Planete, zodii, diviziuni și temperamente (listă provizorie)

Nu poți accesa această lecție pentru că nu ești încă autentificat(ă).

6 COMENTARII

    • Buna ziua. In linii generale am putea-o considera pe Venus ‘rece’ in majoritatea timpului (este deci umedă și rece prin simetrie cu Marte care este uscat și cald), dar totuși ea este, aș spune, destul de aproape de starea temperată’, aflându-se intre sfera calda a Soarelui și sfera mai rece a lui Mercur și a Lunii. In orice caz, desi e greu de spus cu precizie, chiar orientala fiind Venus nu se ‘incalzeste’ excesiv peste starea ei temperată. In jargonul cu tente mai sexuale care este folosit in zilele noastre se spune despre o femeie că este ‘hot'(‘fierbinte’) atunci când iese din condiția sa mai reținută (prin comparație cu bărbatul) și iși exteriorizează dorințele și calitățile sau se ‘animă’, se infierbântă sexual etc, dar această conditie nu este de regula una obișnuită… Venus nu poate fi ‘fierbinte’ decât relativ la propria ei condiție care este în general puțin mai rece decât nivelul temperat. Cand este occidental, cand este in Taur si, in general in orice semn ‘feminin’ (nu doar in Taur), cand este sub linia orizontului ins ecta diurna sau deasupra in secta nocturnă, Venus este mai rece… Oare la ce vă referiți, mai exact?

  1. Eu as fi asociat-o cu elementul „Cald” avand in vedere simbolismul ei, asociat cu erotismul, cu prietenia, relationarea, cordialitatea relatiilor, amabilitatea, in sfarsit. Stiam, desigur, si de Venus ca simbol al razboiului, in anumite imprejurari, deci asociata cu „Recele”, dar eram convinsa ca in mod curent este caracterizata de Caldura.

    • Nu ați fi singura care o asociază pe Venus cu elementul ‘Cald’… Ptolemeu și mulți alți astrologi de-a lungul timpului au avut aceeași opinie. Și se poate să aveți dreptate… totuși cu Venus lucrurile nu sunt atât de tranșante…Relaționarea, cordialitatea relațiilor, amabilitatea presupune un echilibru intre rece si cald, nu un aspect neapărat cald. A avea o relație cordială înseamnă să știi când să înaintezi, să mergi către celălalt, să preiei inițiativa (cald) și când să te retragi, să aștepți, să te lași ghidat (rece). Aspectul temperat este așadar subliniat aici, poate cu o notă ușor ‘călduță’. Ceea ce generează apropiere și uniune este însă aspectul de ‘Umed’ și nu neapărat cel de ‘Cald’ (iar Venus este ‘umedă’ din belșug). Erotismul este, întradevăr, o funcție venusiană (deși nu exclusiv venusiană). Venus desemnează în primul rând erotismul feminin, iar acesta nu este neapărat cald. Femeia are nevoie să se ‘încălzească’ erotic, să iasă din starea ei de obișnuită de ‘răceală’ (așteptare) pentru a fi erotică. Starea obișnuită a femininului venusian nu este una ‘caldă’; prin comparție cu ‘înfierbântarea’ pe care masculinul (Marte) o manifestă aproape instantaneu la nivel sexual, Venus este mai degrabă ‘pasivă’, are nevoie să fie animată, să fie ‘trezită’ din afară. Pasivitatea presupune răceală. Venus este un potențial ce așteaptă să fie trezit. Chiar ‘răceala’ venusiană inspiră dorința maculinului de a trezi acest potențial.
      Nu în ultimul rând, calitățile menționate de dvs mai sus au de-a face mai degrabă cu ipostaza lui Venus ca guvernator al Balanței. Totuși, Venus semnifică și aspecte materialiste, substanțiale, senzualiste, interesate, ‘reci’ (asociate cu Taurul) – acestea sunt, de fapt, predominante.
      Războiul este mai degrabă în legătură cu calitatea fierbinte (cald in exces) și cu calitatea de uscat. Venus se incalzeste doar când este orientală.
      Probabil ca cel mai bun lucru este sa o consideram pe Venus apropiata de starea temperata (indiferent daca consideram că tinde mai degraba catre ‘rece’ sau către ‘cald’).