Echinocțiul de toamnă este unul dintre cele 4 momente cardinale ale anului solar și, în acest an, el se produce pe data de 23 Septembrie la ora 10:50 (ora României). Din perspectiva noastră, a celor care ne aflăm în Emisfera Nordică, el se produce la momentul în care planul Ecuatorului intersectează centrul geometric al Soarelui (deci Soarele nu are declinație) în aparenta cursă sudică a acestuia. Momentul marchează tendința către echilibrarea duratei zilei cu cea a nopții, a luminii cu întunericul, a energiei masculine (Yang) cu cea feminină (Yin), dar acest moment pregătește, în germene, o perioadă de dominație a Yin-ului asupra Yang-ului. [Notă: de fapt, ziua și noaptea nu sunt chiar ‘egale’ la echinocții – citește aici din ce cauză].

Energia s-a exteriorizat și s-a manifestat plenar pe sine în jumătatea anterioară a Zodiacului, iar acum începe să se retragă treptat spre interior pentru a internaliza rodul acestei manifestări. Analogia cu ciclul agricol este cât se poate de grăitoare aici: sămânța a încolțit, planta a crescut, s-a dezvoltat, a făcut flori în primăvară, a dat apoi fructe în vară, unele fructe sunt culese în toamnă iar altele cad pe pământ, planta își pierde vitalitatea și moare, după care o nouă sămânță se dezvoltă și ea va fi hrănită și protejată în interiorul pământului pe timpul iernii, urmând să încolțească din nou în primăvara următoare.

Simbolic, Soarele ‘moare’ aici, la momentul echinocțiului autumnal. El a început să moară însă mai demult, la momentul solstițiului de vară, adică la intrarea sa în zodia Racului. Acolo Yin-ul și-a început creșterea plecând de la un punct de minim. Potrivit tradițiilor și miturilor antice, la momentul echinocțiului autumnal Soarele intră în Lumea Subterană, o lume a întunericului, a Yin-ului. Abordez această moarte simbolică și călătoria Soarelui în prezentările mele legate de zodia Balanței și de Zodiac; suficient este însă să spun aici că acest proces este fundamental în planul conștiinței. Într-o hartă astrologică natală, Soarele reprezintă conștiința individuală; într-o hartă astrologică generală, mondială, el reprezintă Conștiința Colectivă. Conștiința este văzută ca o forță ordonatoare, ‘masculină’, prin opoziție complementară cu Substanța sau Natura care reprezintă mai degrabă ‘femininul’. Nu trebuie să identificăm aici în totalitate ‘masculinul’-ul cu bărbatul și ‘femininul’-ul cu femeia…vorbim de principii universale prezente atât în bărbat, cât și în femeie (și în orice lucru sau stare din natură), deși analogia cu natura fizică și cu modul de interacțiune fizică a celor două sexe este profund simbolică și revelatoare. La acest moment al echinocțiului, Conștiința se pregătește pentru a pătrunde (sau a fi absorbită) în Substanță într-un mod aproape sexual (care va fi mai evident însă în Zodia Scorpionului) și astfel – mai târziu – deși Substanța (Natura) moare, ceva va supraviețui, ceva va înmagazina această conștiință și o va păstra în germene. Momentul echinocțiului de toamnă (intrarea Soarelui în Zodia Balanței) este pus în legătură cu planeta Venus care are aici semnificația de atracție și armonizare a polilor complementari, a yang-ului cu yin-ul, a masculinului cu femininul și funcționează ca un ‘preludiu’ al acestei interacțiuni a contrariilor.

Toate semnificațiile au de-a face cu ceea ce Conștiința Colectivă, simbolizată de Soare, ‘reflectă’ sau ‘oglindește’ în raportul său sistemic cu energiile momentului, având în vedere faptul că:

-în linii mari, amprenta acestui moment va influența următoarea jumătate a anului astrologic;

-într-un mod mai accentuat, va avea impact asupra următoarelor 3 luni solare, până la momentul solstițiului de iarnă;

-în mod decisiv va amprenta luna solară care începe acum (zodia Balanței).

Pătrunderea Soarelui în vidul care apare la cumpăna Zodiacului (începutul zodiei Balanței) pune în discuție echilibrul dintre elementele implicate. 

Două tipuri de analiză se pot realiza aici:

-una este general valabilă, având la bază doar pozițiile celeste ale luminariilor și planetelor;

-alta ia în seamă variațiile de la nivel local sau regional, folosind pozițiile astrelor în raport cu coordonatele locale.

1. Astrograma (pozițiile celeste ale planetelor) de la echinocțiul de toamnă din acest an exprimă orientarea generală, fundamentală, a Conștiinței Colective în perioada următoare. Evident, această interpretare face apel mai degrabă la idei și principii oarecum abstracte, arhetipale, pentru că nu are cum să surprindă întreaga varietate a factorilor care sunt în joc. Vorbim de ample tendințe sociale, economice și politice globale, de atmosfera sau ambianța psiho-energetică în care ne vom ‘scălda’ la nivel social în perioada care vine.

