Cel mai bun mod de a progresa în studiul astrologiei este să o practici cu regularitate și cu o atitudine de deschidere și curiozitate și sunt sigur că primul horoscop natal (Janma Kundali) asupra căruia vei dori să aplici Jyotisha este propriul tău horoscop!

Așadar, i-ați horoscopul în față! Ideal ar fi să ai horoscopul imprimat pe hârtie atât în formatul pătratic / diamantin specific tradiției Jyotisha (atât Rashi Chakra, cât și Bhava Chakra una lângă alta sau una sub alta), cât și în format circular. A folosi mai multe formate poate părea confuzant la început, dar îți asigură o excelentă familiarizare cu diferitele modalități de a reprezenta simbolic ‘intersecția’ dintre planul terestru și planul celest și îți va fi de mare folos mai târziu, în cazul în care vei dori să citești cărți de astrologie indiană.

E foarte bine dacă, la început, înveți să-ți calculezi singur singur horoscopul – sentimentul de siguranță și de încredere care vine odată cu această mică ‘reușită’ astrologică este extraordinar. Va fi ca și când te-ai ‘reconstrui’, simbolic, pe tine însuți, ca și când ai începe să ‘participi’ cu toată ființa ta la această operațiune de echivalare simbolică dintre microcosmos și macrocosmos.

Dar trăim în era vitezei și a supertehnologiei – și probabil, fiind la început – vei dori să ai acces cât mai rapid și sigur la horoscopul tău corect calculat. (Vei putea învăța să-ți calculezi singur horoscopul și mai târziu – un tutorial complet ce conține toate cunoștințele matematice și astronomice necesare în practica astrologiei va fi publicat în curând pe acest website). Așa că varianta rapidă ar fi folosirea unor programe computerizate pentru a-ți genera horoscopul în cele două formate (am abordat deja acest subiect în lecțiile: Demonstrație software: Jagannatha Hora (I) și Software alternativ pentru astrograma jyotisha). (În cazul în care încă ai probleme în a-ți genera horoscopul, scrie-mi un email cu datele tale de naștere și îți voi trimite eu horoscopul).

1.Începe prin a identifica corect toate elementele din horoscop. În formatul diamantin există diferențe între Rasi Chakra și Bhava Chakra. (În exemplul horoscopului lui Swami Vivekanada, Rashi Chakra este în stânga, iar Bhava Chakra se află în dreapta).

Fig 1 Rashi Chakra în format nord-indian
Fig.2 Bhava Chakra în format nord indian

Rashi Chakra este pur și simplu harta semnelor zodiacale numărate începând cu semnul în care Ascendentul se află. Este un horoscop al „caselor celeste” (sistemul de ”case pe semne întregi” sau sistemul ”casă-semn”). În acest horoscop, întregul semn zodiacal al Ascendentului (Lagna) se află în centrul părții de sus, iar semnele zodiacale se succed în sens anti-orar, fiind numerotate în funcție de locul lor în zodiac.

În exemplul de mai jos, casa celestă I este tot una cu semnul zodiacal al Capricornului (numerotat cu 10) și conține Soarele (Su) și Venus (Ve). A doua casă celestă este totuna cu semnul Vărsătorului și îl conține pe Mercur (Me). A 4-a casă celestă este semnul Berbecului, în care se află Marte (Ma) și Neptun (Ne). A 5-a este în Taur și îl are pe Pluto (Pl), a 6-a – în Gemeni, cu Ketu (Ke- Coada Dragonului) și Uranus (Ur), a 10-a – în Balanță (al 7-lea semn zodiacal), cu Saturn (Sa), Luna (Mo) și Jupiter (Ju), a 11-a este Scorpionul care-l conține pe Rahu (Ra – Capul Dragonului).

Uită-te acum la propria-ți Rashi Chakra și observă poziția semnului ascendent și felul în care planetele sunt poziționate. În Bhava Chakra (Bhava Chalita sau Chalit Chakra) sunt reprezentate ‘casele terestre’ ale planetelor. Noțiunea de ‘casă’ este nepotrivită pentru poziționarea planetei în raport cu horizontul și, eventual, cu meridianul locului (noțiunea de ‘loc’ sau ‘locaș’ este mult mai potrivită!), dar totuși folosesc această etichetă pentru că este întrebuințată pe scară largă de majoritatea astrologilor și în majoritatea tratatelor și cărților scrise pe tema astrologiei.

