Tensiune temperamentală. Exemplul nr. 6

Nu poți accesa această lecție pentru că nu ești încă autentificat(ă).

3 COMENTARII

  1. Bună seara!
    O deducție și o întrebare legate de exemplele prezentate.
    – Noi ne naștem datorită acestor dezechilibre ale elementelor. Este karma noastră. Trebuie ca într-un fel sau altul, prin autocunoaștere, alchimie interioară, compensare, prin parteneri ….să învățăm să ne echilibrăm.
    – Deși ai spus că sunt cazuri mai armonioase și rare cazurile când se combină elementele compatibile ca
    aer-foc (temperamentul sangvin- coleric) sau invers. Ex. A. Hitler (a provocat multe victime – manifestare excesiv de dură spre exterior/societate) și ducesa de Sussex sau
    apă-pământ (temperamentul limfatic-melancolic) sau invers. Ex. Kurt Cobain (sinucidere – manifestare exxcesiv de dură spre interior, propria persoană).
    Aceste manifestări excesive spre alții sau spre propria persoană sunt mai caracteristice în aceste cazuri „armonioase”?

    • Da, corect. Ne naștem datorită dezechilibrului elementelor și calităților elementale. Dacă elementele și calitățile lor ar fi în perfect echilibru, nu ar mai trebui să ne naștem. Echilibrarea pe care karma o realizează este – aparent paradoxal – reflectată în dezechilibrul acestor calități. Compensăm, karmic, dezechilibrele din viețile trecute prin dezechilibrele din viața prezentă și din cele viitoare. Trebuie, pe cât posibil, să ne echilibrăm.
      Pe de altă parte, cazurile in care apar manifestări dure, antisociale nu sunt ‘armonioase’ din punct de vedere temperamental; din contră, acolo apare un exces al unei calități (de regulă cea de ‘uscat’). Când afirm că componentele dominate de aceeași calitate primară (cald sau rece) nu formează combinația temperamentală de bază, nu spun că ele nu apar în structura temperamentală, ci că ele funcționează ca un tot. De exemplu, la ducesa de Sussex componenta colerică se va amalgama cu cea sanguină, ambele funcționând ca un tot (componenta sanguina apare figurată intre paranteze), așa că o componenta rece va fi a doua parte direct activă a combinației. La Hitler, uscăciunea era în exces, la Cobain umiditatea era excesivă, deci nu vorbim de situații armonioase. Acolo unde există un exces, există, de regulă și un dezechilibru. De regulă, temperamentul coleric și cel melancolic – care sunt cele mai tensionate – sunt mai problematice când devin excesive, apoi urmează cel limfatic; cel sanguin, chiar și în exces este mai puțin problematic din cauză că umiditatea și căldura, luate împreună, constituie factorul cel mai favorabil generării și menținerii vieții.