A fost răvășitor să văd imagini și filmări cu Notre Dame arzând. Am prins întâmplător evenimentul în direct și m-a emoționat profund. La un moment dat, în timp ce ascultam corespondenții și analiștii descriind situația, am aruncat o privire rapidă la horoscopul evenimentului și am văzut cum stăteau lucrurile din punct de vedere astrologic – m-am bucurat totuși, la acel moment, că incendiul nu urma să fie devastator. Din păcate nu am avut nici dispoziția și nici timpul pentru scrie despre asta. Am găsit puțin mai mult timp abia acum, la o săptămână de la eveniment, și m-am decis să scriu un scurt articol despre aceasta.
‘Ce se petrece la Notre Dame?’
Dacă te-ai fi aflat cumva pe o stradă lăturalnică din Paris pe 15 aprilie în jurul orei 18.50 și nu ai fi înțeles de ce lumea aleargă agitată către catedrală, ca iubitor de astrologie ai fi putut arunca o privire rapidă la horoscopul momentului, poate pe o aplicație mobilă (sau poate l-ai fi determinat mintal).

Te-ai fi uitat la casa a 9-a (care guvernează locașurile publice de cult) și ai fi văzut că acolo se afla Marte. Nu ai fi știut – poate – foarte sigur care dintre posibilele semnificații ale lui Marte se potrivea situației (te-ai fi putut gândi că ar putea fi vorba de un atac – și, ca parizian trecut deja prin astfel de experiență cu vreo 3 ani în urmă, ar fi fost oarecum firesc să te gândești mai întâi la asta-, sau poate o dezbatere aprinsă în fața catedralei sau poate un accident, un incendiu), dar totuși ai fi putut avea o idee leagă de faptul că se petrece ceva neplăcut. Și ai fi văzut că Marte se află în Gemeni, semn dublu de aer. Ai fi putut deduce de aici mai multe lucruri:
-pentru că în semnul Gemenilor (la finalul acestuia) Soarele culminează la maxima sa declinație nordică – și fiind un semn de aer, asociat cu cerul și cu ceea ce se înalță către cer, cu ceea ce se află ‘deasupra’ – te-ai fi putut gândi că ceea ce se petrecea la catedrală avea de-a face cu partea de sus (partea cea mai înaltă) a catedralei, cu acoperișul acesteia (în combinație cu Racul), cu partea ei ce are cel mai mare contact cu aerul.
-pentru că Gemenii sunt un semn dublu, te-ai fi putut gândi că semnificația lui Marte acolo era oarecum ‘paradoxală’, ‘contradictorie’. Astfel, dacă Marte semnifică un incendiu, el desemnează și elementul menit să combată incendiul (forțele de intervenție). Mai mult, ai fi putut spune că Marte acolo desemna atât incendiul, cât și partea cuprinsă de incendiu (mai precis una dintre părțile cu formă ascuțită, deci marțiană).
-pentru că Gemenii semnifică firele electrice și elementele de comunicație (inclusiv cele computerizate, ‘digitale’), ai fi putut specula că Marte acolo desemnează o scurt-circuitare a acestor elemente de comunicație;
-pentru că Gemenii semnifică multiplicitatea și implicarea pronunțată a elementului uman, te-ai fi putut gândi că:
a) foarte mulți oameni participă la – și observă – acest eveniment (pompieri, forțe de ordine, respectiv jurnaliști și spectatori) – aceasta ține de dualitatea Gemenilor care aduce simultan un element de implicare și altul de neimplicare;
b) evenimentul este larg mediatizat și mesaje, informații știri despre el se propagă foarte rapid în lume – Gemenii în casa a 9-a simbolizează una dintre fațetele importante ale jurnalismului;
Aceasta ar fi o metodă simplă de evaluare rapidă a situației, din punct de vedere astrologic. Horoscopul de mai sus a fost trasat pentru ora 18:43 – momentul când focul a devenit vizibil (18.50, ora inițială raportată oficial este și ea bună). Acela și momentele imediat următoare au fost primele momente când (unii) parizieni (și lumea întreagă) începeau să înțeleagă că un incendiu avea loc în catedrală. Era momentul când natura evenimentului căpăta ‘contur’ în mintea tuturor.
Ce moment alegem pentru ‘horoscopul evenimentului’?
Pentru iubitorul de astrologie aici apare o întrebare legitimă: care horoscop trebuie folosit: cel aferent momentului când efectele s-au pus în mișcare sau cel aferent momentului în care cineva a luat la cunoștință de el?
În exemplul de mai sus, parizianul nu ar fi putut folosi momentul primei alarme: la ora 18.20 incendiul nu era încă un ‘eveniment’ clar definit, pentru că nimeni nu știa ce se petrece. Abia la ora 18.43 incendiul a fost constatat și recunoscut ca atare de un observator ‘conștient’, abia atunci el a devenit ‘eveniment în desfășurare’ pentru câțiva parizieni. Făcând presupunerea că a fost vorba de o alarmă sofisticată care nu a întârziat să semnaleze incendiul deîndată ce acesta a apărut, momentul primei alarme poate fi luat drept moment declanșator al evenimentului.
