Sunt adesea foarte neplăcut impresionat de naivitatea celor care vin să-mi povestească ultimele previziuni săptămânale pentru ‘zodiile’ lor (sau uneori chiar pentru ‘zodia’ mea). Dacă asculți la horoscopul tău săptămânal că îți va merge foarte bine în plan financiar, cum poți crede că restul de 600.000.000 de oameni care sunt din aceeași zodie cu tine pe această planetă o vor duce la fel de bine? Cât de naiv poți fi pentru a crede în astfel de tâmpenii? Să aștepți ca un indicator care schimbă zodia o dată pe lună să fie semnificativ și reprezentativ (zilnic sau săptămânal) pentru fiecare a 12-a persoană dintre cele 7,3 miliarde care locuiesc pe această planetă este curată nebunie!

Nimeni nu poate face predicții pentru o persoană, dacă nu ține seama de potențialul particular al individului, pentru că numai acel potențial este dinamizat în mod specific de configurațiile zilnice, săptămânale sau lunare. Nimeni nu poate prezice care zodie se va înțelege bine cu care, care va primi vești bune etc.; aceasta este o reducere (astrologică) la absurd, pentru că nimeni nu este dintr-o singură zodie!

Popularul horoscop zilnic și cel săptămânal aplică asupra simbolismului astrologic toate cele 3 procese fundamentale prin care avem tendința de a deforma realitatea: omisiunea, distorsionarea și generalizarea. Horoscopul unui nativ este atât de complex încât, pentru un astrolog este nevoie de ore, zile, luni sau chiar ani de zile pentru a-l înțelege și a putea face apoi previziuni coerente pentru o persoană pe baza acestuia. El cuprinde, pe lângă singurul element de care se ține seama în acest gen de previziuni generale – Soarele – o mulțime de alți factori de o importanță covârșitoare (Luna și celelalte planete, pozițile lor relative și aspectele dintre ele, guvernările și demnitățile planetare, Ascendentul și restul de 11 case astrologice, punctele matematice și multitudinea de combinații dintre acestea, ca să nu mai vorbim de gradul specific al Soarelui și al restului planetelor în horoscop).

Această configurație astrologică unică care reflectă potențialul nativului este, în fiecare moment, dinamizată într-un mod unic de configurația astrologică a acelui moment precum și de factori sociali care nu sunt direct cuantificabili astrologic, astfel încât probabilitatea ca mai multe persoane să împărtășească un „destin de zodie” comun este aproape zero!

În plus chiar și horoscopul individual provine dintr-o abstractizare (omisiune, distorsionare și generalizare) a realității astronomice care, la rândul ei, este considerată o metaforă (adică, într-un fel, tot o omisiune, distorsionare și generalizare) pentru viață. Astrologia are și așa destul de mult de furcă cu limbajul vag și imprecis; a omite – de cele mai multe ori cu bună știință – 99% din tot ce înseamnă horoscopul unui individ și a generaliza restul de 1% pentru a 12-a parte din populația planetei este de-a dreptul scandalos! Horoscopul zilnic (sau cel săptămânal / lunar) realizat pentru grupul nativilor născuți într-o anumită zodie nu are absolut nici o valabilitate, pentru că nu presupune altceva decât un reducționism grotesc aplicat la horoscopul fiecăruia dintre noi și generalizat pentru a 12-a parte din întreaga umanitate!

Acest gen de astrologie New Age – promovată inițial de Alan Leo (membru marcant al Societății Teozofice) – și răspândită apoi pe scară largă în scopuri pecuniare a condus la decăderea și comercializarea astrologiei. Din cauză că cei mai mulți oameni nu-și cunosc întregul horoscop, dar aproape toată lumea își cunoaște ‘zodia’ (adică semnul solar), s-au găsit nenumărați pseudo-astrologi care să speculeze această ignoranță în numele astrologiei. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care, actualmente, astrologia este batjocorită de majoritatea oamenilor de știință.

 

Show-biz-ul astrologic

Astrologia popularizată astăzi se află pe același nivel cu bârfele de tip ‘Cancan’ sau ‘Antena Stars’. În România, astrologi înzestrați cu certe abilități interpretative se ‘prostituează’ profesional și degradează imaginea astrologiei promovând public o viziune lipsită de orice fundament, iar sub pretextul că popularizează astrologia aduc, în fapt, un imens deserviciu acestei discipline. A realiza pe bandă astfel de ‘horoscoape zilnice’ sau ‘săptămânale’ și a face predicții televizate despre o persoană (fie ea și una publică, deci una obișnuită cu bârfele și care are un traseu social și personal mai ușor de intuit) neavând ora de naștere la dispoziție și – mai ales – în absența (și fără acordul) său indică o lipsă totală de etică profesională! Din păcate nu am prea multe cuvinte bune despre astfel de astrologi.

