Comportamentul participanților pe piețele financiare este motivat de două emoții majore: frica și lăcomia. Atunci când investitorii se lasă copleșiți de aceste emoții, efectul asupra portofoliilor lor (și asupra pieței) este adesea devastator.

Atunci când sunt motivați de lăcomie, investitorii speră să dobândească cât mai multă bogăție într-un timp cât mai scurt. Ei se ‘avântă’ pe piață speculând toate oportunitățile, investind în domeniile care sunt ‘pe val’ și exagerând în estimările lor pozitive asupra posibilităților oferite de piață.

Atunci când piața devine dominată de frică – mai ales după o perioadă de pierderi – investitorii încep să anticipeze pericolul de a-și pierde mare parte din banii investiți și acționează necugetat. Ei se orientează adesea spre investiții cu risc foarte scăzut, pierzând din vedere oportunitățile și imaginea de ansamblu, pe termen lung, asupra pieței.

Dintr-o perspectivă astrologică mai ‘ezoterică’, atât frica, cât și lăcomia sunt ‘saturniene’ în esența lor, pentru că au de-a face cu securitatea și bunăstarea la nivel material. Totuși, din perspectiva astrologiei aplicate, acest nivel saturnian se polarizează: frica devine ‘saturniană’, iar lăcomia – ‘jupiteriană’.

Jupiter marchează perioadele de ‘boom’ și expansiune ale pieței; încrederea în piață crește și dorința de a dobândi cât mai mult într-un termen cât mai scurt se amplifică și ea. Sesizarea oportunităților generează un succes inițial, acest succes amplifică încrederea și generează un sentiment pozitiv pe piață. Nivelul de confort al investitorilor se extinde foarte mult. Treptat însă atitudinea inițială pozitivă se transformă în oportunism și în lăcomie. Oamenii speră să se îmbogățească repede și mult.

Saturn marchează perioadele de recesiune și contracție ale pieței; încrederea în piață scade foarte mult, proiecțiile pozitive dau greș, încep să apară pierderile iar lumea începe să devină sceptică și temătoare. Sentimentul general al pieței devine negativ, apare o aversiune față de risc și, treptat, frica se instaurează pe piață. Nivelul de confort al investitorilor în raport cu propriile investiții scade substanțial.

Adesea efectele combinate ale lui Saturn și Jupiter se reflectă foarte evident în piață. De exemplu ‘bula internet’ (numită și ‘bula dot.com’ sau ‘boom-ul internet’) a început în 1994 când Jupiter și Saturn erau în trigon în Scorpion și, respectiv, Pești. ‘Bula’ s-a spart la conjuncția dintre Jupiter și Saturn în Taur de la mijlocul anului 2000.

Semnele zodiacale implicate în cele două momente nu sunt fără semnificație: Scorpionul are tendința de a exagera, semnul Peștilor este speculativ, iar Taurul indică o perioadă de realism, când lumea ‘coboară cu picioarele pe pământ’. (Efectele planetelor trans-saturniene a fost extrem de important aici. Uranus și Neptun erau în conjuncție la momentul începutului ‘umflării bulei internet’, ele indicând, simbolic, fascinația (Neptun) pentru noutatea adusă de această tehnologie (Uranus), dar voi explica efectele lor în alte articole).

Adesea marii investitori sau analiști ai pieței recomandă adoptarea unei atitudini opuse celei care guvernează psihologia majorității participanților pe piață. Astfel, Warren Buffet recomandă investitorilor să devină optimiști când piața este dominată de frică, și să fie precauți când sentimentul de piață indică lăcomie.

A acționa în acest fel este o strategie bună și îmi amintește de ‘principiul non-acțiunii’ (‘principiul non-acțiunii prin acțiune’ sau al ‘acțiunii prin non-acțiune’), atât de răspândit în Taoism (dar și în Budhism și în tradiția Vedanta). A acționa strategic, dar fără a te atașa de rezultatele (anticipate ale) acțiunilor tale, fiind ‘egal’ în fața emoțiilor contrare (în acest caz frica și lăcomia) și a nu te implica egotic în acțiunile tale este esența căii ‘non-acțiunii’. ‘Non-acțiunea’ la care mă refer aici nu înseamnă abținerea de la acțiune, ci presupune un act paradoxal care înseamnă să acționezi fără a avea sentimentul că ești ‘implicat’ în propria acțiune și în rezultatele ei. Presupune, simultan și desprinderea de impulsurile  care generează tendința către acțiune. Înseamnă să te desprinzi – pe cât posibil – de propria individualitate și să fii ‘în stare de Flux’.

Acest principiu presupune așadar, în mod egal, implicare și detașare. Buffet a spus odată că dacă, investitor fiind, nu reușești să-ți privești portofoliul prăbușindu-se cu 50% fără să intri în panică, atunci ar trebui să te ții departe de piața financiară. Evident, asta nu înseamnă să fii doar încăpățânat și să ții cu dinții de poziția ta pe piață, neglijând toate semnalele pieței, ci doar să nu te lași influențat de emoția care domină ‘turma’.