Totuși, momentul primei constatări a evenimentului este momentul în care el capătă claritate și cel în care pot fi luate măsuri cu privire la acel eveniment. O reacție definită și definitivă este posibilă doar în baza horoscopului ce corespunde acestui moment ulterior.
Dacă am face o analogie cu astrologia orară, ambele momente sunt importante: primul ar putea fi folosit pentru a investiga natura evenimentului, al doilea pentru a investiga mai clar reacția la eveniment și implicațiile acestuia. E diferența dintre o întrebare care se află încă în mintea interogatorului (nefiind clar înțeleasă sau conturată) și una care este clar formulată de acesta și clar înțeleasă de astrolog. Așadar, ambele momente sunt importante, dar din motive diferite și folosind o abordare diferită.
În horoscopul aferent momentului declanșării evenimentului, Ascendentul poziționat în primul grad din Balanță ne spune că evenimentul nu era ‘copt’ suficient la acea oră. Concluzia inițială a angajaților care au cercetat cauza declanșării primei alarme a fost că aceea că era probabil vorba de o alarmă falsă.

Timp de 23 minute – până la momentul declanșării celei de a doua alarme, angajații catedralei nu au putut identifica focul (în horoscop Marte în Gemeni mai semnifică și semnalul de alarmă, precum și faptul că s-au căutat ‘informații’ despre acest semnal. În fapt dualitatea lui Marte în Gemeni poate fi indicativă și pentru cele două alarme de incendiu care s-au declanșat înainte de intervenția efectivă asupra focului).
Interpretarea horoscopului evenimentului
Voi folosi horoscopul evenimentului la momentul când acesta a fost recunoscut ca ceea ce era: un incendiu care începea să mistuie acoperișul catedralei. Și voi folosi aici o schemă foarte simplă de interpretare… nu este singura metodă prin care poți ‘jupui pisica’ astrologiei evenimentelor – și voi demonstra și alte metode cu o altă ocazie -, dar este foarte eficace.
În această schemă:
– Ascendentul / Primul locaș reprezintă interacțiunea individului / populației / opiniei publice cu evenimentul, ceea ce tocmai se ‘naște’ în atenția și în conștiința acestora;
–Descendentul / Al 7-lea locaș reprezintă evenimentul extern, ceea ce vine ‘din afară’ – în acest caz ca declanșator al evenimentului – și nu este (încă) sub control;
-Meridianul / Al 10-lea locaș reprezintă acțiunile întreprinse pentru gestionarea evenimentului, dar și ‘răsunetul’ acestuia;
–Antimeridianul / Al 4-lea locaș reprezintă rezultatul final al întregii situații;

Aplicând schema, putem înțelege mai multe lucruri:
-avem de-a face cu o contra-reacție (Balanța) la situația problematică care apare;
-această situație problematică este vizibilă prin poziția lui Venus, guvernatorul Ascendentului din Balanță în casa a 6-a. Venus este (exaltat) în Pești conjunctă cu Neptun: evenimentul atinge ceva ce parizienii (și restul lumii) consideră a fi sacru și spiritual, un simbol pentru posibilitatea de salvare spirituală’. Sensibilitatea profundă a parizienilor este scoasă în evidență prin acest eveniment;
-conjuncția lui Venus cu guvernatorul caselor a 9-a și a 12-a – case legate de religie și spiritualitate este extrem de semnificativă. Evenimentul este clar legat de aceste domenii de experiență.
-pentru că Venus este în casa a 6-a, ca guvernator al Ascendentului din Balanță, casa a 6-a indică și ‘răspunsul’ la eveniment, mobilizarea la acesta. Casa a 6-a indică, la nivel național, forțele menite să asigure protecția și ordinea, în acest caz pompierii și forțele de ordine. ‘Răspunsul’ este cu apă (elementul Peștilor) sau cu substanțe care sting focul.
-în același timp guvernatorul tradițional al lui Venus, Jupiter este retrograd în Săgetător, casa a 3-a. Această poziționare ne indică încă o dată că avem de-a face cu un locaș de cult tradițional. Mai devreme, Peștii și Neptun indicau și ele faptul că evenimentul afecta sensibilitatea oamenilor pe un nivel profund, spiritual, dar cele două nu fac neapărat referire la aspecte convenționale; cu Peștii și Neptun putea fi vorba de un ashram, de un azil etc. Jupiter în Săgetător indică că este vorba de un element ‘ortodox’ (în sensul de tradițional, acceptat, chiar dacă, desigur, avem de-a face cu un locaș de cult catolic). Se mai indică și faptul că avem de-a face cu un obiectiv turist vizitat de mulți turiști străini și extrem de cunoscut și mediatizat peste hotare (Jupiter în casa a 3-a). Se mai arată – dintr-o perspectivă diferită – și ‘turnul săgeată’ (Săgetătorul) afectat de flăcări.
