Echinocțiul de toamnă este un eveniment astronomic și astrologic major al fiecărui an. Zodiacul este în strânsă legătură cu declinația Soarelui (unghiul dintre razele Soarelui și planul ecuatorial). La momentul echinocțiului de toamnă, centrul discului solar intersectează planul Ecuatorului în mișcarea sa aparentă către Sud (din perspectiva Emisferei Nordice a Pământului). În astrologie acest moment este considerat a fi foarte important, fiind unul dintre cele 4 momente ‚cardinale’ ale anului solar. Harta astrologică a acestui moment indică un ansamblu de tendințe active – de regulă – pe perioada următorului trimestru (deci până la solstițiul de iarnă), iar semnificațiile sale se combină cu cele ale echinocțiului vernal, cu cele ale lunațiilor, cu cele ale ciclurilor planetare active, cu tranzitele planetelor și cu alte elemente importante.

În acest an, echinocțiul de toamnă se produce în data de 22 Septembrie 2020 ora 16.30 (ora României).

O diferență majoră față de harta echinocțiului de primăvară este că excesul energetic creat atunci de poziția tuturor planetelor în panta ascendentă a Axei Dragonului este acum parțial disipat. Dacă la momentul echinocțiului de primăvară, atmosfera energetică era încărcată cu o amprentă (o trăire) aproape nediferențiată la nivel colectiv, acum semnificațiile evenimentelor de până acum sunt ‚digerate’ la nivel individual. Observăm că luminariile (Soarele și Luna) și planetele ‚personale’ / interioare orbitei Pământului (Mercur și Venus) se află în panta descendentă a Axei Dragonului. Experiența individuală devine puțin mai clar separată de experiența colectivă, chiar dacă interferențele și impactul colectivului asupra vieții individuale sunt încă foarte foarte accentuate.

Mai mult, toate planetele care simbolizează legătura individului cu exteriorul (deci aspectele ‚colective’) – cu excepția lui Jupiter – sunt retrograde. Acest fapt are o semnificație majoră. În plan socio-economic și politic:

Se trece prin praguri și limite, prin văi sau culmi deja atinse anterior.

Prioritățile, necesitățile, granițele sunt reevaluate, punctele de reper sunt schimbate.

Factori trecuți cu vederea anterior sunt integrați acum în ecuație.

Apar reorientări importante, chiar dacă ele nu sunt (și nu vor fi imediat) aparente.

Se produce o reconfigurare la nivelul ierarhiilor.

Să vedem, pe scurt, care sunt temele majore ale configurației echinocțiale și ale Lunii Noi care precede momentul echinocțiului de toamnă.

O analogie care ne poate ajuta să înțelegem mai bine ceea ce se petrece este imaginea unui proces de

renovare radicală

pe care cineva o face în propria casă. Multe lucruri sunt răscolite, întoarse de pe o parte pe cealaltă, mutate dintr-un colț în celălalt sau de sus în jos. Temporar, unele mecanisme devin disfuncționale în vreme ce altele, mai vechi, sunt scoase acum la suprafață din pivniță sau din debarale (după ce ani de zile ele au zăcut acolo în uitare) și sunt reactivate (tot temporar). Scotocim printre lucruri pentru a găsi ceea ce ne trebuie, ne împiedicăm de lucrurile de prin casă care se adună în spațiile care erau destinate unor altfel de lucruri / activități. Apar frustrarea, agitația și disputele cu ceilalți din casă și o senzație de sufocare. Ne dăm seama că nu am cumpărat unele materiale necesare care ne împiedică să continuăm munca (sau, din contră, că din altele am luat în exces). Simțim mai acut că ceea ce se petrece în afară ne afectează foarte mult în interior – de fapt, se face curățenie pe un nivel foarte profund plecând din afară către înăuntru. Vrem să scăpăm, să uităm, să fugim într-un loc mai plăcut; încercăm să ne repliem.

Ei bine, o astfel de renovare se produce acum în planul valorilor, principiilor, ierarhiilor și structurilor sociale! Ea se referă în primul rând la valențele colective ale vieților noastre. La nivel de masă, această tendință vine pe fondul unei deschideri subtile dată de nevoia de integrare a lucrurilor care s-au petrecut de la începutul acestui an astrologic, dar și din nevoia de a găsi un refugiu departe de ceea ce se petrece exterior (Luna cuadrată de Neptun retrograd) – ne aflăm în Primul Pătrar al ciclului Lunației. Faptul că echinocțiul apare după sizigia de Lună Nouă (și nu de Lună Plină) din Fecioară este cât se poate de semnificativ, pe fondul a ceea ce se petrece acum: lucrurile se aleg, se triază, se curăță. Căutăm să înțelegem ce este necesar și ce anume funcționează (sau nu), identificăm o mulțime de probleme. La nivel individual este un proces neplăcut de adaptare (Luna Nouă din Fecioară se află în corzile Axei Dragonului). Ne ajustăm la o realitate care se află ea însăși în plin proces de acordare la imperative mai profunde.

