Astrologii ajung rareori celebri. Este un fapt evident! Munca lor retrasă ce presupune privitul îndelungat la niște diagrame foarte criptice plină cu hieroglife ciudate, urmată de încercarea (adesea chinuită) de a traduce acele hieroglife în idei și fraze semnificative – muncă care pe ei îi fascinează atât de tare – nu pare pentru nimeni sexy, nu are destul glamour, nu este eroică, nu generează un profit considerabil și nu trezește suficient respect sau admirație. Dacă totuși vreunul reușește să ajungă cu adevărat celebru, acesta este un semn că este deja mort de câteva secole și că, oricum, absolut nimeni nu înțelege ce a vrut să spună în timpul vieții (ca de pildă Nostradamus)..:).

Dar a existat totuși un astrolog care a bătut toate recordurile în planul celebrității în timpul vieții sale: ea a fost cel mai renumit astrolog american al secolului trecut, Evangeline Smith Adams. Născută în 8 februarie 1869 (o dată alternativă există: 8 februarie 1859), Adams a fost considerată primul mare ‘superstar’ al astrologiei (ca amănunt interesant de menționat: ea a fost nepoata celui de-al 6-lea președinte american, John Quincy Adams, și strănepoata celui de-al 2-lea președinte al SUA, John Adams).

Celebritatea ei a pornit de la o situație cu o încărcătură foarte dramatică. În seara zilei de 16 martie 1899, Adams a ajuns în New York City (după ce, anterior, locuise în Boston) pentru a-și începe acolo practica astrologică. S-a cazat la hotelul Windsor, iar la recepție se afla chiar proprietarul hotelului Warren Leland (1845-1899) care i-a dat de ales între o cameră la etajul I și alta la etajul 5. Adams a ales o cameră la etajul I, pe motiv că clienților săi le va fi mai ușor să ajungă la ea. Leland a întrebat-o cu ce se ocupă și ce fel de clientelă avea, iar Adams i-a spus că oferea consultații astrologice. El și-a manifestat curiozitatea față de astrologie, așa că, după ce s-a instalat în camera ei, Evangeline și-a scos efemeridele și tabelele de case astrologice și a întocmit horoscopul acestuia.

Era aproximativ ora 8 seara când Evangeline a început să realizeze interpretarea horoscopului. Ea a identificat un pericol iminent pentru Warren Leland, cu specificarea faptului că ziua următoare urma să constituie un moment cheie în acest sens. Totodată, Adams a observat că o configurație similară avusese loc încă de două ori în viața acestuia și l-a întrebat ce s-a petrecut atunci. Leland și-a amintit că în ambele situații s-au produs incendii minore în hotel, așa că Adams a specificat că o situație similară cu cele două din trecut s-ar putea repeta a doua zi și că Leland ar putea pierde ceva foarte important pentru el – ceva care să-l afecteze iremediabil.

Leland a fost impresionat de interpretare, dar – așa cum se întâmplă adesea în astfel de situații – nu a luat prea în serios previziunile astrologice. Chiar a glumit spunând că a doua zi era Sfântul Patrick, iar bursa era închisă, așa că nu putea pierde bani… A doua zi dimineața, Leland a vizitat-o din nou pe Adams pentru a o întreba dacă îi place camera și cum se simte, apoi a urcat la etajul 5. Când a deschis ușa ce dădea în coridor, a văzut că etajul era cuprins în mare parte de flăcări. Focul s-a răspândit cu mare repeziciune și, în scurt timp, întregul hotel a ars din temelii. O mulțime de oaspeți – în special cei de la ultimele etaje au murit carbonizați, în vreme ce alții au decedat la impactul cu solul după ce au încercat să se salveze aruncându-se pe ferestrele camerelor în care se aflau. Una dintre fiicele lui Leland și alți apropiați ai săi au murit în incendiu.

După incendiu, Leland a declarat unui reporter că dezastrul a fost prezis cu mare precizie de Evangeline Adams, astrologul din Boston, așa că a doua zi toate ziarele au vuit la această știre și, la scurt timp, reputația și afluența de clienți către noul ei cabinet din Carnegie Hall au luat un avânt considerabil. Prin alegerea ei inspirată de a nu se caza le etajul 5, Adams și-a salvat propria viață; pe de altă parte, Warren Leland, proprietarul hotelului, aflat în stare de șoc și devastat de pierderile majore – umane și materiale – suferite, a murit trei săptămâni mai târziu, la numai 45 de ani, confirmând întru totul previziunea sumbră a Evangelinei.

O mulțime de mari celebrități treceau pragul cabinetului ei: președinți, politicieni, bancheri, actori, cântăreți, sportivi, dar și oameni de rând. Ședințele ei erau scurte (20-30 minute), dar adesea foarte edificatoare pentru clienți. Uneori clienții o testau pe Adams: o istorioară hazlie în acest sens este cea în care o clientă i-a dat niște date de naștere și a rugat-o să interpreteze horoscopul natal aferent acestora. Datele erau relativ recente, iar Evangeline Adams a presupus că era vorba de un copil; ea a analizat horoscopul și i-a spus clientei că persoana în cauză a fost născută în condiții mizere, dar că va avansa la o condiție de lux și prosperitate; că va profita enorm de pe urma femeilor; că va fi foarte inteligentă, dar că nu va citi prea mult; că probabil va ajunge actor, va călători foarte des și va ajunge la o vârstă foarte înaintată. După finalizarea interpretării, femeia i-a spus lui Adams că datele de naștere nu erau ale unui copilaș, ci ale unui cățel!! Cățelușul aparținea unei cunoscute actrițe din acea vreme și fusese cumpărat imediat după nașterea sa de la un om foarte sărac. Cățelușul fusese (și era în continuare) dresat, fiind capabil să facă tot felul de giumbușlucuri – era inteligent, dar, evident, nu citea cărți… Actrița îl luase cu ea pe scenă în câteva dintre spectacolele sale de teatru, deci era un cățeluș-actor. Cățelul călătorea foarte mult împreună cu actrița. La mulți ani după acea consultație, la reintâlnirea cu clienta respectivă, Adams a aflat că acel cățeluș era încă în viață și avea deja 18 ani – o vârstă foarte înaintată pentru câine… Chiar dacă ‘subiectul’ interpretării a fost greșit conceptualizat (și ‘inuman’, prin natura sa), interpretarea a fost totuși corectă…