-dispozitorul guvernatorului Ascendentului în al 3-lea locaș astrologic (care era numit de anticii greci ‘Locașul Zeiței’), ne indică că avem de-a face cu un locaș dedicat unei ‘zeițe’ (sensul păgân se păstrează indirect aici, în pofida crezului monoteistic creștin: ‘Doamna Noastră’ (Notre-Dame) este ‘zeița’ căreia o mulțime de rugăciuni îi sunt adresate și o mulțime de statui și altare îi sunt închinate)!
-retrogradarea lui Jupiter este un indiciu pentru faptul că locașul era în reconstrucție la data evenimentului. Jupiter în semn de foc indică și el un locaș în flăcări.
-casa a 7-a și guvernatorul acestuia indică natura evenimentului: un foc manifestat cu rapiditate (Berbecul), având ca loc de manifestare turnul ascuțit al catedralei (Marte în Gemeni în casa a 9-a) și ca posibilă cauză un ‘scurt’ la nivelul circuitelor electrice (Marte în Gemeni, Luna tocmai se separă de Uranus).

-Soarele – guvernatorul prin exaltare al casei a 7-a se află la cuspida casei a 8-a, în cuadratură cu Pluton indicând intensitate a focului. Soarele poate avea însă și semnificația de orientare predominantă a atenției publicului: totul este perceput ca o tragedie (Pluton), se asistă la ‘moartea’ / distrugerea a ceva important.
-casa a 10-a în Rac indică acțiunea întreprinsă, dar și ceea ce este adus în atenția publică. Una dintre acțiuni este de a pompa ‘apă’ din râul Sena (Racul) în încercarea de a stinge focul. Răsunetul și impactul emoțional este puternic (Racul este semn cardinal de apă), iar semnalele vin din și ajung în locuri neașteptate (Nodul Lunar Nord se află aici). Casa a 10-a mai indică și impactul evenimentului; casa a 10-a fiind în Rac, acoperișul catedralei este afectat. (Gemenii sunt, de asemenea un indicator pentru ceva ce se află deasupra și se înalță în aer, la mare înălțime de pământ, dar ‘acoperișul’ este într-o mai bună analogie cu zodia Racului).
-Luna guvernatorul casei a 10-a este în Fecioară în al 11-lea locaș (în a 12-a casă-semn astrologică). Indicațiile sunt multiple: se muncește fără oprire (Fecioara) pentru a se stinge focul; există un simț al participării pozitive a comunității naționale și internaționale la acest eveniment; există nenumărate mesaje de încurajare și susținere; așteptările sunt relativ pozitive; de peste tot apar binefăcători care donează sume mai mari sau mai mici (iar unii donează sume imense: casa a 11-a este în Leu, cu guvernatorul acestuia în exaltare).
-în astrologia orașelor și a națiunilor, Parisul este asociat cu zodia Fecioarei, iar Franța cu zodia Leului. Ambele au legătură cu al 11-lea locaș (iar Luna – guvernatoarea MC, se află în Fecioară) și astfel se indică faptul că Parisul și Franța primesc sprijin și suport de la aliați și binefăcători.
-Luna – aici ca guvernatoare a Racului din casa a 10-a – indică și un sentiment de solidaritate (care se trezește adesea între oameni în astfel de situații dramatice și care este vizibil și aici, chiar dacă Nodul Lunar Nord în Rac ne arată că unele dintre aceste reacții au fost destul de prefăcute (Nodul Lunar Nord în Rac nu știe încă ce înseamnă să aibă sentimente foarte sincere și să le ‘pese’ cu adevărat, ci doar mimează aceste emoții, iar Fecioara indică un anumit formalism – unii reacționează doar pentru că ‘așa trebuie’, ‘așa e bine’, ‘așa se face’ etc.).
-focul a fost extins complet la aproximativ 12 ore de la momentul intervenției. Din perspectivă astrologică, focul a fost complet stins imediat după ce Luna a ieșit din aspectul aplicant cu Marte (deci imediat ce a început să se separe de semnificatorul focului). Acesta a fost indicatorul meu de timing la momentul când am văzut horoscopul evenimentului.
-efectul final este indicat de casa a 4-a în care se află Saturn, Nodul Lunar Sud și Pluto: structura de bază, partea cea mai importantă și mai trainică rămâne în picioare (Saturn guvernatorul casei a 4-a se află în propriul semn, Capricornul), restul este eliminat, distrus (Nodul Sud, Pluto) prin foc (Soarele din Berbec, al 8-lea locaș). Rămâne ceea ce este bine ancorat într-o fundație terestră, ceea ce este făcut din cărămidă (Saturn), dar ‘turnul’ de lemn / ‘aer’ se prăbușește).
Am prezentat aici două metode de evaluare a horoscopului de eveniment (de fapt una singură în două variante: o variantă ‘instant’ de evaluare – foarte bună atunci când ai o idee la ce să te uiți și ce informații să cauți în horoscop – și o alta care este detaliată și analizează întregul horoscop). Așa cum am spus, există și alte două metode de a interpreta această configurație, metode pe care le voi aborda cu altă ocazie.