Multe lucruri se spun și se scriu despre semnificația astrologică a horoscopului echinocțial și a noului an solar în care tocmai am intrat. Din păcate accentul este pus numai și numai pe semnificațiile particulare, desprinse din context (și pe alocuri mult exagerate sau utopice) ale diferitelor poziții și aspecte planetare (interpretate separat) și nu pe imaginea de ansamblu, holistică a întregului fenomen ce marchează startul anului.

Ceea ce face harta echinocțiului de primăvară – deci amprenta energetică a anului astrologic 2020-2021 – atât de inedită (și ceea ce îi conferă context karmic și integrare) este Kālá Sarpa Yoga (‘Combinația Șarpelui Timpului’ sau Combinația Dragonului), numită și Kālá Doṣa.

Kala Sarpa Yoga se formează acum pe segmentul Căii Ascendente a Zodiacului, adică pe zona marcată de traseul Soarelui între punctul său de declinație minimă (ce corespunde Solstițiului de Iarnă) și punctul de declinație maximă (ce corespunde Solstițiului de Vară). La momentul echinocțiului de primăvară, toate planetele sunt situate de o singură parte a Axei Dragonului din Capricorn-Rac. Kala Sarpa Yoga este o combinație ce apare extrem de rar la momentul intrării Soarelui în punctele cardinale ale anului (din studiile mele ultima Kala Sarpa echinocțială ce include planetele transsaturniene s-a produs acum 176 de ani, având ca demarcație Axa Gemeni – Săgetător), deci asistăm la un moment cu semnificații unice și implicații profunde pe toate nivelurile experienței umane.

Pentru că toate planetele se află de o singură parte a Axei Dragonului, energia care guvernează anul astrologic (și în special primul trimestru al acestuia) are și ea un caracter extrem și neobișnuit. Energia pusă în acțiune acum nu se poate echilibra în timpul perioadei marcate de Kala Sarpa Yoga, ci se echilibrează doar de-a lungul unei perioade îndelungate în care esența evenimentelor ce apar acum este digerată și asimilată.

Evident, această Kala Sarpa Yoga este profund evolutivă, pentru că Nodul Lunar Nord (Capul Dragonului) va progresa, simbolic peste (și va întâlni în tranzit) fiecare planetă ce se află pe partea sa din Kala Sarpa, dar pentru că într-o hartă mundană (la fel ca într-un horoscop personal) Nodul Lunar Nord semnifică un nivel încă imatur și nedezvoltat de integrare și de conștiință – unul pentru care nu avem încă suficientă experiență la nivel de umanitate – experiențele pe care le trăim în acest an ne apar cu totul neobișnuite, neașteptate și dificil de înțeles și integrat (încă). Pentru că aici luăm contactul cu energii și situații noi, experiențele pe care le trăim la nivelul Nodului Lunar Nord aduc, de regulă, frică, panică și anxietate, dar aceste emoții negative sunt însoțite de o ‘sete’ sau ‘foame’ – o dorință inconștientă, insațiabilă de a experimenta astfel de situații și energii noi, de a ieși cu totul din zona de confort. Această dorință de a trece – ca umanitate – printr-o experiență nouă, neobișnuită și profund transformatoare în scopul de a depăși ‘chingile’ saturniene ale cunoscutului (și în pofida fricii, pericolului și anxietății pe care le aduce) poate trece însă nerecunoscută, neconștientizată!

Dacă ar fi să realizăm o analogie între harta astrologică și corpul energetic uman, e ca și cum întreaga energie a persoanei ar fi acum cantonată doar într-o singură jumătate a corpului (sau ar avea un singur sens de mișcare); deși această situație indică până unde se pot ‘împinge’ limitele și puterea corpului și se ia contact cu o situație unică ce aduce ceva nou, este totuși un dezechilibru care va trebui corectat sau compensat.

Trebuie să diferențiem însă între semnificațiile evolutive, ‘spirituale’ ale configurațiilor astrologice (de genul ‘totul este evolutiv’, ‘chiar și răul este spre bine’ sau ‘totul este dat pentru a ajunge la un nivel superior de înțelegere și dezvoltare’) și implicațiile care țin de nivelul obișnuit, general al experienței umane (cu toată dualitatea derivată din aversiunea față de suferință și dorința fiecăruia de a experimenta lucruri plăcute). În astrologia indiană Kala Dosha este considerată negativă în efectele sale (din cauză că apare datorită unei ‘dosha’, adică unei ‘impurități’ karmice, a unor otrăvuri care apar din cauza lăcomiei, dorinței și ignoranței manifestate anterior și încă evidente și în acest moment), deși aceste indicații trebuiesc nuanțate de la caz la caz. În ceea ce privește anul curent, deși frica și anxietatea generală s-au amplificat (să nu uităm că ne aflăm în anul Șobolanului de Metal care este profund legat de situații care generează panică și frică), totuși apare o tranziție către un nou ciclu de dezvoltare ce are la bază chiar energiile active la momentul echinocțiului.

