În astrologia Jyotisha, la fel ca în orice altă variantă de astrologie horoscopică, ascendentul are o importanță capitală. Acesta – numit în sanscrită lagna (लग्न), care înseamnă ”a intersecta”, ” a adera la ceva”, ”a fi legat de ceva” – se referă, în general, fie la gradul zodiacal care răsare la momentul exact al nașterii nativului, fie la semnul zodiacal căruia acest grad îi aparține.

Ascendentul arată felul în care sufletul este ‘prins’ în materie, este interfața care face posibil ca sufletul să ființeze și să se manifeste în lume. Exprimă primul contact al sufletului cu lumea și legătura dintre individ și corpul său.

Cu toate acestea, în astrologia indiană, la fel ca în astrologia elenistică, conceptul de ascendent/lagna are o conotație mult mai largă, cuprinzând orice indicator care face ca harta natală să devină specifică unui anumit scop interpretativ. Există deci mai multe tipuri de ascendent:

1. ascendentul natural (Udaya-lagna), care marchează răsăritul Soarelui; harta astrologică bazată pe acest ascendent este harta natală a semnelor (Rāśi-chakra) sau cea a caselor (Bhāva-chakra);

2, ascendentul lunar (Chandra-lagna). Semnul în care se afla Luna la naștere (Janma Rāśi) este numit Chandra-lagna și este extrem de important. De exemplu, în astrologia indiană efectul tranzitelor planetare se evaluează plecând atât de la Udaya-lagna, cât și de la Chandra-lagna;

3. ascendentul solar (Sūrya-lagna) în care semnul Soarelui este considerat casa I, iar restul caselor sunt semnele care urmează acestuia, cu planetele care le conțin.

Hărțile suplimentare bazate pe Chandra-lagna și pe Sūrya-lagna întăresc sau, din contră, slăbesc indicațiile obținute pe baza citirii obișnuite a horoscopului natal bazat pe Udaya-lagna.

Astfel, natura accidentală a unei planete, puterea sa de manifestarea și tipul de rezultate pe care le poate produce în viața nativului sunt mult mai clar înțelese după ce aceasta a fost studiată din perspectiva tuturor celor 3 ascendenți: Udaya-lagna, Sūrya-lagna, Chandra-lagna. [Trebuie spus însă că ascendentul poate fi însă judecat de la orice casă, pe principiul caselor derivate (bhāvat-bhāvam)].

Harta bazată pe Udaya-lagna surprinde – cu predominanță – impactul planetelor în planul fizic, concret, al vieții nativului.

Harta bazată pe Chandra-lagna surprinde – cu predominanță – impactul planetelor în planul astral (mintea subconștientă, simțurile, starea de spirit) și este vazută ca fiind extrem de revelatoare în interpretarea destinului unei femei (capacitatea sa de a avea copii, starea sa psiho-mentală etc).

Harta bazată pe Sūrya-lagna suprinde – cu predominanță – impactul planetelor în planul cauzal al vieții nativului și este considerată ca fiind foarte revelatoare în interpretarea destinului unui bărbat.

În astrologia orară se mai folosesc și Dig-lagna (ascendentul prin direcția compasului), Śabda-lagna (bazat pe cuvintele pe care individul le spune), Sparṣa-lagna (bazat pe parțile corpului pe care nativul le atinge), Nāma-lagna (bazat pe numele persoanei), iar în astrologia natală mai există și un concept foarte interesant numit Ārūḍha-lagna, pe care-l voi aborda, pe larg, cu altă ocazie.

Nici un horoscop nu poate fi corect înțeles fără evaluarea combinată a tututor ‘ascendenților’ (lagnas). Modul în care această evaluare se realizează este abordat pe larg în lecțiile mele de Jyotisha.