Filmul Darkest Hour ne arată o fațetă mai puțin cunoscută a lui Winston Churchill: frământarea dată de dificultatea de a lua o decizia majoră de care depinde atât destinul personal cât și destinul unei întregi națiuni, dar și eliberarea pe care o trăiește după ce această decizie este luată. Prins la mijloc între partidul de guvernământ (din care făcea parte, dar care nu-l agrea) și partidul de opoziție (care îl considera un rău necesar), între imboldul de a împinge poporul în luptă și teama că asta ar putea conduce la un dezastru național (începând cu pierderea celor 300.000 de soldați britanici încolțiți de trupele germane la Dunkirk), Churchill a avut nevoie de multă diplomație pentru a-și impune soluțiile în Guvern și pentru a obține suportul Parlamentului, fiind pus mereu în situația de a face compromisuri majore.

Natura combativă a lui Churchill transpare foarte ușor din horoscopul acestuia și a fost scoasă în evidență de toate biografiile, documentariile și filmele pe care le-am văzut despre el. În astrograma lui Churchill, Axa Dragonului se află în Balanță-Berbec (o axă care, în anumite situații, are și semnificația războiului și adversității), dar Marte se află în Balanță în conjuncție cu Jupiter, în locașul Ascendentului. Dar această natură războinică, marțiano-jupiteriană corelată – în acest caz – cu Balanța, este mult diferită de cea a unui Marte în semnul său de domiciliu). Marte în Balanță indică defensiva și capacitatea de a contra-ataca, contra-reacția. Deși debilitat, Marte aici poate fi un adversar redutabil (nu întâmplător, lui Hitler i-a fost teamă de Churchill), Churchill era un oponent de temut pentru că răspundea cu neînfricare la orice atac și nu abandona lupta sub nici o formă. „Niciodată, niciodată, niciodată să nu te dai bătut!” spunea el. 

Totuși Ascendentul cu Marte-Jupiter în Balanță indică și o dependență mult prea mare în raport cu deciziile și acțiunile altora. Hotărîrea și impetuozitatea lui sunt doar aparente, în interior este oscilant și indecis, nu întotdeauna congruent. El caută repere externe pentru deciziile sale; uneori caută aprobarea populară sau a unor persoane importante, alteori opoziția altora față de poziția sa îl ajută să se hotărască. Spre deosebire de alte filme despre el, Darkest Hour scoate foarte bine în evidență acest aspect.  Cu toate acestea, chiar faptul că a întâmpinat această adversitate foarte mare l-a făcut să dobândească încrederea că lupta a meritat. ‘Ai inamici?’, întreba el retoric. ‘Bun. Înseamnă că ai luat și tu poziție pentru ceva, cândva în viața ta!’ 

Conjuncția corporală dintre Marte și Jupiter este des-întâlnită în astrogramele militarilor, liderilor și persoanelor cu abilități strategice remarcabile. Churchill a anticipat faptul că Hitler va declanșa un război , cu mult timp înaintea tuturor strategilor din Marea Britanie. Mai tîrziu, a anticipat Cortina de Fier. Dar conjuncția este potențată de opoziția cu Neptun (mari speranțe și idealuri cu tentă militară, economică sau politică), indicând o contra-ofensivă de anvergură. Însă nu de puține ori, atât în realitate cât și în acest film, Churchill a fost considerat total nerealist; se spunea că delirează. Înainte de război, Churchill a fost artizanul unor decizii utopice (cum ar fi cea care a dus la devalorizarea lirei sterline). 

Luna în Leu (casa a 11-a) indică – în cazul lui – că a fost un lider ales prin popularitate și suportul Parlamentului (fiind el însuși, timp de mulți ani, un membru al Parlamentului). Aflată în semnul ascendent, conjuncția dintre Marte și Jupiter (precum și aspectele dificile la Luna la Pluto și Uranus) indică și excesele fizice la care se supunea Churchill. 

Churchill a fost liderul necesar pentru o situația de criză. ‘Dacă treci prin iad, continuă să mergi’, spunea el. Aspectele dificile ale lui Pluto la Lună și Mercur sunt indicative pentru cineva pus în situația de a gestiona situații dramatice, momente de mare suferință, crize colective; el a ajuns să vorbească despre tabuuri politice sau populare, lucruri despre care nimeni nu avea curajul să vorbească. Opoziția dintre Saturn și Uranus este un indicator al acestei tensiuni și crize puternice și a faptului că mereu este pus în situația de a alege între vechi și nou, fiind în imposibilitatea de a menține ceea ce construiește. 

Abilitatea de a folosi limbajul pentru a inspira l-a determinat pe lordul Halifax, principalul opozant al lui Churchill în Parlament, să spună că Churchill ‘a mobilizat limba engleză și a trimis-o în bătălie’. Puterea de a inspira, de a motiva prin apelul la principii și idealuri este tipică pentru poziția Soarelui în Săgetător, iar plasarea Soarelui în casa a 3-a indică această abilitate uriașă de a folosi limbajul (pe lângă talentul său oratoric, Churchill a fost și corespondent de război, purtător de cuvânt, jurnalist și scriitor laureat al Premiului Nobel!). În astrologia indiană, casa a 3-a este și ‘casa curajului’; atât poziția guvernatorului Ascendentului în această casă, cât și guvernatorul acestei case (Jupiter) în casa I, conjunct cu Marte, indică un curaj excepțional (dar profund încercat de opoziții și adversități – Marte, guvernatorul al casei a 7-a este debilitat). 

Actorul Gary Oldman – premiat cu Oscar pentru rolul lui Churchill din Darkest Hour – are și el axa Berbec-Balanță dominantă (Soarele/Luna în Berbec – Jupiter în Balanță), iar configurația fundamentală Jupiter-Marte-Neptun-Noduri Lunare apare și în horoscopul său natal, ceea ce-l face foarte convingător în rol. Întotdeauna, într-un film biografic, un actor care are configurații astrologice similare cu ale personajului istoric pe care-l interpretează, va avea o mult mai bună capacitate de a înțelege rolul/personajul și de a intra în pielea acestuia.