Acest articol face parte dintr-o serie ce va sumariza rezulatele unor studii ample ce au ca temă astrologia vocațională.
Acest prim studiu – pe care-l voi sumariza în cele ce urmează și care vizează piloții de Formula 1- este parte a unei tentative mai ample de a găsi un substrat astrologic comun pentru profesiile care cer iuțeală și viteză de reacție la nivel fizic. În articolele viitoare voi include și sporturi ca atletismul-viteză, tenisul de masă, boxul, dar și alte sporturi / ocupații.
Ipoteză
În studiul astrogramelor / horoscoapelor piloților de F1 am plecat la drum cu o serie de supoziții:
-Marte guvernează mașinăriile și competițiile, de aceea mă aștept ca Marte să fie foarte influent și dominant;
-semnele cardinale ar trebui să fie foarte influente, având în vedere că ele mobilizează energia mai rapid și ‘grăbesc’ procesele simbolizate de planetele care se află în ele;
-pentru că Pluto și mai ales Uranus sunt proeminente în horoscoapele atleților de mare viteză (a sprinterilor), mă aștept ca ele să fie la fel de importante în horoscoapele piloților de Formula 1;
-mă aștept, de asemenea, ca Mercur să fie foarte influent, având în vedere ‘iuțeala’ sa.
-aspectele la luminarii și la Marte (dar și la guvernatorii unghiurilor) – în special cele venite de la Jupiter, Saturn, Uranus și Pluto – trebuie să fie ‘dure’, ‘provocatoare’, pentru că ele generează dorința nativilor de a experimenta provocările unei astfel de profesii extrem de periculoase;
-probabil casele trigonale și cele unghiulare sunt foarte dinamizate, dar mă aștept la o casa a 3-a foarte influentă (sau chiar la al 3-lea locaș). În fapt, presupun că toate casele cadente sunt bine dinamizate, pentru că ele implică adaptabilitate.
Eșantionul și metoda de lucru
În scopul realizării acestui studiu am ales 36 de piloți din mai multe generații. Cei mai mulți sunt multipli câștigători ai Campionatului Mondial de Formula 1. Există doar câțiva care nu au câștigat campionatul, dar – prin faptul că au un număr mare de victorii Grand Prix și au ieșit constant pe locuri fruntașe în cursa pentru titlul de campion mondial – au fost incluși în această listă (ei sunt adesea considerați ‘marii perdanți’ ai acestui sport). Iată lista celor 36:
Michael Schumacher
Ayrton Senna
Lewis Hamilton
Juan Manuel Fangio
Alain Prost
Sebastian Vettel
Jackie Stewart
Jack Brabham
Nelson Piquet
Mika Hakkinen
Fernardo Alonso
Alberto Ascari
Emerson Fittipaldi
Graham Hill
Jim Clark
Nigel Mansell
Jean Alesi
David Coulthard
Damon Hill
Niki Lauda
Mike Hawthorn
Ricardo Patrese
Gerhard Berger
Kimi Raikkonen
Mario Andretti
Nino Farina
Jenson Button
James Hunt
John Surtees
Phill Hill
Stirling Moss
Nico Rosberg
Juan Pablo Montoya
Gilles Villeneuve
Jochen Rindt
Jody Scheckter
În cazurile în care orele nașterii sunt cunoscute cu precizie am folosit horoscoapele (care indică determinarea terestră a planetelor și luminariilor). În restul situațiilor am folosit doar astrogramele (hărțile celeste) care conțin doar longitudinile ecliptice ale planetelor și luminariilor. În aceste situații poziția Lunii este destul de aproximativă (ea poate varia până la 13 grade în decursul unei zile), dar – având în vedere că Luna admite chiar acest orb – nu întotdeauna aproximația este în măsură de a afecta analiza. În mai mult de jumătate din cazuri nu avem ora de naștere (sau aceasta nu este foarte sigură / verificată) ca urmare acestea nu pot fi folosite pentru a extrage paternuri astrologice privitoare la determinarea terestră specifică acestei profesii / vocații. Totuși – consider eu – horoscoapele pe care le am la dispoziție (în număr de 12, deci o treime din numărul cazurilor studiate) mă pot lămuri, în mare măsură, în această privință.