Nu mai vorbim de prestațiile celor care, prin ignoranța și superficialitatea lor, fac de râs întreaga disciplina astrologică prin rubricile din ziare, prin articolele de blog sau prin emisiunile lor de la posturile de radio și de la unele televiziuni foarte comerciale. Nivelul de idioțenie astrologică de pe aceste canale este astronomic!

În oameni există o aspirație profundă către înțelegerea magiei vieții, ei caută un sens pentru propriul drum și sunt adesea convinși că ceea ce li se petrece nu este întâmplător. Din păcate această aspirație este greșit direcționată de ‘vânzătorii de iluzii’, cei care par a dezvălui ceva din această magie, deși o fac într-un mod pueril. În loc să educe publicul cu privire la ce anume poate și nu poate face astrologia și să schimbe așteptările oamenilor, ei întăresc aceste așteptări. În loc să arate publicului că astfel de generalizări sfidează logica astrologiei, argumentează în favoarea prostiei colective!

Problema ține și de faptul că publicul confundă carisma, elanul, puterea de convingere sau argumentare și logoreea acestor astrologi cu cunoașterea temeinică a astrologiei. (Faptul că un astrolog vorbește repede și fără oprire când interpretează horoscopul nu este neapărat un semn că știe ce vorbește sau că este inspirat; poate fi însă un semn că vorbește mecanic, fără a gândi, debitând o mulțime de fraze standard pe care le-a învățat pe de rost și pe care le rostește pentru a impresiona, ‘împachetându-și’ ignoranța în cuvinte frumoase!).

Scena astrologică a lumii este dominată de astfel de șarlatani care, avizi de bani și notorietate, nu contenesc să afirme lucruri despre care până și ei știu că sunt false, dar care atrag atenția publicului. Întotdeauna se găsesc oameni care să transforme astrologia într-un show de marketing sau într-o emisiune de bârfe. De fapt mulți astrologi cerșesc atenția, pentru că, în general, lumea nu prea îi ia în serios, iar societatea îi marginalizează și nu consideră astrologia o profesie respectabilă.

Pe de altă parte, mulți astrologi foarte competenți renunță la a-și transforma pasiunea pentru astrologie într-o profesie și își caută alte ocupații, pentru că decalajul dintre standardele după care ei știu că este necesar ca astrologia să fie practicată (inclusiv munca imensă pe care interpretarea profesională a unui horoscop o implică) și ușurința cu care alți astrologi fac bani promovând tot soiul de nonsensuri este uriaș. Astrologia este unul din domeniile în care – vorba lui Eminescu – idioții te-or întrece și de-ai fi cu stea în frunte.

Este interesant cum acești oportuniști profită de ignoranta bălăceală în superficialitate a publicului în ceea ce privește astrologia sub pretextul că trezesc interesul general pentru astrologie. În fapt, abordarea este greșită, iar efectul este dezastruos! Astrologia nu are deloc nevoie de popularizare, ci de schimbarea radicală a imaginii sale ! Este nevoie ca fiecare astrolog să-și pună sub semnul întrebării motivațiile reale și să-și reconsidere abordarea și principiile după care se ghidează în practica profesională a astrologiei. Iar această schimbare de paradigmă ar trebui să se reflecte și asupra modului în care astrologii interacționează cu mass-media în încercarea lor de a se promova ca astrologi sau de a-și răspândi ideile.

Ar fi recomandat ca astrologii să nu accepte sau să nu solicite participarea la emisiuni de radio sau de televiziune, dacă nu există promisiunea fermă că subiectele emisiunii respective vor fi abordate în termenii principiilor fundamentale ale astrologiei. La show-urile televizate, mai mult se fac glume pe seama astrologiei, astrologilor sau vedetelor ale căror astrograme sunt interpretate, decât se iau lucrurile în serios.

Din această cauză am acceptat rar să apar la radio și la televiziune. Cu puține excepții, așteptările realizatorilor și moderatorilor unor astfel de emisiuni sunt foarte puerile și, ca participant, te vezi obligat să te conformezi. Am vazut astrologi competenți care s-au facut de râs la unele televiziuni și pentru că formatul emisiunilor nu le permitea să-și exprime ideile în mod elaborat. Publicul astrologic trebuie (re)educat și nu hrănit cu aceeași ciorbă horoscopică reîncălzită.

Este nevoie de o reformă în astrologie! Așa că, dacă ești astrolog, participă la această reformă prin ridicarea ștachetei în practica ta profesională și în felul în care încerci să popularizezi astrologia! Iar dacă ești client al astrologilor, iubitor sau cititor de astrologie, încetează să mai faci rating la astfel de non-sensuri și conștientizează felul în care inteligența îți este insultată!