Fiecare astrolog a remarcat, în practica sa, că, în foarte multe cazuri, pozițiile planetelor par a contrazice experiența nativului al cărui horoscop este analizat. De exemplu, uneori planetele debilitate par a da rezultate foarte bune pentru casa în care planeta se află sau pentru casele pe care planeta le guvernează. Alteori planetele aflate în demnitate nu par a avea efecte pe măsură. O altă constatare este aceea că planetele aflate în același semn zodiacal dau rezultate foarte diferite de la un grad zodiacal la altul. Un motiv principal pentru care astrologul nu înțelege corect ‘efectele’ planetare ar putea fi acela că nu analizează hărțile divizionale.

Hărțile divizionale sau armonice (vargas) presupun o aprofundare, o nuanțare și un ‘acordaj fin’ al hărții natale. Ele sunt ca niște reflectări holografice ale întregului Zodiac în semnele zodiacale sau în sectoare – mai mici sau mai mari – ale cercului zodiacal. E ca și cum te-ai uita cu o lupă la ceea ce se află ‘în spatele’ / în profunzimea pozițiilor natale. În analiza divizională, fiecare semn zodiacal este ‘fragmentat’ matematic în porțiuni egale (aṃśas) din ce în ce mai mici – pe criterii (aș spune eu) numerologice – iar fiecărei ‘bucăți’ rezultate îi este atribuită corespondența cu un anumit semn zodiacal (sau cu o anumită planetă care, astfel, ajunge să ‘guverneze’ acea porțiune). În funcție de tipul de armonică folosită, o astfel de porțiune (aṃśa) poate varia între 15 grade de arc și 30 minute de arc (se ajunge și la 6 minute de arc în Nāḍi Jyotiṣa).

Nu m-aș gândi niciodată să analizez horoscopul cuiva sau o hartă orară fără analiza hărților divizionale, în special a hărților D3, D-9 și D12 (uneori o mai fac, dar doar în scop demonstrativ – cum este cazul articolelor scrise pe acest blog – pentru a explica alte concepte sau pentru a sublinia alte aspecte, dar niciodată într-o analiză detaliată).

Hărțile divizionale (vargas) conțin întreaga cunoaștere legată de viitorul nativului și fără ele este imposibil să avansăm în astrologie. (Kalyana Varma – Sāravalī, 3.12)

Există câteva lucruri importante de care trebuie să ținem seama atunci când studiem hărțile divizionale:

a)divizionalele nu pot fi înțelese separat de harta natală, ele sunt ‘lentile’ prin care privim horoscopul natal, deci nu au sens decât în relație cu aceasta;

b)semnificația principală a informațiilor date de harta divizională este în sectorul de viață asociat cu respectiva armonică. Totuși informațiile date de armonice au și o relevanță care se extinde la nivelul întregului horoscop.

c)varga-urile indică calitatea rezultatelor pe care planetele le aduc și puterea cu care ele se manifestă în diferitele zone ale vieții.

d)pozițiile în vargas a semnificatorilor (kārakas) pentru domeniile de viață analizate în D1 (prima armonică / horoscopul natal) ne aduc informații importante despre calitatea efectelor pe care nativul le va experimenta în domeniile respective. Indicațiile vor fi mult accentuate în cazul hărții divizionale care coresponde – prin semnificație – cu domeniul analizat în D1.

e)corespondența dintre semnificațiile caselor analizate în D1 și semnificația hărților divizionale este și ea extrem de importantă. Divizionalele vor avea o mai mare relevanță în raport cu casele care vorbesc despre aceleași tipuri de experiențe.

f)datele de naștere trebuie să fie foarte corecte pentru ca Ascendentul să fie corect poziționat în divizionale.

Există mai multe tradiții legate de felul în care hărțile divizionale se calculează. Nu voi explica aici metodele de calcul, nici diferențele de abordare și nici modul în care ele se analizează – voi face asta în alte articole și în cursuri -, ci doar voi demonstra, pe scurt, cât de dramatic pot ele schimba (sau cât de mult pot nuanța) înțelesul pozițiilor natale.

Să luăm ca exemplu horoscopul lui George Bush, pe care l-am abordat puțin și în articolul despre kālasarpáyoga. Pozițiile zodiacale ale planetelor din D1 nu vin cu ceva foarte spectaculos – nu există nici o planetă în domiciliu sau exaltare, Saturn guvernatorul casei a 7-a (extrem de importantă pentru un politician de anvergură) este debilitat în casa a 12-a, unde se află și Soarele). Poziția planetelor din casa a 12-a – ambele extrem de importante pentru un politician de carieră – nu sunt greu de înțeles: casa a 12-a guvernează marile corporații și forțele sociale, economice și politice care influențează din umbră viața indivizilor, iar faptul că Bush a fost doar o marionetă a acestor forțe este încifrat în horoscopul său prin poziția guvernatorilor Axei Ascendent-Descendent în această casă.

Totuși nu orice ‘marionetă’ poate ajunge președintele SUA… Conjuncția Lună-Jupiter pe IC este indicativă pentru popularitate și – mai ales – pentru faptul că provine dintr-o familie celebră (tatăl său fiind și un fost președinte al SUA) și, de asemenea, susține planetele din casa a 12-a. Venus și Mercur în Ascendent – prin casele pe care le guvernează – îl aduc în antenția publică. Să vedem însă cum anume se reflectă pozițiile natale în D9 – cea mai utilizată hartă divizională.

Datele de naștere sunt cunoscute și precise (AA). Avem mai jos pozițiile planetelor în Rāśicakra și în Navāṃśacakra.

Observăm că în D9 (Navāṃśa), Venus (guvernatorul Nonazecimalului), Mercur (guvernatorul casei a 11-a), Jupiter (guvernatorul casei a 5-a) și Saturn (guvernatorul casei a 7-a), deși nu ocupă poziții importante de demnitate esențială în D1 (domiciliu sau exaltare), sunt poziționate în domiciliile lor, ceea ce face ca toate efectele lor se se manifeste cu mult mai mare putere în horoscopul natal. Mijlocul Cerului din D1 ajunge în același semn cu Soarele în D9, ceea ce conectează cei doi indicatori puternic legați de elevare, statut și demnitate socială. Ascendentul din D1 ajunge în Gemeni în D9, având guvernatorul (Mercur) în domiciliu. Înțelegem că, în pofida comunalității sale aparente, horoscopul lui Bush Junior are o susținere uriașă din Navāṃśa.

Hărțile divizionale ne arată că, într-un horoscop, lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi! Voi reveni cu alte exemple în articolele viitoare.