Dominanta elementală
Nu pare să existe o dominantă clară, o ‘amprentă’ elementală pentru acest sport..
Uneori ‘focul’ este ‘inhibat’, ca în cazul lui Schumacher (doar Saturn debilitat este în Berbec împreună cu Capul Dragonului. Dar Saturn blochează focul, iar Capul Dragonului – spre deosebire de Corp – nu ‘înțelege’ bine focul).

Alteori ‘aerul’ este ‘absent’, ca în cazul lui Hamilton. Alteori ‘apa’ poate fi slab reprezentată (ca în cazul lui Jackie Stewart), sau ‘pământul’ (ca în cazul lui Fittipaldi). Este clar că această profesie nu depinde prea mult de natura triplicităților dominante (și, în cazul multora nici măcar nu putem vorbi de o ‘dominantă’). Calitățile elementelor sunt substituite prin calitățile fundamentale (‘aristotelice’) ale planetelor: ‘uscat’, ‘rece’, ‘umed’ și ‘cald’.
Luminariile
Chiar dacă în privința pozițiilor zodiacale ale luminariilor nu există neapărat o dominantă majoră a unui semn zodiacal sau a unei triplicități, totuși semnele cardinale par a fi favorizate (lucru deloc surprinzător, pentru că semnele cardinale mobilizează mai rapid energia).
-Michael Schumacher are Soarele în Capricorn și Luna în Rac;
-Ayrton Senna avea Soarele în Berbec și Luna în Capricorn;
-Lewis Hamilton are Soarele în Capricorn și Luna în Rac;
-Sebastian Vettel are Soarele în Rac și Luna în Balanță;
-David Coulthard are Soarele și Luna în Berbec;
-Jacques Villeneuve are Soarele în Berbec și Luna în Balanță;
-Ricardo Patrese are Soarele în Berbec și Luna în Balanță;
-Gilles Villeneuve avea Soarele și Luna în Capricorn
-Mike Hawthorn avea Soarele și Luna în Berbec
-Nico Rosberg cu Soarele în Rac și Luna în Balanță
Peste 25% din piloți au ambele luminarii în semne cardinale. (După cum se observă, dintre primii 6 piloți (în ordinea numărului de campionate câștigate): Schumi, Hamilton, Fangio, Vettel, Prost și Senna, patru au ambele luminarii în semne cardinale. Fangio are doar Soarele în semn cardinal. Excepția aici o constituie Alain Prost care are ambele luminarii în Pești, dar Jupiter (dispozitorul lor) este în semn cardinal și în cuadratură cu Marte din Berbec). În cazul majorității celor rămași unul dintre luminarii în semn cardinal.
Lunația
Peste 60% dintre piloții din listă sunt născuți cu Luna în creștere. După cum era de așteptat, Luna plină este cea mai favorabilă fază pentru acești piloți. Ea asigură obiectivarea potențialului și integrarea extremelor polare. Jacques Villeneuve, Juan Pablo Montoya, Ricardo Patrese și cei doi mari campioni Michael Schumacher și Lewis Hamilton au Luna Plină activă în horoscopul lor (patru dintre ei în semne cardinale).
Mercur și Venus
Fiind un adevărat ‘speedy-Gonzales’ – al doilea cel mai rapid astru – Mercur este foarte important într-un sport al vitezei, dar demnitatea sa accidentală este mai importantă aici decât demnitatea sa celestă. Astfel,
-la M. Schumacher se află pe MC în cuadratură cu Marte, fiind, co-guvernator al primului locaș și guvernator al casei a 5-a).
