rectificare’ a ajuns să desemneze ambele tipuri de operații. De regulă, chiar și atunci când nu avem nici o idee despre ora de naștere, plecăm de la o oră speculativă și apoi o rectificăm (o ajustăm) în funcție de ceea ce știm despre viața persoanei respective.

Există mai multe metode de descoperire a orei de naștere, dar aici o voi aborda pe cea mai simplă dintre ele: biografia astrologică. Dacă ai citit articole din secțiunea Astro-Biografie, ești deja familiarizat(ă) cu ideea că fiecare eveniment din viața unei persoane poartă amprenta unei configurații astrologice care exista la nașterea acesteia (și care este activată la momentul respectiv prin dinamica planetară). Prin astro-biografie, luăm horoscopul persoanei în cauză și îl corelăm cu  experiențele și predispozițiile sale, observă în ce fel și-a pus ‘amprenta’ asupra vieții sale.

Atunci când vrem să descoperim / rectificăm ora de naștere prin astro-biografie, realizăm procesul invers: plecăm de la evenimentele din viața persoanei în cauză, încercăm să le găsim semnificația astrologică, după care căutăm acel moment (sau interval orar) care ne dă horoscopul care îndeplinește toate semnificațiile astrologice ale evenimentelor respective. Cu alte cuvinte, încercăm să ‘potrivim’ horoscopul persoanei la viața ei.

Voi alege ca exemplu pe Olga Kurylenko, cunoscuta actrița ucrainiană. La o simplă căutare pe internet putem vedea că ora nașterii sale este necunoscută. Știm că s-a născut în data de 14 noiembrie 1979 în Berdyansk, Ucraina (46n45, 36e49).

harta de pornire Olga Kurylenko

Bine, și acum ce știm despre Olga Kurylenko?

-a crescut fără tată (părinții ei erau divorțați. În copilărie și-a văzut tatăl doar de două ori: o dată la 8 ani și a doua oară la 13 ani. Mama sa, care era artist și profesoară de artă, a crescut-o singură);

-la 13 ani, în timpul unei vacanțe la Moscova, a fost ‘descoperită’ într-o stație de metrou de o femeie (o căutătoare de talente pentru modeling); la 15 ani s-a mutat la Moscova, iar la 16 ani a plecat la Paris unde și-a consolidat cariera de model;

-a ajuns un model faimos ajungând foarte repede pe coperțile cunoscutelor magazine de modă Vogue, Elle, Madame Figaro, Marie Claire și Maxim precum și în catalogul Victoria’s Secret. A fost imaginea unor mărci foarte cunoscute și a apărut în multe reclame;

-a apărut în videoclipuri muzicale și a jucat în multe filme alături de actori celebri ca Daniel Craig și Pierce Brosnan – ceea ce o transformă într-o adevărată ‘regină Bond’! -, Tom Cruise, Russel Crowe, Mark Whalberg, Michael Fassbender, Ben Affleck, Javier Bardem, Morgan Freeman și Rowan Atkinson;

-și-a dobândit cetățenia franceză în 2001, dar s-a mutat la Londra în 2009;

-s-a căsătorit în anul 2000 cu fotograful francez Cedric Van Mol (mai în vârstă ca ea cu 9 ani) de care a divorțat în 2004;

-între 2006 și 2007 a mai fost căsătorită și cu magnatul american Damian Gabrielle;

-la 3 octombrie 2015 a născut un copil din relația cu scriitorul britanic Max Berlitz (mai tânăr cu 6 ani);

-a mai avut și o scurtă legătură cu actorul american Danny Houston (cu 17 ani mai în vârstă decât ea);

-actualmente are o relație cu actorul Ben Cura (mai tânăr decât ea cu 9 ani);

-este destul de înaltă (are 1.75 m) și subțire, cu o conformație ușor ‘osoasă’;

-spune că a fost extrem de precaută în cariera ei, pe care a abordat-o cu o’ atitudine de soldat’;

-se declară foarte independentă și spune că nu suportă geloziile bărbaților (aceasta fiind, după spusele ei – unul dintre motivele principalele ale rupturilor sale relaționale);

-spune că dacă nu ar fi ajuns actriță, s-ar fi putut face lingvist (aluzie la faptul că vorbește fluent rusa, franceza, engleza și spaniola);

-a realizat, pe cont propriu, o avere impresionantă și o carieră de succes.