Trebuie spus că atât Luna Nouă, cât și Luna Plină pre-echinocțiale au fost marcate de conjuncția / opoziția cu Marte în Fecioară. Marte este oriental și devine din ce în ce mai puternic, ieșind de sub razele Soarelui, în timp ce Venus este în domiciliu, conjunct cu dispozitorul lui Marte care se află în corzile Nodurilor Lunare. Avem un puternic careu în T pe zodiile Rac – Balanță – Capricorn (cu un focar de contrabalansare – foarte semnificativ – în Berbec), cu Luna și Saturn (în propriile domicilii) de o parte și de alta a Axei Nodale, iar Jupiter iese lent din cuadratura cu Neptun, iar Marte s-a desprins deja de aspectul cu Jupiter. Saturn tocmai ce a ieșit din retrogradare. Ce înseamnă toate acestea?

În viziunea mea asistăm la un proces ce presupune:

– contrabalansare, polarizare, căutarea acordului pe fondul unor tendințe accentuate de separare, delimitare, ierarhizare și standardizare;

– atitudine puternic defensivă /protectoare / conservatoare; accent pus asupra trecutului, refuzul de ‘a da drumul’, accentuarea factorului tradițional; trecut imediat versus trecut îndepărtat;

– idealism combinat cu rigiditate și nesiguranță; viziune nerealistă, speculativă sau incertitudine; precauție;

– control sistematic, dar exagerat; (auto)impunere forțată de limite, inhibare sau cenzură, simultan cu nevoia de reformă și reîncadrare a acestor limite;

– opoziție pasivă (oameni versus instituții, guverne versus parlamente, individ / familie versus societate, teritorial versus colectiv), contradicție accentuată între ‘vechi’ și ‘nou’ și demersuri prudente de mediere; diplomație;

– interpretare, nuanțare și relativizare permanentă a condițiilor, regulilor, standardelor și implicațiilor sociale; sentimentul de a fi ‘prins’ într-un hățiș de detalii și nuanțe contradictorii;

-accente și tonuri depresive, reacții sociale ample / exagerate, senzația de blocaj evolutiv și stagnare, impas, plafonare, înstrăinare; un pas înapoi.

2. Horoscopul momentului în care Soarele ajunge în punctul autumnal arată modul specific, în care această ‘atmosferă’ energetică (social-economică și politică) se exprimă pe sine la un nivel mai restrâns, local și regional.

Pentru localitățile extreme ale României și Republicii Moldova, Ascendentul echinocțial rămâne în prima jumătate a Scorpionului, poziția sa variind între aproximativ 8 grade la Timișoara și circa 14 grade la Constanța. La București avem Ascendentul la 12 grade Scorpion (MC la 23 grade Leu), în vreme ce la Chișinău este de 13 grade Scorpion (MC la 26 grade Leu).

Trecând pe scurt în revistă țările în care locuiesc cei mai mulți români, ascendentul echinocțial se află la:

-2 grade Scorpion la Roma (cu MC la 9 grade Leu);

-20 grade Balanță la Madrid (cu MC la 24 grade Rac);

-20 grade Balanță la Londra (cu MC la 27 grade Rac);

-30 grade Balanță la Berlin (cu MC la 10 grade Leu);

-23 grade Balanță la Paris (cu MC la 29 grade Rac);

-24 grade Scorpion la Tel Aviv (cu MC la 2 grade Fecioară);

-24 grade Leu la New York (cu MC la 18 grade Taur);

-27 grade Leu la Montreal (cu MC la 18 grade Taur).

Cu cât localitatea în care te afli este mai la Est de GMT, cu atât mai mult Ascendentul momentului de echinocțiu se află mai avansat în Zodiac (opusul acestei situații este valabil pentru localitățile aflate mai la Vest de GMT).

Amprenta energetică echinocțială se ‘infuzează’ astfel treptat în atmosfera particulară a fiecărui loc (în raport cu zodia care tocmai răsare acolo prin mișcarea diurnă) exprimându-se în maniera mai intensă, mai tranșantă, mai ocultată și mai dramatică a Scorpionului în România, Republica Moldova și în alte țări din Europa de Est, într-un mod mai armonios, cordial, detașat în cele mai multe țări ale Europei de Vest (Ascendent în Balanță, guvernatorul Asc tot în Balanță), într-o manieră mai spectaculoasă, demonstrativă și ardentă (de tip Leu) pe coasta estică a Statelor Unite și Canadei ș.a.m.d.

O previzionare a principalelor categorii de evenimente de pe scena politică, socială și economică nu poate fi însă realizată din simpla analiză a horoscoapelor echinocțiale (sau/și a celor solstițiale) pentru că ele nu sunt radicale, deci nu exprimă tiparele potențialului existent la nivel național, regional sau local, amprentele geologice și meteorologice, predispozițiile rasiale, structurile organizaționale de la nivel economic și politic, cultura specifică sau impactul dominant al acțiunilor anumitor indivizi.