Se caută ceea ce este plăcut și frumos (Luna în trigon de aplicație cu Venus), dar motivația este de a găsi un refugiu, o evadare. Totuși, chiar și așa șocurile ne pot atinge însă în mod neașteptat la nivel colectiv (Luna nu-l ‘vede’ deloc pe Uranus). Viața nu se ‚normalizează’ încă, trecutul apasă foarte tare prezentul, viitorul depinde de o mulțime de lucruri care nu au fost rezolvate la vremea lor în trecut.

Temele majore care se vor manifesta în trimestrul care vine sunt:

Demolare / reconstrucție

Externalizare / blocaj

Latență, reprimare, eliminare / manifestare, scoatere la suprafață, regenerare

Asumare / neasumare a responsabilității

Control, impunere a autorității , ordine / rebeliune, lipsă de control, dezordine, sabotaj

Extremism, radicalizare / compensare, ponderare

Calibrare / recalibrare

Aceste teme se reflectă pe toate nivelurile vieții colective și au repercusiuni majore și în viața privată a fiecăruia dintre noi.

Pozitiv

Aspectele pozitive care sunt favorizate acum sunt:

O mai bună cumpănire a necesităților și posibilităților, a responsabilităților, exploatarea maximă a unei situații nu foarte avantajoase;

O actualizare a raportului dintre necesitate și posibilitate;

O aprofundare a unor lucruri anterior neglijate datorită superficialității sau inerției;

Reevaluări temeinice ale felului în care lucrurile funcționează în plan social și economic;

O repoziționare a individului în raport cu ierarhiile și structurile sociale;

O atitudine mai precaută, mai sceptică (în sens pozitiv);

Cristalizarea a ceea ce este esențial, ‚spargerea’ a ceea ce nu are consistență;

Tabuuri sociale aduse în atenția publică pentru a fi integrate.

Negativ

Acestea sunt tendințele negative care pot fi mult accentuate în perioada următoare (și care constituie reversul ‘medaliei’ pozitive de mai sus) sunt:

Extindere încă blocată, inhibiții în dezvoltare, frustrare, inabilitatea de a progresa, bariere sociale, restricții;

Rămânerea într-un cerc vicios, învârtirea pe loc (‘în jurul cozii’), lipsa de perspectivă și de direcție clară;

Contracție, reticență, neîncredere și incertitudine, refulare și pesimism; suspiciunea încă accentuată în sistemele și instituțiile publice, promisiuni nerespectate;

Accentuare a fanatismului, promovarea unor idei radicale, duritate, impulsivitate, măsuri extreme, abuz;

Luptă acerbă pentru a păstra sau a recuceri o poziție câștigată anterior, lipsă de fair-play;

Vechi conflicte reaprinse la scară socială pe teme legate de justiție, principialitate, viziune la nivel social. Dezbateri aprinse, riposte și comentarii usturătoare.

Primul aspect de aplicație directă pe care Soare-l face după echinocțiu este cuadratura cu Jupiter din Capricorn (după care intră în cuadratură cu Pluto), indicând astfel faptul că orientarea este către dezvoltarea / implementarea unor principii pragmatice, dar care răspund unor nevoi și priorități sociale radical diferite de cele din trecut.

Pentru că Saturn – deși retrograd – nu mai perfectează o conjuncție cu Pluto, în vreme ce Jupiter o va face (iar Marte retrograd le atinge pe toate prin cuadratură de dreapta din Berbec), în perioada imediat următoare lucrurile nu se vor mai schimba fundamental la nivel structural, ci mai degrabă la nivel de viziune și orientare. Saturn și Jupiter se vor întâlni în Vărsător într-o ‚mare conjuncție’ chiar la momentul solstițiului de iarnă, iar atunci situația generală se va schimba radical. Totuși observăm că Saturn și Pluto se află la începutul unui nou ciclu sinodic în vreme ce Jupiter și Pluto tocmai încheie relația lor sinodică și o vor începe pe următoarea.

Totuși, pe termen lung, aceste cicluri sunt legate de mecanismele – adesea abisale – ale puterii sociale (termenul ‘plutocrație’ este semnificativ aici). Fiindcă aceste cicluri încep acum în Capricorn, vorbim de un nou ciclu al puterii ierarhice. Astfel de cicluri animă scot la suprafață unele tendințe dictatoriale și fanatism, dar, într-o notă mai optimistă, chiar rădăcinile acestor tendințe profunde pot fi distruse sau regenerate. În astfel de perioade, ca cea de în care ne aflăm, se pun bazele unor transformări și restructurări majore la toate nivelurile vieții sociale, economice și politice. Se elimină ceea ce este vechi perimat, dar nu fără o reactivare dureroasă a trecutului, a tabuurilor și sechelelor. Tendințe karmice foarte profunde sunt acum (re)activate odată cu startul celor două cicluri. Vorbim și de un proces de compensare a excesului prin lipsă și a deficitului prin exces. Ierahiile sociale, distanța dintre diferitele clasele sociale, inegalitatea sunt puse acum în discuție. La fel, devin chiar și mai actuale temele legate de protecția socială.

