Dacă nu ești familiarizat(ă) cu ceea ce astrologia este cu adevărat și dacă te-ai obișnuit să vizionezi / asculți emisiunile despre horoscopul zodie tale, probabil că ești foarte obișnuit(ă) să înțelegi fiecare zodie ca fiind separată de celelalte. La televizor sau la radio auzi mereu previziuni adresate celor născuți în fiecare zodie și probabil că trăiești cu ideea că zodiile sunt niște tipare de caracter care funcționează în izolare.

Dar zodiile nu au nici un sens dacă sunt considerate în izolare! Zodiacul exprimă un proces ciclic, este relația ciclică a Pământului cu Soarele și – prin extensie – cu Sistemul Solar și reflectă relația profundă, organică, dintre fazele anotimpurilor. Nici o etapă a unui ciclu nu are sens fără celelalte. Vara nu are sens fără primăvară, iar mijlocul toamnei nu are sens fără începutul ei. Deși fiecare zodie este o etapă, o fază distinctă a procesului anului solar, zodiile sunt dependente unele de celelalte și legate între ele ca verigile unui lanț. De exemplu, procesul de diversificare, de ramificare și înflorire din Gemeni, nu are sens fără cel de fixare și stabilizare care apare în Taur, iar acesta nu are noimă fără elanul inițial – impetuos și (aparent) de neoprit – din Berbec care trebuie stabilizat în Taur etc.

A face ceea ce practicanții ‘astrologiei bullshit’ fac (adică a face previziuni zilnice pentru ‘berbeci’, ‘tauri’, ‘gemeni’ etc) e ca și cum ai încerca să prezici cum va fi ziua celor care azi s-au îmbrăcat în roșu și au mâncat omletă la micul dejun, sau ce fel de evenimente se vor petrece tuturor posesoriilor de BMW, lucrătorilor în IT sau cititorilor Codului Da Vinci, sau ce fel de probleme de sănătate vor avea săptămâna asta toate persoanele altruiste sau cele deprimate … Este absurd să faci așa ceva (și să crezi într-o astfel de non-astrologie)!

Mult mai natural este să cauți să înțelegi zodiile ca etape ale unui proces arhetipal pe care fiecare dintre noi îl parcurge în fiecare moment și odată cu fiecare experiență a vieții noastre. Atât întreaga noastră viață, cât și cele mai nesemnificative acțiuni pe care le facem implică o parcurgere completă a celor 12 zodii.

Când spun că ‘Berbecii’, ‘Taurii’, ‘Gemenii’ etc nu există, nu afirm că indivizii nu împărtășesc câteva tendințe (foarte generale) ce țin de semnul lor zodiacal solar, ci faptul că aceste tendințe nu sunt suficiente pentru a putea ‘previziona’ ceva semnificativ despre fiecare dintre membrii celor 12 ‘grupe’ de indivizi ce au în comun doar zodia lor solară! Iar dacă fiecare membru nu se simte reprezentat de categoria pentru care se fac predicții, categoria nu există din punct de vedere previzional – este doar o abstractizare inutilă! ‘Caracterul este destin’ se spune adesea, dar ceea ce caracteristicile generale ale fiecărei zodii reflectă nu conturează decât o fracțiune (neintegrată) a caracterului unei persoane născută sub zodia solară respectivă, ca urmare previziunile adresate acestor ‘fracțiuni’ nu spun nimic despre ‘destinul’ acelei persoane.

De altfel – din multe puncte de vedere – semnul în care Luna se afla la nașterea ta îți poate spune mult mai multe despre modul tău de a fi, despre tiparele tale de reacție, despre nevoile, dorințele și obișnuințele tale și despre experiențele tale cotidiene decât cel în care se află Soarele! Semnul în care se află Ascendentul tău sau Mijlocul Cerului exprimă și ele o mulțime de caracteristici care pot fi foarte diferite de cele ale zodiei în care Soarele se afla la nașterea ta. De exemplu, poți fi ‘Rac’ cu Luna în Gemeni și Ascendent în Balanță; previziunile de la ‘horoscopul zilei’ pentru ceea ce tu consideri a fi ‘zodia ta’ (Racul) nu acoperă deloc implicațiile pe care poziția Lunii, a Ascendentului tău și ceilalți indicatori din horoscopul tău le au și nici nu dezvăluie ceva despre complexitatea interacțiunii dintre acești indicatori. Mai mult o persoană poate avea Soarele într-o zodie (să zicem în Fecioară) și o mulțime de alți indicatori astrologici în altă zodie (de exemplu în Capricorn sau Vărsător), ceea ce îi conferă mai multe caracteristici corelate cu a doua zodie decât cu prima…

Nu-mi place să dau sfaturi, dar iată totuși unul: încetează să mai consideri că ești dintr-o zodie anume! Iar dacă totuși vrei să te diferențiezi astfel de alții prin semnul tău zodiacal solar (sau să simți că astfel ai ceva în comun cu o parte din întreaga umanitate), încetează să consideri că ești doar atât și că cineva poate ‘prezice’ ceva despre tine în baza unei caracteristici generale, parțiale și foarte abstracte a personalității tale!

Așa cum arăt și în alte articole (vezi – de exemplu – articolul Astrologia Bullshit și practicanții ei) ‘Berbecii’, ‘Taurii’, ‘Gemenii’, ‘Racii’, ‘Leii’, ‘Fecioarele’, ‘Balanțele’, ‘Scorpionii’, ‘Săgetătorii’, ‘Capricornii’, ‘Vărsătorii’ și ‘Peștii’ nu există și nu au nici un viitor! În realitate avem numai și numai indivizi în care absolut toate zodiile se regăsesc și interacționează într-un mod complex, dinamic și organic, holistic. Horoscopul este harta întregii persoane, este diagrama unui tot unitar, iar a separa zodia Soarelui de restul horoscopului și a o trata în izolare, e ca și cum ai ‘ciopârți’ o persoană și ai spune că doar o anumită parte din ea este reprezentativă pentru întreaga sa personalitate!