-la A. Prost se află pe MC (fiind guvernatorul Ascendentului);
-la L. Hamilton este pe MC
-la R. Barrichello guvernează Ascendentul și se află în casă trigonală
-la J. Clark și J. Alesi se află pe Descendent.
-la J. Stewart se află în casă trigonală
În multe cazuri Mercur este retrograd (sau chiar staționar: Senna), ceea ce îl face mai ‘intens’, mai ingenios, mai original. Uneori Mercur este cea mai bine aspectată planetă din horoscop, alteori e slab aspectat sau neaspectat. În multe situații, Mercur este conjunct cu Soarele, ceea ce-l determină pe nativ să caute mereu soluții pentru a ieși în față și a fi primul.
Venus este mai puțin proeminent(ă); el devine important mai ales dacă guvernează Ascendentul (de exemplu, la Schumi este conjunct cu Nonazecimalul). Acolo unde este marcant(ă), aduce un ‘stil’ special de a șofa (ex: Hamilton, Schumacher, Senna, Prost, Barrichello, Fangio).
Marte
În foarte multe cazuri, Marte este foarte puternic (de regulă în domiciliu sau în exaltare):
-Michael Schumacher îl are în domiciliu în Scorpion
-Alain Prost în domiciliu în Berbec
-David Coulthard – exaltat în Capricorn
-Jacques Villeneuve – exaltat în Capricorn
-Juan Manuel Fangio – în domiciliu în Berbec
-Jim Clark – în domiciliu în Berbec
-Nelson Piquet – în domiciliu în Scorpion
-Riccardo Patrese – în exaltare în Capricorn
Kimi Raikkonen și Nigel Mansell au amândoi Marte în Leu – o poziție foarte solidă pentru Marte.
Marte în Fecioară este și el într-o poziție extraordinară pentru piloți, în pofida faptului că nu este considerată o demnitate esențială majoră. El este întâlnit în astrogramelor multor lideri, președinți de state și atleți de cel mai înalt nivel (aici Mika Hakkinen, Jenson Button, Gerhard Berger și Nino Farina au această poziționare). El ajută la ‘perfecționarea’ și ‘cizelarea’ caracteristicilor ‘brute’ marțiene, transformându-le în abilități de excepție.
Dar chiar dacă nu este în domiciliu sau în exaltare, Marte apare deseori în demnitate accidentală, de regulă conjunct cu Ascendentul sau cu celelalte unghiuri. De exemplu, Ayrton Senna îl avea în casa I (Vărsător) și guvernând casele a 10-a și a 3-a:

Marte în al 6-lea locaș este o poziție excelentă pentru Marte (se află în locul ‘desfătării’ sale), de aceea nu este de mirare că apare la piloți ca Schumacher sau Patrese.

Așa cum era de așteptat, Marte este în conjuncție sau aspect ‘dur’ cu Soarele sau cu Luna în foarte multe cazuri: Lauda, Coulthard, Villeneuve, Hill, Mansell, N. Rosberg (cu Soarele), Coulthard, Villeneuve, Barrichello, Andretti, Berger (cu Luna).
Poziționarea lui Marte în afara propriei secte nu influențează capacitatea plioților de a fi eficienți și de câștiga competiții și campionate. Din numărul total de cazuri pentru care cunoaștem cu precizie ora nașterii (12), Marte este în afara sectei în 66% dintre cazuri, ceea ce mi se pare previzibil, avându-se în vedere faptul că avem de-a face cu un sport extrem (astfel că un exces de energie yang este favorizat de impactul nașterii diurne asupra modului de expresie a lui Marte).
Nu pare să existe o corelație definitivă între viteza lui Marte (măsurată în minute de longitudine ecliptică parcurse pe zi) și capacitatea acestuia de a conferi rezultate pozitive în raport cu restul determinărilor sale celeste și terestre (acest lucru este valabil și pentru restul planetelor). Totuși este interesant că, dintre primii șase piloți din listă, patru (Senna, Hamilton, Fangio și Prost) aveau – la nașterea lor – Marte aproape de viteza sa maximă (iar dintre cei 4, primii trei au Marte în Ascendent). La Schumacher și la Vettel viteza lui Marte natal este medie.