În harta echinocțială, toate planetele au acum sens direct, deci efectele unor situații care anterior s-au manifestat pe un nivel mai puțin evident se manifestă acum în forță, în mod explicit. Am dezvoltat câteva dintre semnificațiile astrologice ale echinocțiului de primăvară 2020 în articolul precedent despre noul coronavirus, dar există multe alte lucruri de adăugat.

Steliumul planetar din Capricorn pune accentul pe instinctul de conservare și autoprotecție. Se iau măsuri de tip ‘saturnian’: pragmatice, dure, axate pe necesități, priorități, norme și reglementări. Avem parte de mai multă ordine, disciplină, control, granițele sunt mult mai clare, limitele sunt impuse în forță, prin îngrădirea unor libertăți. Se ‘veghează’ asupra noastră cu o mai mare atenție (Marte și Saturn în Capricorn indică adesea o atmosferă de ‘stat polițienesc’ sau un ‘regim de cazarmă’…). Luna și Saturn guvernează Axa Nodală ce delimitează Kala Dosha, ca urmare accentul este pus pe satisfacerea nevoilor de bază în plan social, material și psihologic. Vorbim de o tendință către izolare, separare, delimitare – chiar forțată – de ceilalți (iar acest lucru este evident atât la nivel personal, cât și la nivel național/internațional), deși pe un nivel mai puțin evident, Luna, Ceres în Vărsător indică solidaritate, fraternitate, aspirația de a transcende barierele și sentimentul că ‘suntem în situația asta împreună’. Ne închidem, punem bariere și creăm diferențieri în exterior, dar învățăm să ne deschidem și tindem să anulăm diferențierile în interior, să empatizăm, să ne gândim mai profund la relația noastră cu Întregul.

Saturn se pregătește să iasă din Capricorn, dar nu o face fără o lăsa ultimă – și de neuitat – impresie asupra noastră. Să nu uităm că precedenta sa ședere în Capricorn și contactul său astrologic cu alte corpuri trans-saturniene (Neptun și Uranus) au coincis cu dărâmarea blocului comunist, așa că semnificațiile actuale nu vor fi cu mult mai prejos (mai ales că Saturn se separă de o îndelungată conjuncție cu Pluto – o planetă a extremelor ce tinde să saboteze fundamentele și structurile învechite sau neadecvate). Fiind -dintre toate planetele – la gradul zodiacal cel mai avansat, Saturn este ātmā-kāraka (‘sufletul’ acestei hărți astrologice), semnificațiile sale fiind așadar cele mai importante în anul astrologic anual. Experiențele indicate de Saturn – deși dure, limitatoare – sunt foarte necesare, iar această poziționare exprimă chiar atitudinea esențială actuală la nivel de umanitate – aspirația de a găsi terenul stabil într-o mare de instabilitate. Deși se află la ultimul grad din Capricorn, deci la un ‘prag’ între două tipare complet diferite de experiență, totuși amprenta actuală va veni ca un fel de încununare a întregii perioade de tranzit a lui Saturn prin zodia domiciliului său nocturn (acest prag va fi atins din nou la începutul lunii iulie 2020, când Saturn retrogradează în Capricorn după o ședere de circa 3 luni în Vărsător). Totodată, este vorba de o karmă foarte veche (încă activă) și de o energie ‘bătrână’ care este treptat eliminată pentru a face loc la o energie și un elan proaspăt: ceea ce este vechi, neadecvat, rigid sau prea vulnerabil este eliminat acum.