În Bhava Chakra, numerele care apar în fiecare casă nu indică nepărat semnele zodiacale în care planetele se află, ci semnele zodiacale în care se află ‘cuspidele’ – punctele de putere ale planetelor sau cele ale caselor.

În sistemul folosit de mine, cuspidele marchează începuturile caselor, dar, într-o perspectivă larg acceptată în astrologia indiană, ele sunt considerate a fi la mijlocul caselor. Atât sistemul ‘caselor egale’, cât și cuadranții (Placidus, Campanus, Regiomontanus, Shripati etc) sunt folosite pe larg de astrologi în completarea horoscopului semnelor (Rashi Chakra), deși unii astrologi (cei mai ‘grăbiți’ sau mai puțin subtili în abordare – aș spune eu) se limitează numai la Rashi Chakra. În sistemul pe cuadranți, Mijlocul Cerului este indicat prin numărul semnului zodiacal care apare în horoscop în centru-dreapta (din păcate acest lucru nu este însă vizibil în programul Jagannatha Hora, care reprezintă incorect cuspida Mijlocului Cerului în Bhava Chakra).

În viziunea mea, cel mai bun mod de a folosi horoscopul este prin formatul circular occidental. În acest format atât Rashi Chakra, cât și Bhava Chakra sunt cu adevărat ‘chakras’, adică ‘roți’, ‘discuri’! Aici Ascendentul (Lagna / Ascensum Coeli) se află în partea stângă a horoscopului, iar Descendentul în partea dreaptă, gradele lor exacte fiind indicate de intersecția liniei orizontale cu cercul zodiacal. În funcție de Ascendent se determină ordinea semnelor zodiacale în Rashi Chakra.

Fig. 3 Rashi Chakra lui Swami Vivekananda trasată cu ajutorul programului Morinus. Cuadranții sunt simbolizați și ei în baza celor două linii care reprezintă orizontul și meridianul locului. Casele nu sunt numerotate, dar asta nu ar trebui să fie deloc o problemă, ordinea lor fiind foarte ușor de identificat.

Folosind același exemplu (Swami Vivekananda), în fig. 4 de mai jos observăm pozițiile planetelor și semnelor zodiacale în case din această perspectivă. Axa Mijlocul Cerului (MC) – Fundul Cerului (Imum Coeli – IC) este linia verticală: cuspida MC este aici vizibilă în Scorpion, iar cuspida IC apare clar în Taur.

Fig. 4 Bhava Chakra lui Vivekananda – sistem egalitar. Rashi Chakra este implicită. Axa Meridianului este și ea reprezentată.

Avantajul diagramei din fig. 4 este că ea poate fi citită atât ca Rashi Chakra (astrograma semnelor zodiacale), cât și ca Bhava Chalita în ambele sisteme (egalitar și – parțial – cuadrantic). Spre deosebire de formatul pătratic, aici ai o singură hartă astrologică prin care poți interpreta horoscopul potrivit ‘rostului’ special al fiecărui sistem; în multe situații va fi tot ce vei avea nevoie pentru a face o interpretare cu adevărat pertinentă!

‘Casele celeste’ sunt aici semnele zodiacale (rashis), numărate începând cu semnul ascendent (numit Lagna Rashi). De exemplu, aici Lagna Rashi este Capricornul, iar a 10-a ‘casă celestă’ (rashi) este Balanța. ‘Casele terestre’ sunt reprezentate în interiorul cercului prin secțiuni numerotate care încep de la cuspidele sistemului egalitar care sunt definite de gradul Ascendentului și de cel al Nonazecimalului (punctul ecliptic aflat la 90° de Ascendent deasupra axei orizontului). De exemplu, Saturn, guvernatorul Lagna-ei este în a 9-a Bhava (deși se află în a 10-a Rashi).

Cuadranții sunt simbolizați și ei aici (dar nu și cuspidele intermediare ale acestora), ceea ce oferă informațiie extrem de prețioase despre planete și efectul lor în horoscop. Pentru informații suplimentare se poate trasa horoscopul într-unul dintre sistemele cuadrantice – din motive pe care le voi explica cu altă ocazie, eu folosesc Placidus. Pentru a plasa cuspidele definitorii pentru puterea planetară, Bhava Chakra într-un sistem cuadrantic este esențială – vezi fig. 5.