Jupiter
Evident că o amprentă pozitivă a ‘Marelui Benefic’ este binevenită în orice horoscop, totuși importanța specială a acestui parametru pentru Formula 1 a venit puțin surprinzător pentru mine, poate și pentru că nu mă gândisem suficient la semnificația sa într-o astfel de profesie.
A fi pilot de Formula 1 necesită un ‘exces’ de viteză, o exagerare a ceea ce este ‘normal’ pentru majoritatea șoferilor, iar Jupiter contribuie la aceasta prin capacitatea sa de a ‘exagera’ lucrurile. De asemenea, în special în cazul nașterilor diurne, Jupiter asigură o protecție binevenită în această meserie foarte periculoasă.
Este doar o speculație, dar cred că Jupiter ajută foarte mult și la orientarea spațială (atât de necesară) a acestor piloți. El contribuie la expansiune și la ‘câștigarea de teren’ înaintea adversarilor. Simultan, Jupiter integrează impulsurile contradictorii simbolizate de celelalte planete și asigură coeziunea lor. El ajută la valorificarea oportunităților pe care piloții le au de a-și depăși adversarii în timpul curselor (mai ales în combinație cu planetele mai ‘competitive’ ca Soarele și Marte – așa cum se petrece în cazul multora dintre piloții menționați aici). Vedem aceste relații planetare ale lui Jupiter la piloți ca Schumacher, Senna, Clark, Piquet, Hill, Moss, Scheckter (cu Soarele), Alonso, Stewart, Fittipaldi, Brabham, Farina, Hunt, Surtees, Barrichello (cu Luna), Button, Alonso, Rindt, K. Rosberg (cu Marte).
Conjuncția și aspectele Jupiter-Uranus apar foarte frecvent (ex M. Schumacher, Prost – conjuncție), indicând probabil că amprenta uraniană este foarte bine integrată în psihismul nativului și există o tendință de expansiune în situații de criză sau de noutate.
Saturn
Saturn apare oarecum surprinzător ca un indicator important pentru o astfel de profesie a vitezei. ‘Oarecum surprinzător’ pentru că unele dintre calitățile saturniene majore cum sunt rezistența, disciplina și tenacitatea sunt foarte necesare aici. Cursele sunt lungi și epuizante, de aceea răbdarea, concentrarea și stabilitatea sunt foarte valoroase la un pilot de Formula 1. De asemenea, antrenamentele sunt foarte solicitante, iar nutriția trebuie ținută sub supraveghere constantă. Nu e de mirare că Saturn apare în conjuncții sau aspecte ‘dure’ cu Soarele, Luna sau Marte și este adesea bine situat prin determinarea sa terestră.

Saturn mai aduce și ‘frâna’ necesară atunci când impulsivitatea marțiană este prea accentuată. Dar capacitatea de a rezista la o presiune uriașă în cursă este probabil contribuția majoră pe care Saturn o aduce. Nevoia de a fi în controlul situațiilor este esențială aici (în special în cazul conjuncției sau aspectelor lui Saturn cu Soarele).
Vezi de exemplu horoscopul lui Michael Schumacher, în care Saturn cuadrează luminariile, este în opoziție cu Marte (dar elementul fundamental este că aici Saturn guvernează atât MC, cât și Nonazecimalul).
Planetele și corpurile trans-saturniene
Alături de Marte, ele au rolul cel mai important. Aspectele ‘dure’, ‘tensionate’, ‘provocatoare’ ale lui Uranus și Pluton – cuadraturile și opozițiile – sunt cele mai ‘de dorit’ pentru o astfel de profesie. Esențiale sunt aspectele acestor planete la luminarii și la Marte.