Pe teritoriul României și Moldovei, Ascendentul echinocțial este în Capricorn în conjuncție cu Jupiter, Saturn și Pluto, iar MC este în Scorpion –  ceea ce accentuează temele saturniano – plutoniene legate de putere, autoritate, impunere în forță, control, autoritate, dar și teme legate de izolare, duritate și chiar unele aspecte cu caracter extrem. Aspectele politice legate de alegerile și rezultatele campaniei electorale din România, reconfigurările care vor apărea pe scena politica vor fi, evident, foarte grăitoare aici pentru acest context astrologic. Dreapta politică – ierarhică și individualistă – pare a fi avantajată (dar reconfigurări importante și noi raporturi de forțe vor apărea ulterior ca urmare a contextului actual). Măsurile de criză, restricțiile și o anumită austeritate în plan social și economic sunt încă la ordinea zilei (sau se pot reactiva).

Harta echinoctiului de toamnă 2020, Bucuresti

Teme de meditație

Așa cum am arătat, energia care animă acest moment este de

reconfigurare și reînnoire profundă

Dar vorbim aici mai degrabă de prima jumătate a unui proces de ‘renovare’: deocamdată accentul este pus pe reevaluarea funcționalității lucrurilor, a oportunității întreținerii anumitor valori, strategii și priorități, pe aducerea la suprafață a ceea se află în stare potențială sau a ceea ce a fost îngropat, ascuns sau refulat cândva. La sfârșitul acestei perioade nu vom avea senzația că am terminat cu ‘renovarea’.

Așa cum am precizat, aceste teme și tendințe prezentate mai sus vizează mai degrabă aspectul colectiv al vieții noastre. Amprenta astrologică actuală continuă situația de la echinocțiul vernal. Întrebări importante care pot fi puse pe un plan mai personal sunt:

‚Ce pot să fac acum când prioritățile în plan social sunt radical reorientate?’

‚În ce fel trebuie să mă repoziționez, ce trebuie să schimb în viața mea acum când repere sociale fundamentale sunt reconfigurate?’

Care dintre tendințele, cerințele și transformările colective actuale trebuie să se reflecte mai mult în propria mea, viață, în planul propriei mele ierarhii de valori?’

În acțiunile pe care urmează să le întreprindem în următorul trimestru trebuie să avem în vedere faptul că terenul social pe care urmează să pășim este foarte instabil și aflat încă în stare de restructurare. Desigur, acest lucru este evident și fără o analiză astrologică, dar totuși nu strică să-l subliniez și să ne gândim mai profund la el. Ne putem aștepta ca factori colectivi pe care nu-i putem controla să interfereze cu acțiunile noastre individuale în modurile cele mai neașteptate. Planurile pot fi date peste cap, acțiunile noastre pot fi deturnate de la scopul lor și reorientate. Limitele responsabilităților noastre și ale altora nu sunt acum bine definite. Granițele nu sunt fixe, ci tocmai se reașează, se recalibrează. Este bine să ne așteptăm la lucruri neașteptate, la posibile deraieri temporare sau definitive. Se poate ca fundația unui proiect deja început să trebuiască verificată și apoi reașezată; ceva din ce a fost construit până acum s-ar putea dărâma și va trebui reconstruit! Unii ‘pași înapoi’ sunt acum pași înainte.

Apare și un proces de compensare subtilă / echilibrare pe multiple planuri și de care e bine să ținem seama. Evaluarea zonelor noastre de deficit și de exces, realocarea resurselor noastre pentru a corecta aceste dezechilibre este binevenită acum.

În interacțiunile noastre social-profesionale ar fi mai indicat să căutăm să privim mult dincolo de felul în care situațiile ne apar, pentru că tendințe foarte profunde, dar nu imediat evidente și ceea ce acceptat și integrat încă – tabuurile noastre personale (dar și cele sociale) – ne pot sabota în moduri nebănuite planurile și rezultatele. Credințele pe care le întreținem la nivel de grup sau în plan colectiv tind să fie și ele puse la îndoială, ceea ce – prin faptul că ne modifică repere ce până acum erau stabile – ne afectează încrederea generală în viață și în noi înșine. De asemenea, a ne preocupa de aspectele oarecum ‘perimate’ sau mai puțin funcționale ale vieții noastre sociale (proiecte mai vechi, relații mai vechi, probleme mai vechi etc) este binevenit acum, pentru că aceasta este în armonie cu trendul general. Aparent paradoxal, inițiative sau proiecte cu impact social care nu au funcționat în trecut s-ar putea să funcționeze acum pentru că multe lucruri în plan social merg contra trendurilor ce au fost active anterior (în perioadele când Saturn și Marte aveau sens aparent direct).

Barierele care delimitează latura individuală de cea colectivă, aspectul privat de cel public ale vieții noastre, sunt lucruri de care e bine să fim foarte conștienți pentru că ele vor influența hotărâtor succesul sau eșecul acțiunilor noastre în perioada de trei luni care urmează echinocțiului de toamnă.

Notă: Aceste indicații sunt valabile doar pe un nivel general. Pentru a avea o imagine completă asupra karmei active în trimestrul următor ele trebuiesc integrate cu indicațiile derivate din hărțile lunațiilor ce vor urma acestui moment și, evident – la nivel personal – cu propriul horoscop!