Deși nu avea nici o pregătire în domeniul tradingului, Adams acorda sfaturi săptămânale investitorilor la bursă, scriind articole pentru diverse publicații. Nu toate previziunile ei legate de bursă au fost de succes (și câteva au fost controversate sau contradictorii), dar unele au fost remarcabile, iar faptul că Adams i-a avut ca și clienți fideli pe unii dintre cei mai de succes investitori (ca de exemplu celebrul miliardar J. P. Morgan – unul dintre cei mai bogați oameni din istoria recentă a lumii – sau pe Charles Schwab) poate fi considerat o mărturie pentru abilitățile ei (dar și pentru valoarea practică a astrologiei!). Se crede că celebrul comentariu atribuit lui Morgan potrivit căruia diferența dintre milionari și miliardari este dată de faptul că ‘milionarii nu folosesc astrologia, în vreme ce miliardarii o folosesc’ (deci aceștia din urmă profită de ritmurile astrologice și de conjuncturile astrale favorabile) ar fi fost, în fapt, o aluzie la sfaturile pe care Morgan le primea de la Evangeline Adams (cu toate că la momentul primei întîlniri dintre cei doi Morgan avea deja o avere considerabilă).

Se pare că în anul 1927 Adams a previzionat Marea Criză din 1929 (deși acest fapt este controversat din cauza altor previziuni făcute de ea cu puțin timp înainte de căderea bursei). În 2 ianuarie 1927, la o conferință publică, ea a folosit ciclul lui Uranus și configurațiile planetare ale acestei planete pentru a avertiza oamenii că

în 1928 și 1929 [] ar fi bine ca toată lumea să fie extrem de precaută în planul investițiilor și în privința banilor și să fie pregătită pentru această configurația planetară amenințătoare.

În baza aceluiași ciclu uranian, la aceeași conferință, Adams a folosit harta astrologică a Statelor Unite pentru a demonstra că existau

semne ale războiului [..] din motive religioase, rasiale și politice, în 1942, 1943 și 1944′,

previzionând public intrarea SUA într-un război cu mult înainte să apară chiar și ideea că ar mai putea fi vreun astfel de război în viitorul apropiat (Adams a murit în 1932).

Dar celebritatea ei se leagă și de modul în care a reușit să apere practica astrologică în instanță. Adams a fost arestată de trei ori la rând din cauza unei legi obscure – care, la vremea respectivă, era activă și în Marea Britanie – potrivit căreia practica astrologiei era echivalată cu ‘ghicirea norocului’ și interzisă. Într-un proces celebru din mai 1914, Adams a venit cu argumente în favoarea astrologiei și a cerut să facă o demonstrație publică prin care urma să arate că astrologia nu înseamnă ‘ghicirea norocului’, ci că presupune o metodologie ‘științifică’ de a ajunge la concluzii despre personalitatea și viitorul cuiva. În cele din urmă judecătorul a căzut de acord. Lui Adams i s-au comunicat datele de naștere ale unei persoane anonime, iar Adams a explicat felul în care horoscopul era întocmit și modul în care îl interpretează pentru a ajunge la concluzii despre nativul în cauză. Apoi ea a realizat interpretarea: mai întâi a prezentat un portret psihologic al nativului și, la sfârșit, a precizat – doar în baza horoscopului natal – că moartea nativului avea de-a face cu un pericol legat de apă. În urma interpretării, judecătorul a fost profund emoționat: datele nativului în cauză aparțineau fiului său care corespundea exact descrierii făcute de Adams și care murise înecat cu puțin timp în urmă. Adams a fost achitată, iar sentința în favoarea ei constituie și astăzi un precedent legal celebru în sistemul american de justiție.

Adams a ridicat astrologia la rangul unei științe exacte,

a fost concluzia judecătorului.

Toate aceste informații biografice au fost consemnate în mai multe lucrări și publicații, dintre care menționez cărțile mai recente scrise de Libby Pelham (The Biography of Evangeline Adams, publicată în 2016) și Karen Christino (Foreseeing the Future: Evangeline Adams and Astrology in America, din anul 2000 și What Evangeline Adams Knew: A Book of Astrological Charts and Techniques, din 2004, ambele publicate la Stella Mira Books).

Adams a publicat și ea câteva cărți: Your Place in the Sun (1927), Astrology: Your Place Among the Stars (1930) și The Bowl of Heaven (1926), având-ul – se pare – ca scriitor fantomă pe celebrul ocultist, pictor și nuvelist Aleister Crowley (și se pare că, pe de altă parte, ea ar fi contribuit la cartea acestuia The General Practice of Astrology).