Iată ‘amprentele’ celor două planete:
-Michael Schumacher – Uranus în cuadratură cu Soarele și cu Luna
-Ayrton Senna – Uranus în cuadratură cu Marte
-Alain Prost – Uranus în cuadratură cu Marte, Pluto în opoziție cu Soarele
-Mika Hakkinen – Uranus-Pluton în conjuncție cu Soarele și în cuadratură cu Luna
-David Coulthard – opoziție de la Uranus și Pluton la Soare/Lună și cuadratură de la Uranus la Marte
-Lewis Hamilton – cuadratură de la Uranus la Marte
-Sebastian Vettel – cuadratură Uranus -Luna, cuadratură Pluto-Marte
-Nigel Mansell – conjuncție a lui Uranus cu Luna, Pluton conjunct cu Soarele
-Kimi Raikkonen – Uranus în cuadratură cu Marte, Pluto conjunct cu Soarele
-Jim Clark – Uranus în cuadratură cu Luna, Pluto conjunct cu Luna
-Fernardo Alonso – Pluto în cuadratură cu Luna, Uranus în cuadratură cu Soarele
-Jean Alesi – Uranus în cuadratură cu Marte
-Damon Hill – Uranus în conjuncție (largă) cu Luna
-Nelson Piquet – Uranus conjunct cu Luna, Pluton conjunct cu Soarele
-Jackie Stewart – Pluto în opoziție cu Marte, Uranus în cuadratură cu Marte
-Juan Manuel Fangio: Uranus în cuadratură (largă, dar aplicantă) cu Marte, Uranus în trigon cu Luna, Pluto conjunct cu Soarele
-Niki Lauda – Uranus în opoziție cu Luna
-Emerson Fittipaldi – Uranus în opoziție cu Soarele și cu Marte, Pluton conjunct cu Luna
-Ricardo Patrese – Uranus în cuadratură cu Soarele și Luna
-Gerhard Berger – Pluton conjunct cu Soarele, Uranus conjuncție cu Soarele (în afara semnului), Luna sextil cu Uranus
-Mario Andretti – Uranus în opoziție cu Luna, Pluton cuadratură cu Marte
-Alberto Ascari: Pluto în cuadratură cu Marte
-Stirling Moss: Marte cuadrat de Uranus și de Pluton
-Jenson Button: Uranus în cuadratură cu Luna, Pluton în cuadratură cu Soarele
-Gilles Villeneuve: Uranus în cuadratură cu Marte
-Jack Brabham: Pluto în cuadratură cu Soarele, Uranus în trigon cu Luna
-Nino Farina: Pluto și Uranus în cuadratură cu Marte
-Keke Rosberg: Pluto în opoziție cu Luna, Uranus în opoziție cu Marte
-Mike Hawthorn: Uranus în conjuncție cu Soarele și Luna, Uranus în cuadratură cu Marte, Pluto conjunct cu Marte, Pluto în cuadratură cu Soarele și Luna;
-James Hunt: Pluto în opoziție cu Luna, Uranus în trigon (larg) cu Luna
-Phill Hill: Uranus în cuadratură cu Marte, Pluto în conjuncție (largă) cu Marte
-Juan Pablo Montoya
-Jochen Rindt: Uranus conjunct cu Luna
-Jody Scheckter: Pluto în opoziție cu Soarele, Uranus în cuadratură cu Marte
-John Surtees: Uranus în cuadratură cu Luna, Pluton în opoziție cu Luna
-Rubens Barrichello: Uranus conjunct cu Luna, Uranus și Pluton în cuadratură cu Marte
-Nico Rosberg: Uranus face (doar) un sextil cu Luna; Pluto trigon cu Soarele

După cum se observă, Uranus este extrem de influent și, cu foarte puține excepții, aspectele sale cu luminariile sau/și cu Marte apar în astrogramele tuturor piloților selectați pentru acest studiu (și nu am menționat aici aspectele pe care Uranus le face cu restul planetelor). Uranus dominant într-o temă natală asigură un răspuns adecvat la confruntarea cu noutatea și o capacitate excelentă de a rezista la stres (deși Saturn are și el un rol important aici). În relație cu Luna asigură reacții spontane.
