Ca urmare a cercetărilor mele asupra astrologiei vitezei, m-am hotărât să realizez și o scurtă biografie astrologică a lui Florence Griffith Joyner, considerată cea mai rapidă femeie a tuturor timpurilor. Multiplă campioană olimpică, recordurile sale de 10,49 secunde la sprintul de 100 m și cel de 21,34 secunde la cursa de 200 m – deși stabilite cu mai bine de 30 de ani în urmă – nu au mai putut fi egalate de nimeni.

Florence Griffith – 21 Decembrie 1959, ora 00:11, Los Angeles, SUA

Apreciată pentru grația și farmecul ei misterios (Asc. în Balanță, Venus – dispozitorul Ascendentului conjunct cu Neptun), Florence era, în același timp, o persoană foarte inaccesibilă și retrasă. Conjuncția Lună-Pluto în casa a 12-a, corelată cu poziționarea guvernatorului Ascendentului în Scorpion arată traume emoționale mari și tendința de ‘a ține în ea’; dacă ținem seama și de poziția Soarelui și a lui Saturn în apropriere de Fundul Cerului, putem înțelege mai bine nevoia ei uriașă de izolare, intimitate și viață privată. Deși steliumul din Săgetător indică o anumită ‘deschidere’ și o bună capacitate de a se ‘articula’ pe sine în relațiile cu ceilalți, totuși asta nu schimbă foarte mult natura ei introvertită: în casa a 3-a Săgetătorul pune distanță între sine și cei din jur! Considerată arogantă de colegi (conjuncția Marte-Mercur-Jupiter în Săgetător casa a 3-a și Uranus în cuadratură cu guvernatorul Ascendentului simbolizează o anumită ‘superioritate’ în raport cu ceilalți), probabil că Florence folosește intensele sale trăiri pentru a se motiva pe sine (să nu uităm că Ascendentul ei din Balanță în combinație cu opoziția Soarelui cu MC) indică o natură foarte competitivă. Există la ea și o nevoie ascunsă de putere, o tendință de a-și reprima emoțiile și amintirile neplăcute (și probabil și un complex rasial pe care încerca din răsputeri să-l depășească) – Pluto fiind conjunct cu Luna în casa a 12-a (probabil de aici vine și interesul său pentru natura umană, Florence fiind absolventă de Psihologie la UCLA).

Florence nu a avut deloc o viață ușoară. Provenea dintr-o familie săracă și avea 10 frați (această ‘abundență’ și multiplicitate fiind foarte bine simbolizată de steliumul Mercur-Marte-Jupiter-Soare în semnul dublu al Săgetătorului în casa a 3-a care indică frații și surorile) și trăia împreună cu ei în locuințe sociale. Multă vreme a trăit în sărăcie (și, potrivit declarațiilor sale, anul 1986 – când Saturn se afla în a 12-a casă de la poziția natală în conjuncție cu guvernatorii caselor a 2-a și a 12-a și în cuadratură cu Luna – a fost cel mai dificil an al ei pe toate planurile).

Alături de casele a 5-a și a 9-a, casa a 3-a indică jocurile și sporturile. Prezența lui Marte aici, în casa a 3-a (și a Soarelui pe FC) indică cât se poate de bine natura atletică a lui Florence și – împreună cu conjuncția cu Mercur și Jupiter – este indicativă pentru predispoziția și plăcerea ei pentru mișcare (și în special pentru alergare și săritura în lungime). Faptul că această combinație se află în semnul de foc al Săgetătorului (care guvernează coapsele), dar și faptul că Saturn se află în Capricorn (care guvernează forța genunchilor și rezistența generală a organismului), sunt cei mai buni indicatori pentru un sprinter de mare clasă. În fapt, Marte în casa a 3-a era tradițional considerat într-una dintre cele mai bune poziții terestre ale sale. Mercur în casa a 3-a – deși debilitat în Săgetător – este excelent pentru adaptabilitate și coordonare, iar Jupiter în propriul semn asigură amplitudine în mișcare și mișcări femurale de mare anvergură. Steliumul poate fi interpretat ca: ușurință și viteză în acoperirea distanțelor, forță în membre și excelentă coordonare motrică. Cuadratura cu Luna a steliumului indică reacții rapide, sprinteneală. Cuadratura cu Pluton vine cu puterea uriașă de mobilizare și capacitatea de a investi toată forța psihică într-o trăire de tip ‘totul sau nimic’. (Totuși, așa cum este ușor de înțeles, această cuadratură cu planetele din casa a 12-a indică și accidentări și probleme musculare care au ținut-o departe de pista de alergare și, mai târziu, i-au împiedicat revenirea la activitatea de performanță sportivă).