Bun. Dar cum folosim aceste informații? Pentru că știm ziua ei de naștere, avem deja poziția celestă a aștrilor și planetelor din horoscopul ei. Pentru a identifica ora de naștere (Ascendentul / Horoskopos) avem nevoie să găsim poziția planetelor în casele terestre, adică să înțelegem care sunt coordonatele terestre care se corelează cel mai bine cu evenimentele din istoria personală a actriței.

Observăm că putem grupa punctele menționate mai sus în 4 domenii principale (ce corespund celor 4 unghiuri din horoscop):

-personalitate și temperament, aparență, trăsături fizice (în relație cu Ascendentul);

-carieră, evenimente și realizări profesionale (în corelație cu Mijlocul Cerului);

-viață relațională (în legătură cu Descendentul);

-rădăcini, familia de origine, viață intimă, rezidență (reflectate de Fundul Cerului).

Pentru a merge mai departe, pot să procedez în două feluri:

a)prima variantă ar fi să iau fiecare zodie la rând, să o poziționez la ascendent și să văd în care situație pozițiile planetelor și zodiilor în case sunt confirmate sau infirmate de toate experiențele. Din punct de vedere practic, asta ar însemna să generez o serie de horoscoape pentru fiecare zodie sau să folosesc un modul de animație a horoscopului.

b)a doua variantă este de a emite din start o ipoteză legată de Ascendentul ei. De regulă, fac asta intuitiv, printr-un fel de ‘asamblare’ spontană a tuturor semnificațiilor și ca urmare a unei senzații de certitudine pe care o dobândesc la evaluarea acestora. Această ipoteză va trebui și ea comparată cu alte poziționări posibile.

Voi aborda aici varianta intuitivă – pentru că este mai rapidă și pentru că am deja o ipoteză – deși, în acest caz, a ajunge la o concluzie prin intuiție e mult mai ușor de făcut, decât de explicat în cuvinte…

În virtutea faptului că Olga Kurylenko este un sex-simbol, imboldul cel mai natural ar fi să plasez automat Soarele sau Venus pe Mijlocul Cerului. Asta ar explica ușor atât celebritatea și succesul ei, cât și fascinația pe care o inspiră. Dar intuiția îmi spune să nu fac asta, iar experiența m-a învățat că rareori explicațiile sunt atât de simpliste.

Voi pleca de la faptul că tatăl a fost absent din viața ei și de la faptul că a avut mai multe căsătorii și relații scurte cu bărbați străini de propria ei naționalitate și la diferențe semnificative de vârstă față de ea (atât în plus, cât și în minus). Există mai multe configurații care pot explica absența tatălui și mai multe configurații care explică viața ei relațională, dar configurația care pare să explice cel mai bine ambele condiții de mai sus este Soarele în casa a 12-a și Descendentul în Gemeni (ceea ce îi conferă un Ascendent în Săgetător). Plasată în casa a 12-a, conjuncția Soare-Uranus din Scorpion indică foarte înstrăinarea, ruptura ei timpurie de elementul masculin și ‘izolarea’ arhetipului masculin în inconștient de unde acesta-i alimentează puternica ei nevoie de independență și rebeliunea împotriva autorității masculine. De regulă, o femeie cu o astfel de poziționare – deși simte nevoia unei figuri masculine puternice în viața ei – poate păstra foarte greu o relație, pentru că tendința de a submina autoritatea masculină este permanentă și inconștientă! (În acest caz avem și cuadratura cu Marte din Leu / casa a 9-a la Soare/Uranus care duce tensiunea și în planul comunicării relaționale).