Dacă ar fi să iau totuși un exemplu, relația dintre harta echinocțiului autumnal și horoscopul înființării Regatului Unit este elocventă pentru raportul dintre momentul echinocțial și o anumită regiune specifică. Observăm aici o întreagă suită de tranzite semnificative pentru contextul politic și social din această țară și pentru relația ei cu Uniunea Europeană, ele fiind subliniate în diagrama de mai jos.

Observăm că Axa Nodală Lunară echinocțială este într-o cuadratură perfectă cu Axa Nodală din horoscopul Regatului Unit. Aceeași axă nodală echinocțială (conjunctă cu opoziția Saturn – Lună) se află peste opoziția Soare-Lună din același horoscop, în vreme ce Ascendentul din Balanță și guvernatorul Ascendentului echinocțial se află peste Nodul Sud din harta Regatului Unit indicând cantonarea în tiparele trecutului. Mai mult, toate aceste suprapuneri se află în semnele unghiulare ale celor două teme astrale, lucru care indică impactul major al acestui moment în perioada următoare. Aspectele la și de la dispozitorii caselor a 2-a, a 3-a, a 7-a și a 8-a din cele două hărți sunt grăitoare pentru implicațiile acestui moment în relație cu vecinii și partenerii economici ai Regatului Unit. Opoziția lui Pluto cu Luna (guvernatorul MC din cele două hărți arată zbuciumul, tensiunea și situația extremă la care s-a ajuns. Toate acestea indică nehotărâre, blocaj, dar și un moment de cotitură pentru destinul Regatului Unit, în contextul Brexit-ului. Momentul echinocțiului de primăvară a fost fundamental în conturarea situației actuale (și am abordat pe scurt harta echinocțiului de primăvară într-un alt articol), dar echinocțiul de toamnă indică și mai bine dificultatea momentului și polarizarea extremă a factorilor implicați.

Uranus este puternic, dar nu prin ceea ce manifestă acum, ci prin descătușarea reformatoare pe care o pregătește la intrarea Soarelui în zodia Scorpionului și apoi la momentul ieșirii sale din retrogradare. Tranzitul lui Uranus la conjuncția cu Marte se va realiza însă mai târziu peste 18 luni, deci unele dintre efectele radicale ale trendului actual se vor vedea probabil atunci într-un mod mult mai evident decât în perioada imediat următoare. Se tinde către o reformă adâncă și de lungă durată a Regatului (Saturn-Pluto).

O astfel de analiză a relației dintre calitatea momentului echinocțial și tiparele astrologice specifice unei anumite țări sau regiuni este foarte utilă în practica astrologiei mondiale. Din păcate în România (la fel ca în multe alte țări) aceste tipare au fost insuficient studiate și există un adevărat ‘vid’ de informație demnă de încredere – vid pe care îmi propun să-l elimin – măcar în parte – în articolele viitoare. Ceea ce putem afirma cu certitudine în baza hărții aferente echinocțiului este felul în care calitatea energiei momentului se exprimă la nivel local prin ‘distribuția’ sa în casele astrologice, ‘haina’ pe care energia o îmbracă cu această ocazie, modul în care ‘amprenta’ specifică acestei stări de echilibru echinocțial tinde să se manifeste.

Horoscopul echinoctiului autumnal 2019 Bucuresti
Harta echinocțiului autumnal 2019 București

Horoscopul echinoctiului vernal 2019 Bucuresti
Harta echinocțiului vernal 2019 București

Tema majoră echinocțială pentru România pare a fi armonizarea prin separare, eliminare sau negare. Energia echinocțiului autumnal este orientată către stabilirea unui echilibru organic între diferitele sale componente și calități polare / complementare, dar aici această echilibrare presupune un proces de separare, o delimitare, o decantare, o transformare sau chiar o eliminare a unora dintre aceste componente și calități în scopul de a le putea înțelege mai bine funcția și locul lor specific, felul în care ele diferă, interacționează și pot fi făcute să lucreze împreună. Dacă momentul echinocțiului vernal a avut o exprimare energetică mai amplă, mai generoasă (Jupiter pe Ascendentul din Săgetător) dar totuși mai blândă, oarecum mai ‘protectoare’ (Ceres și Luna erau unghiulare) și mai adaptabilă, energia echinocțiului autumnal se difuzează într-o notă mai radicală și tranșantă. Energia care se pune în mișcare acum acționează ca un element de mediere la nivelul unor structuri care comunică într-o manieră foarte formală și rigidă și care sunt acum marcate de o puternică tendință de separare și delimitare la nivelul rolurilor și funcțiilor lor. Totuși, în pofida acestor caracteristici, nu neapărat conținutul, ci mai degrabă detaliile și nuanțele vor fi mai importante în toate procesele și activitățile ce vor avea loc în următoarele 3 luni.

Credit imagine: Piet van de Wiel via Pixabay