Observăm că poziția terestră a guvernatorului casei a 10-a (Luna) în casa a 12-a nu pare să ne vorbească despre faptul că recunoașterea ei majoră a venit de pe urma sportului, dar la o privire atentă observăm că steliumul din Săgetător se află în casă kēndra în raport cu Luna (iar Luna aplică prin cuadratură la tripleta din Săgetător și Luna este recepționată de Mercur). Altfel spus, fiind în a 10-a casă derivată de la sectorul care indică talentul ei sportiv și aptitudinile sale atletice și fiind dispozitorul casei a 10-a în janmakuṇḍalī, Luna – deși dificil poziționată și aspectată – indică popularitate. Prin aceste conexiuni, veleitățile sale sportive ies în prin plan, iar faptul că guvernatorul casei a 5-a (care guvernează sporturile și întrecerile) formează o ‘yoga regală’ (rājayoga) și aspectează Luna prin trigon și Mijlocul Cerului împreună cu Soarele (prin opoziție) indică performanța competițională. Evident, faptul că Marte este ‘încadrat’ (într-o conjuncție strânsă) de guvernatorii Nodurilor Lunare (Mercur și Jupiter) este un simbol al faptului că Florence și-a pus întreaga ‘amprentă’ a destinului său în realizarea și performanțele sale sportive; simbolic, trecutul și viitorul ei s-au ‘întâlnit’ și s-au ‘împlinit’ în elanul ei atletic.

Dar, așa cum am concluzionat și în urma studiului realizat pe tema ‘astrologiei vitezei’, Uranus este ‘cireașa de pe tortul’ realizărilor atletice ale lui Florence Griffith Joyner. Uranus face cele mai multe aspecte majore în horoscopul acesteia: cuadratura cu guvernatorul Ascendentului și trigonul cu toate planetele din steliumul din casa a 3-a, indicând impulsul, zvâcnirea, accelerarea și ruperea de ritm necesare pentru a activa cu succes în cel mai rapid sport și în cea mai rapidă întrecere de pe Pământ.

Atât la momentul stabilirii recordurilor mondiale, cât și la câstigarea medaliilor olimpice, Uranus tranzita în conjuncție cu Soarele natal. Se observă activarea casei a 5-a ce corespunde aglomerației natale din Săgetător și poziției guvernatorului Ascendentului anual, dar și relația ei cu casa a 10-a (prin intermediul lui Jupiter), ceea ce indică succes sportiv major (confirmat de fapul că axa Ascendent-Descendent anuală activează casa a 5-a natală, iar Marte anual se află în domiciliul său și în conjuncție cu guvernatorul Ascendentului natal și cu Pluto anual). Axa nodurilor este inversată față de poziția natală, ceea ce indică un an extrem de semnificativ pentru destinul ei. Luna anuală peste Saturn natal.

Revoluția solară pentru anul 1988, anul celor mai mari realizări sportive pentru Flo Jo
Flo Jo câștigând aurul și realizând recordul olimpic la Seoul

Florence mai avea și o pasiune pentru design / modă (Venus și Neptun în casa a 2-a, Racul pe MC) și cosmetică (Venus în casa a 2-a Scorpion, Luna în Fecioară), deși nu a câștigat mult din asta. Înainte de a obține popularitatea, ea avea tot felul de joburi foarte prost plătite, uneori fiind nevoită să lucreze la două joburi simultan, inclusiv ture de noapte (guvernatorul casei a 10-a în casa a 12-a, guvernatorul Ascendentului și al casei a 8-a debilitat în casa a 2-a Scorpion), având perioade foarte lungi în care nu se antrena deloc. Imediat după Olimpiada din 1988 (la care a câștigat trei medalii de aur), Florence a început să câștige mulți bani din reclame, participări la emisiuni și filmări (Saturn, care este yogakāraka, se reîntoarce la final de 1988 la poziția natală activând puternica rājayoga aducătoare de bogăție materială).

Florence s-a căsătorit pe tranzitul lui Jupiter prin casa a 7-a a mariajului (Jupiter fiind în conjuncție natală cu guvernatorul casei a 7-a!) și pe tranzitul lui Saturn la combinația Marte-Jupiter (cu Nodul Lunar Nord în casa a 7-a) și a născut în anul în care Luna (indicatorul maternității) și Pars Fortuna din harta revoluției solare se aflau pe Ascendentul natal, Jupiter peste MC, Nodul Nord în casa a 5-a, Uranus peste guvernatorul casei a 5-a și guvernatorul casei a 5-a în casa a 4-a, Venus anual pe casa a 5-a și Ascendentul anual peste guvernatorul casei a 11-a natale.

Revoluția solară pentru anul nașterii fiicei sale, comparată cu harta natală

Florence a murit tragic și prematur, la 38 de ani, în urma unui atac epileptic. Crizele de epilepsie sunt vizibile în horoscopul său prin ‘decimarea’ realizată de Pluto asupra Lunii (în casa a 12-a a bolilor neurologice cronice, grave, Luna fiind și un semnificator pentru creier), a lui Mercur (guvernatorul casei a 12-a și dispozitorul Lunii) și a lui Marte din casa a 3-a, precum și de Uranus asupra guvernatorului Ascendentului, Venus care este debilitat. Pluto și Uranus, deși exprimă energii care îi conferă o intensitate uriașă și capacitatea de a răspunde și a se mobiliza total în situații de criză (iar o competiție în care toată lupta se dă în 10 sau 20 de secunde nu este altceva decât o uriașă ‘situație de criză’ prin comparație cu viața obișnuită!), o afectează pe niveluri profunde și o aruncă într-un abis de reacții nervoase necontrolate. Florence a murit prin sufocare în somn: Pluton în conjuncție cu Luna din casa a 12-a (care semnifică somnul) exprimă perfect această ‘înnăbușire’, această ‘prăbușire în sine’ nocturnă și mortală.