Pe de altă parte acest dinamism se va reflecta și în relațiile sale de cuplu care, datorită Descendentului în Gemeni și a lui Mercur în Săgetător vor fi relativ scurte, variate din punctul de vedere al genului de bărbat, cu străini (unele dintre ele fiind la distanță).

Deși Gemenii pe Descendent indică – de regulă – tendința de a intra în relații cu parteneri mai tineri, faptul că guvernatorul Descendentului este retrograd în Săgetător (și cuadratura acestuia cu Jupiter) este o indicație de ‘abatere de la normă’: actrița a avut atât relații cu parteneri mult mai tineri, cât și cu parteneri mult mai maturi (în care a căutat probabil o figură mai ‘paternă’, un ghid). Cuadratura lui Mercur cu Jupiter (care ajunge astfel să guverneze și casa a 4-a a domiciliului) arată că o relație / căsătorie o poate ajuta să obțină cetățenia țării în care se căsătorește (cum s-a petrecut în urma primei căsătorii) sau o poate determina să se mute în altă țară (cum este situația cu ultimul partener).

Olga Kurylenko - harta rectificată

Ascendentul la începutul Săgetătorului pune Luna pe Mijlocul Cerului (un simbol pentru modă și feminitate) și Jupiter și Nodul Lunar Nord în conjuncție cu Nonazecimalul (care se află la începutul Fecioarei, având gradul Ascendentului) – un indicator pentru actorie și cinematografie. Această ultimă configurație – prin faptul că are loc în al 9-lea locaș – indică mediatizare. Jupiter plasat în ‘apexul’ horoscopului și Marte din Leu în conjuncție cu Nonazecimalul și cuadrat de Soare poate fi o indicație simbolică pentru bărbații faimoși din viața ei socio-profesională.

Conjuncția Venus-Neptun din Ascendent indică aparența sa exotică, frumusețea ei, dar și fascinația pe care o trezește în publicul ei. Neptun în aspect cu MC și planetele de pe MC este un aspect potrivit pentru fashion și actorie. conjuncția Neptun- Venus în cuadratură cu Luna mai reflectă – chiar dacă indirect – și preocupările artistice ale mamei sale.

Saturn conjunct cu Luna pe MC indică atât ‘precauția’ profesională de care ea vorbește, cât și faptul că părintele dominant / vizibil a fost mama ei care și-a asumat întreaga responsabilitate a creșterii ei. Mai indică și ascensiunea ei treptată, de la sărăcia de la care a plecat, până la celebritatea și bogăția la care a ajuns (prosperitatea este indicată de faptul că Saturn – guvernatorul casei a 2-a este pe MC, iar Marte – ‘guvernatorul’ prin exaltare al casei a 2-a este conectat cu casele trikoṇa, fiind dispozitorul casei a 5-a și localizat în casa a 9-a).

IC în Pești și guvernatorul IC în a al 9-lea locaș, conjunct cu Nonazecimalul arată cât se poate de bine faptul că se va stabili și va lucra în străinătate. Recepția – chiar dacă problematică – dintre Mercur și Jupiter aduce un plus de forță tuturor unghiurilor hărții natale

Ipoteza că Ascendentul este în Săgetător este confirmată și de faptul că:

-se mută la Paris pe tranzitul lui Jupiter din Săgetător (unde se află și Mercur – guvernatorul caselor a 10-a și a 7-a);

-Olga s-a căsătorit prima oară în anul 2000 când Saturn și Jupiter erau la începutul Gemenilor (unde se află Descendentul). Căsătoria a fost ‘fără dragoste’ – după cum spune mama Olgăi – tipic pentru un tranzit saturnian peste Descendent.