Fig. 5 Bhava Chalita – case mundane

Nici o interpretare nu poate fi completă fără includerea celor 3 sisteme fundamentale. Dar – atenție! – sistemul casă-semn, sistemul egalitar și cuadranții ‘spun’ lucruri diferite despre horoscop și se interpretează diferit. Semnificațiile pozițiilor planetare în casele celeste trebuie nuanțate și interpretate diferit de cele în locașuri, iar combinațiile planetare (yogas) care sunt valabile pentru Rashi Chakra nu sunt neapărat valabile pentru Bhava Chakra egalitară sau/și pentru Bhava Chakra mundană (adică pe cuadranți). A nu se confunda și a nu se amesteca fără discernământ semnificațiile derivate din ele!

În fazele inițiale de practică recomand folosirea formatului de horoscop din fig.4.

În Bhava Chakra (la fel ca în Rashi Chakra), gradele zodiacale ale planetelor sunt reprezentate lângă acestea. Planetele și semnele zodiacale sunt indicate prin simbolurile cunoscute în astrologia occidentală, ceea ce este un avantaj, pentru că este viziunea cea mai răspândită în spațiul cultural în care ne aflăm. Glifele planetare și cele zodiacale sunt reprezentate mai jos pentru a te ajuta să le identifici în horoscop (în cazul în care nu ești familiarizat cu ele).

Glifele planetare

Aceste glife corespund indicatorilor astrologici pe care eu îi folosesc în majoritatea horoscoapelor pe care le analizez. În afară de Lilith (Apogeul Lunar) și planeta pitică / planetoidul Ceres (care, din păcate, nici măcar nu apar în programele gratuite recomandate de mine anterior: Jagannatha Hora și Morinus, și nici în multe alte programe gratuite sau comerciale), toți indicatorii de mai sus sunt folosiți și în astrologia indiană (deși unii astrologi Jyotisha au o reținere în a folosi planetele trans-saturniene Uranus și Neptun și planetoidul Pluto, și doar astrologii Tajika folosesc Lotul Fortunei și alte loturi (shaams)).

La acești indicatori eu adaug în analiză și planetoizii Orcus, 2002 MS4, Salacia, Haumea, Quaoar, Makemake, Eris, 2007 OR10 și Sedna (și uneori folosesc în analizele și studiile mele și alte corpuri minore: asteorizii Higeea, Vesta, Palas, corpul-centaur Chiron), dar o fac cu mare precauție, pentru că semnificațiile lor – încă insuficient înțelese – trebuie adaptate la o tradiție (Jyotisha) care are consistența unui sistem complet de interpretare simbolică.

De regulă, nu le figurez în horoscop, ci notez coordonatele lor separat din efemeride (ca poziție natală și de tranzit). Recomand ca inițial, în primele etape de studiu Jyotisha, să se folosească doar sistemul clasic de indicatori: luminariile, cele 5 planete vizibile cu ochiul liber, Nodurile Lunare și Uranus, Neptun, Pluto. Există și alți indicatori – specifici numai și numai astrologiei indiene – care vor fi studiați mai târziu.

Retrogradarea unei planete este – de regulă – simbolizată prin glifa de mai jos care este atașată simbolului planetei sau gradului zodiacal al acesteia.

Glifele zodiacale

Așadar, acomodează-te cu cele două tipuri de format al diagramei horoscopice (pătratic și circular). Ia un creion și o hârtie și notează poziția Soarelui în semn zodiacal și casă terestră, apoi fă la fel cu poziția Lunii și a celorlalte planete. Notează poziția Ascendentului, a Descendentului, a Mijlocul Cerului și a Fundului Cerului, observă poziția cuspidelor caselor, dar și poziția planetelor în Rashi Chakra și în Bhava Chakra. Fixează-ți bine în memorie aceste elemente, pentru că vei avea mult de lucru cu ele.

Chiar dacă această abordare în care se folosesc ambele formate ale horoscopului (pătratică și circulară) și necesitatea de a pricepe diferența dintre Rashi Chakra și Bhava Chalita pot părea complexe sau chiar confuzante la început, vei fi răsplătit mai târziu pentru efortul de a le înțelege.