Există și două cazuri care ar putea fi considerate excepții de la regula ‘impactării uraniene’:
-cazul lui Graham Hill în care Uranus nu este conectat cu luminariile sau cu Marte (deși există un orb de 12 grade până la o cuadratură cu Marte la trecerea acestuia în semnul următor, ceea ce ar putea fi considerat acceptabil avându-se în vedere faptul că este un orb de aplicație care – simbolic – ‘scade’ prin progresie odată cu trecerea timpului). Uranus este aici într-o conjuncție separantă cu Venus (dar nu știm ce rol are Venus prin determinarea sa terestră)
-cazul lui Juan Pablo Montoya: Soarele și Luna sunt inconjuncte cu Uranus, dar dispozitorii lor sunt conectați cu Uranus prin conjuncție, respectiv opoziție. Totuși Marte face un trigon (larg, de aplicație) cu Uranus (deci amprenta uraniană există), Pluto conjunct cu Soarele (în afara semnului).
În multe situații Uranus este conectat cu unghiurile horoscopului. El face conjuncție sau aspect ‘dur’ cu guvernatorul Ascendentului (ex Stewart, Coulthard, Villeneuve, Patrese) sau cu o planetă situată în semnul Ascendent (ex: Senna, Hamilton, Fangio) sau cu guvernatorul Nonazecimalului (ex: Prost, Coulthard, Barrichello, Fittipaldi) sau se află el însuși pe MC sau Nonazecimal (ex: Hamilton, Clark, Alesi) sau în semnul Ascendent (ex: Lauda).
De asemenea, conexiunea dintre Uranus și Mercur (de regulă prin conjuncție) apare în mai multe astrograme (P. Hill, Berger, Raikkonen, Montoya, Hawthorn, Mansell).
Dar, în primul și în primul rând, Uranus aduce accelerare. Alături de Lună și Mercur care conferă adaptabilitate și viteză de reacție, Uranus vine cu capacitatea de a schimba instantaneu ritmul și de a trece la un cu totul alt nivel. Capacitatea de ‘a schimba viteza’ la timp este esențială și tipic uraniană. Reacțiile trebuie să fie foarte rapide
Pluto este și el foarte prezent, indicând o mobilizare totală, radicală a resurselor vitale. El aduce elementul ‘extrem’ atât de necesar într-o astfel de competiție (și trebuie să fii puțin ‘fanatic’ pentru a te menține la acest nivel).
Neptun apare foarte des în conjuncții sau aspecte ‘dure’ cu luminariile sau cu Marte (Hunt, Rindt, Scheckter, Clark, G.Hill, D. Hill, P. Hill, K.Rosberg). Neptun transpune pilotul într-o ‘transă’ specială, care-i permite să treacă dincolo de nivelul obișnuit de conștiență și să-și extindă câmpul de percepție.
Nodurile Lunare
Nodul Lunar Sud este foarte puternic dinamizat în majoritatea astrogramelor analizate. Conjuncțiile planetare cu Nodul Sud sunt în proporție de peste 66% din numărul total al conjuncțiilor planetare la Noduri, lucru deloc surprinzător având în vedere natura ‘combustionantă’ a acestuia. Nodul Sud mai aduce și un nivel superior de măiestrie și talent: dintre cei șase mari campioni menționați mai sus (primii șase din listă), cinci au conjuncții planetare la Nodul Sud.
În majoritatea cazurilor, cele mai întâlnite legături unghiulare dintre Noduri și dispozitorii acestora sunt cuadratura și inconjuncția (urmate de conjuncție/opoziție). Interpretez aceste relații ca semnificative pentru nivelul mare de frustrare pe care acești piloți îl experimentează (și pe care încearcă să-l compenseze / să-l depășească prin angrenarea lor în acest sport al hiper-vitezei).