Saturn în Capricorn a testat limitele sistemelor pe care ne construim viețile noastre personale și sociale, dar în același timp el întărește fundația pe care ceea ce este bun din aceste sisteme a fost construit. Atât inițiativele și acțiunile, cât și deciziile legate de oportunitatea lor trebuie să se supună necesității, dar acest lucru este acum mai valabil ca oricând când Marte și Jupiter se află în Capricorn. Defensiva este acum mai importantă decât ofensiva, protejarea și conservarea propriilor granițe sunt deocamdată mai importante decât extinderea lor! Abordarea devine strategică, axată pe priorități și scopuri cu bătaie lungă. Trigonul planetelor din Capricorn cu Venus din Taur accentuează aceste tendințe conservatoare, de autoprotecție și delimitare.

Optimismul trebuie să fie precaut, reținut, încrederea acordată trebuie bazată pe fapte și dovezi, nu pe speculații sau speranțe, iar acțiunile trebuie să se supună priorităților. În stil saturniano-plutonian, ceea ce este neimportant (atât în plan social, cât și personal) tinde să fie triat și eliminat. În același timp conjuncțiile lui Marte și Jupiter cu Pluto (și cuadratura lor cu Eris) indică tendința către reforme adânci și realizate la nivelul sistemelor sociale și economice, care urmează situațiilor critice marcate de conjuncția Saturn-Pluto. Situația de criză și urmările acesteia vor continua de-a lungul întregului an (dar va fi foarte activă în special în intervalul de până la solstițiul de vară). Se ia contactul cu aspecte abisale ale Inconștientului Colectiv care abia acum încep să fie integrate.

Luna fiind în Vărsător, protecția socială devine accentuată, fiind susținută atât prin măsuri guvernamentale (Saturn în Capricorn) cât și și prin acțiuni umanitare (conjuncția Lună – Ceres), deși vine în tensiune cu modul în care resursele sunt folosite și gestionate (cuadratură Luna-Venus din Taur). Atât Luna cât și Venus sunt Vargottama (în cele mai bune navamshas / diviziuni ale lor, deci în propriile lor octave zodiacale), deci efectele lor sunt sporite (dar aceste efecte depind de semnificația accidentală a planetelor, deci de configurația fiecărui loc în parte). La nivel de comunicare socială predomină însă incertitudinea, dublată de lipsa de claritate, dezinformarea și confuzia (Mercur și Neptun în Pești) care se încearcă a fi stopate, cenzurate sau controlate prin măsuri radicale (Jupiter, dispozitorul lui Mercur, este flancat de Marte și Pluto în Capricorn).

Pe termen mediu, intrarea lui Saturn în Vărsător va aduce o transformare importantă, pozitivă (prin contrast cu configurația actuală) atât în atitudinea generală a populație, cât și în situația economică și socială și în vibrația energetică generală. Starea generală a populației – actualmente tipic saturniană – de contracție, reținere și izolare se va transforma treptat într-o stare mai expansivă, mai deschisă, mai încrezătoare, deși aceste efecte vor întârzia să apară în toate domeniile afectate [prima intrare a lui Saturn în Vărsător se produce pe 22 martie, dar efectele vor fi depline abia după marea conjuncție Jupiter-Saturn din luna decembrie, cel mai probabil la începutul anului viitor). Mișcările directe și mișcarea retrogradă a lui Saturn din perioada martie-decembrie vor marca schimbări / inversări de trend în ceea ce privește atitudinile, expectanțele și efectele la nivelul populației]. Atenția va fi atunci mutată de la nivelul bazal al conservării și consolidării stării de siguranță și fundamentelor vieții sociale către un nivel nou de expansiune, de libertate, către o viziune mai optimistă, progresistă).

Pe de altă parte, efectele – pozitive și negative ale – configurației echinocțiale de Kala Sarpa sunt de lungă durată și nu atât de ușor de înțeles și previzionat. Kala Dosha se anulează (temporar) la 11 zile după echinocțiu, dar continuă să reapară lunar, vreme de aproximativ 15 zile până în preajma solstițiului de vară, motiv pentru care perioada de până la acel moment va fi foarte solicitantă și neobișnuită în întreaga lume. Totuși efectele mai profunde ale acțiunilor și evenimentelor care se manifestă acum vor dura aproximativ 18 ani (durata necesară Capului Dragonului de a traversa Uttarāyaṇa / Calea Ascendentă plus durata necesară Corpului Dragonului de a asimila, de a ‘digera’ întreaga experiență și de a reveni la poziția sa actuală după inversarea nodală). Aceste efecte vor avea de-a face atât cu ciclul economic / de afaceri, cu piețele financiare și cu relațiile politice, cât și cu aspecte mai subtile legate de trendurile care influențează stilul de viață, preferințele și valorile.