Denumirea de ”balanță” nu ar avea nici un sens din punct de vedere zodiacal fără ideea de a echiLibra durata zilei cu a nopții (Libra – denumirea latină a semnului Balanței), iar această echilibrare se petrece la echinocțiul de toamnă, când durata zilei și cea a noptii se egalizează, iar semiciclul care a început cu Berbecul și s-a încheiat la Balanță se polarizează cu al doilea semiciclu. Acest aspect este evident și în textul antic babilonian Mul.APIN unde se indică în mod clar faptul că – în fapt – constelația Balanței a fost denumită așa pentru a scoate în evidență exact acest fenomen de egalizare specific ciclului temporal terestru și nu constelației în sine.
Balanța nu are multe în comun cu forma constelației cu același nume, care a fost doar un reper vizibil pentru perioada echinocțiului de toamnă (dacă te străduiești puțin ai putea imagina o balanță dezechilibrată acolo).

În astrologie, Balanța este asociată nevoii fundamentale de a obiectiva, de a judeca, de a menține în echilibru dinamic și de a armoniza perfect toate polaritățile și contradicțiile, dar și capacității de reacție în față nedreptății, injustiției, violenței și inegalității.