Tipul de relații interplanetare
Așa cum am arătat mai sus, cuadraturile și opozițiile (pe alocuri și conjuncțiile) sunt aspectele cel mai des întâlnite. Ele asigură ‘provocarea’ necesară pentru ca acești piloți să poată atinge maximul potențialului lor și să gestioneze situațiile de ‘criză’ majoră cu care se confruntă în cursă. Aspectele ‘blânde’, ‘armonioase’ nu sunt foarte favorabile pentru o astfel de ocupație!
Aspectele de separație (atât la conjuncții, cât și la cuadraturi și opoziții) sunt mai frecvente și ele par a fi extrem de puternice, pentru că tensiunea este eliberată (și nu acumulată, ca în cazul aspectelor de aplicație),
Careurile în T sunt foarte frecvente (iar multe îi au ca ‘vârfuri’ pe Marte, Uranus sau Pluto sau / și conțin o aglomerație de planete la unul dintre capete). În unele cazuri, avem de-a face cu un ‘mare careu’ (o ‘mare cruce’), ca de exemplu în cazul lui Schumacher sau Prost.

Case și locașuri
Marte este adesea într-o strânsă relație cu Ascendentul și acest lucru este semnificativ pentru că, în această profesie, identificarea pilotului cu bolidul pe care-l conduce trebuie să fie foarte strânsă: mașina devine aproape legată de (unită cu) corpul acestuia. În plus Marte aduce incisivitate, agresivitate, strategie și tendința către asumarea riscurilor. În mai multe cazuri Marte este situat chiar în casa I sau o guvernează sau este în aspect strâns cu guvernatorul acesteia.
Dar dacă acest lucru nu se petrece în fiecare situație, faptul că Imum Coeli (IC) este foarte puternic dinamizat în aproape toate horoscoapele pe care le avem la dispoziție mi se pare la fel de semnificativ. Aproape de fiecare dată guvernatorul IC este în domiciliu sau în exaltare (sau într-o excelentă demnitate terestră), dar de fiecare dată semnul în care se află IC și/sau guvernatorul IC sunt tensionate prin aspecte dure (în multe cazuri venite de la Marte, Saturn, Uranus sau Pluto), ceea ce indică o ‘dramă’ interioară. Dar să nu uităm că, potrivit astrologiei indiene, al 4-lea locaș desemnează – printre altele – și vehiculele (pentru că ele servesc drept ‘casă’ pe parcursul călătoriei), ca urmare, această ‘dramă’ este adesea strâns corelată cu ceea ce se petrece în timpul unei curse.


Contactul planetelor cu unghiurile este extrem de important, mai ales dacă se combină cu cardinalitatea luminariilor sau a dispozitorului unghiurilor. Observăm asta la Lewis Hamilton. Marte și Uranus vin peste Ascendent, respectiv peste MC, iar Mercur, dispozitorul Descendentului și al IC se află și el la maxima sa elevare. Această combinație a lui Marte-Mercur și Uranus în contact cu unghiurile este explozivă și conferă iuțeală și adaptabilitate.Dispozitorii Nodurilor Lunare vin în conjuncție cu Ascendentul ceea ce aduce congruență și integrare. În plus, luminariile sunt în opoziție în semne cardinale, iar guvernatorul Asc. și al MC – deși în detriment, este în semn cardinal (ceea ce conferă putere de impact și de mobilizare) și conjunct cu Soarele (ceea ce conferă succes și faimă).

Viteză și moarte
Horoscoapele piloților remarcabili par a indica un pericol major pentru viață, dar și disponibilitatea sau poate chiar plăcerea nativului de a trăi ‘la limită’ (sau de a trece de propriile limite), de a-și risca viața. Aproape de fiecare dată aceste cerințe se reflectă în conjuncții sau aspecte problematice la luminarii, la Ascendent și /sau la guvernatorul Ascendentului.