-a divorțat în 2004, când Uranus se afla în cuadratură cu Mercur – care ar guverna astfel Descendentul – indicând ruptura / schimbarea de status relațional;

-s-a recăsătorit când Saturn se afla în Leu / casa a 9-a (care reflectă a doua căsătorie), Jupiter se afla peste Soare, iar Venus natal era cuadrat de Uranus.

-pentru o femeie căsătoria și relațiile publice, mediatizate, pot fi indicate și de casa a 10-a, nu doar de casa a 7-a (iar Saturn pe MC în semnul dublu al Fecioarei indică aici cele două căsătorii cu bărbați mai în vârstă).

Olga a născut în anul în care Jupiter din revoluția solară era conjunct cu guvernatorul natal al casei a 5-a și pe momentul în care Jupiter în tranzit era conjunct cu guvernatorul Ascendentului natal. Casa a 5-a din revoluția solară a anului respectiv este ocupată de Soare, Mercur, Venus și Saturn (ele fiind în casă kēndra în raport cu Luna și Jupiter), – Soarele fiind guvernatorul prin exaltare a casei a 5-a la Ascendentul din Rac. Luna anuală aplică la Jupiter.

Olga Kurylenko revolutia solara 2014

Faptul că este relativ înaltă este bine indicat de combinația Soare în Scorpion (conjunct cu Uranus) și Ascendentul din Săgetător. Mercur pe Ascendentul din Săgetător limitează puțin statura și, împreună cu Luna -Saturn din Fecioară, o face să fie suplă, subțire (și foarte atentă la dietă). Mercur pe Ascendentul din Săgetător reflectă și talentul ei pentru limbi străine.

Așadar, potrivit ipotezei mele, Olga Kurylenko s-a născut în 14 noiembrie 1979 la ora 8.30 am. Am plecat de la un interval de 24 de ore și am ajuns la o oră foarte exactă. Ipoteza este solid susținută de datele pe care le știu despre viața ei! Poziționând Ascendentul la începutul Săgetătorului, las o marjă de eroare de 30 minute în minus (cu alte cuvinte speculez că intervalul probabil ar fi 8.30 -9.00.

Este această concluzie definitivă? Nu, deși argumentele pentru ea sunt extrem de viabile!

Pentru a fi mult mai sigur, ar fi nevoie să analizez celelalte posibile poziționări ale ascendentului și să le compar cu ipoteza. Din nou, chiar și în această analiză ‘extra’, aș începe mai întâi cu o altă ipoteză și anume cu ideea că, având în vedere evenimentele din viața Olgăi, Ascendentul este poziționat într-un semn dublu! (așadar aș începe cu analiza hărților generate pentru Ascendentul din Fecioară, Gemeni și Pești).

La final, pentru a avea o oră foarte exactă., ar trebui să fac o rectificare astrologică folosind metodele clasice de ajustare a poziției unghiurilor (direcțiile primare și secundare, tranzitele etc).

Descoperirea orei de naștere este o operațiune extrem de laborioasă și consumatoare de timp. Chiar dacă – ca astrologi – putem uneori avea foarte repede intuiția zodiei Ascendentului (sau a poziționării axei MC-IC), totuși, din cauză că atribuim semnificații astrologice abstracte unor evenimente concrete, există o puternică notă speculativă de care, adesea, nu suntem conștienți și pe care trebuie să căutăm să o diminuăm printr-un studiu complet a tuturor variantelor posibile.

Alte metode de rectificare (despre care voi vorbi în articolele viitoare) cum ar fi metoda studierii fizionomiei astrologice, metoda hărții consultative / astrogramei orare, metoda interogației, metoda radiesteziei, tarotul astrologic sau metoda parapsihică – deși mai rapide decât metoda de mai sus – au și ele o latură speculativă accentuată și se recomandă utilizarea lor în conjuncție cu astro-biografia și cu metodele de rectificare clasice.