Zodia Berbecului are de-a face cu asemănarea care există între calitățile impulsive ale acestui animal și forța loviturii sale de cap – pe de o parte, și explozia de viață și energie manifestată de forța intempestivă a primăvarii în preajma echinocțiului de primăvară – pe de altă parte. Berbecul este reflectarea perfectă a focului subtil ascuns în acest început. (Interesant este că mantra care corespunde elementului foc este RAM, cuvânt care în engleză înseamnă ”berbec”, iar berbecul este animalul conectat simbolic cu chakra focului (Maṇipūra) din tradiția tantrică indiană).

Calitățile asociate zodiei Berbecului nu au nimic de-a face cu forma constelației Berbecului.. De fapt, forma constelației Peștilor seamănă mult mai mult cu coarnele berbecului și cu glifa care, prin tradiție, desemnează zodia Berbecului (Aries), decât forma constelației Berbecului, după cum se poate observa din imaginile de mai jos. 

Imagine de Till Credner

Imagine de Till Credner

În astrologie, Berbecul corespunde inițiativei, spiritului războinic și competitiv, impulsului și elanului către auto-realizare, masculinității brute și forței dinamice active.