Astfel, Ayrton Senna, Jim Clark, Gilles Villeneuve și Alberto Ascari au murit în cursă (Ascari – care era un om foarte superstițios – a murit la aceeași vârstă la care a murit și tatăl său, în aceeași zi din lună și în circumstanțe foarte similare). Alții, cum sunt Niki Lauda, Mika Hakkinen și Mike Hawthorn au suferit accidente grave, aproape fatale (acesta din urmă fiind implicat și accidentul de la Le Mans din 1955 în care 84 de spectatori au fost uciși).
Graham Hill a murit în accident aviatic la 47 ani, împreună cu 5 alte persoane, ca urmare a propriei sale erori de pilotaj. Nino Farina și Mike Hawthorn au murit în accidente auto în afara pistei. În sfârșit, Schumacher a rămas paralizat în urma unui accident de schi.
Impactul lui Uranus și Pluto, precum și aspectele tensionate cu luminariile și cu Marte predispun la (auto)violență. Relația strânsă a luminariilor cu planetele transsaturniene îi determină pe cei mai mulți piloți să nu facă o reală distincție între instinctul tipic saturnian al prezervării corporale (și a egoului) și impulsul de transcendere a tuturor limitelor, tipic pentru semnificația planetelor transsaturniene. Chiar dacă, adesea – așa cum am arătat deja – Saturn este și el influent în temele natale ale piloților, totuși el nu are impactul planetelor și corpurilor transsaturniene.
În anul morții sale, cu doar o lună înainte de tragicul său accident, Ayrton Senna ‘sumariza’ dorința sa de a trăi la limită declarând:
Vreau să trăiesc din plin, foarte intens. Nu aș
accepta niciodată să trăiesc parțial, suferind de vreo boală sau un handicap.
Dacă s-ar întâmpla vreodată să am un accident care să mă coste viața, sper să
se petreacă fulgerător.
Concluzii
Mare parte dintre ipotezele cu care am plecat la drum au fost confirmate. Nu doar atât, dar, în opinia mea, rezultatele pot fi extrapolate la alte profesii și ocupații.
Impactul lui Uranus și a lui Pluton este uriaș. Cele două permit depășirea cadrului ‘normal’, convențional (inter-saturnian) și transpun individul pe nivel extrem, ‘nebunesc’ cerut de condițiile cursei. Aflat în cabina lui foarte îngustă și fierbinte, de unde manevrează bolidul la viteze amețitoare care pot ajunge chiar și la 375 km/h, pilotul de F1 transcende propria sa corporalitate și devine ‘una’ cu mașina pe care o conduce. Pentru 90 – 120 minute, cât durează o cursă, el este un ‘om-mașină’. Fiind expuși la temperaturi extreme și suprasolicitați psihic, piloții pot ajunge să piardă chiar și 4 kg după fiecare cursă, așa că a funcționa ‘optim’ în condiții ‘anormale’ este o cerință majoră pentru această profesie. Piloții trebuie să răspundă rapid și să-și ajusteze stilul de conducere la condițiile inedite care apar.
Astfel, așa cum era de așteptat, aspectele ‘dure’ (opozițiile și cuadraturile) venite de la planete care ele însele sunt ‘dure’ în efectele lor predispun la o astfel de ocupație în care asumarea riscurilor și înfruntarea pericolelor este o adevărată pasiune pentru nativii care le posedă în horoscop. Suprarenalele acestor indivizi pompează o mare cantitate de adrenalină.
Cardinalitatea luminariilor pare să fie un factor important pentru succesul în acest sport. Aceasta permite schimbarea rapidă de direcție și de ritm, precum și mobilizarea mai ușoară a energiei atunci când această schimbare se produce.
Impactul special al Nodului Sud, cel al lui Saturn și al lui Jupiter, chiar dacă nu vin ca o surpriză, par a fi totuși interesante prin semnificațiile lor specifice.
Foto: Ayrton Senna, Monaco, 1992. Credit: Iwao from Tokyo, Japan [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]