Capricornul este asociat simbolic adesea cu capra de munte, iar în astrologia hindusă cu crocodilul sau cu un animal fantastic, pe jumătate capră, pe jumatate crocodil (makara). Zodia Capricornului este asociată cu începutul ieșirii din întuneric și începutul cresterii principiului activ, yang, când ziua începe sa devină mai mare decât noaptea.

Dacă ai avut vreodată ocazia sa vezi o capră neagră escaladand un pisc de munte, ai asistat atât la un spectacol impresionant, cât și la o metaforă pentru esența procesului zodiacal reprezentat de capricorn și anume efortul uriaș necesar urcușului în ierarhia lumească (dar și în cea spirituală), învingerii obstacolelor și realizării oricărui țel important, iar aceasta escaladare a înălțimilor poate fi perfect asociată cu ”urcușul” aparent al Soarelui de la declinația sa minimă către declinația sa maximă, din perspectiva Emisferei Nordice.

Constelația Capricornului (și forma acesteia) nu are de-a face cu acest proces profund corelat cu procesele terestre.

CapricornusCC

În astrologie, Capricornul este asociat unui caracter tenace, muncitor, practic, dornic de a ascensiona în ierarhia socială sau spirituală și de a-și eleva și depăși condiția.