Zodiacul și părțile corpului Omului Cosmic (Kālápuruṣa)

Nu poți accesa această lecție pentru că nu ești încă autentificat(ă).

4 COMENTARII

 1. Buna ziua
  scriu aici pentru ca nu am gasit spatiu la lectia urmatoare, unde de fapt am nelamuririle.
  Mi se pare ca este mai greu de inteles conceptul de dosha. Deci este un echilibru, mai mult sau mai putin ” pe muchie de cutit” intre elemente. Inteleg ca fiecare entitate/ organism uman are specificul sau in constituirea unei dosha. Ma uimeste asocierea zodiilor de Pamant cu dosha vata, in sensul ca este o definitie bazata pe pre-existenta unu dezechilibru al Aerului, adica o vad ca pe o definire prin negatie („daca Aerul este uscat si rece” – da, dar atunci nu mai are caracterisitcile sale distinctive, de cald si umed! Probabil ca gandesc la modul astrologiei occidentale).
  O alta mare nelamurire: eu inteleg ca dosha se refera la starea de sanatate, de vitalitate, in sfarsit, de functionare OK a organismului; astrologii indieni cerceteaza pentru aceasta tot horoscopul, nu doar C1, C

  6, C12?

  • Subiectul este mai complex si eu am prezentat deocamdată doar o scurtă introducere. Lectia despre cele trei dosha este, de fapt, din cursul de astrologie indiana, dar mi s-a părut mai potrivita pentru acest curs… Dosha are sensul de ‘umoare’, oarecum similar cu umorile evidențiate în tradiția medicală clasică greacă/occidentală (bilă galbenă, bilă neagră, flegmă și sânge)…diferența este că în medicina indiană acest subiect este mult mai amplu dezvoltat. Dosha trebuie inteleasă ca un dezechilibru, o accentuare prea mare a unor umori/calități in detrimentul altora.
   Asocierea dintre elementul Pămant si vata-dosha nu este o definitie prin negatie. Pamantul este rece si uscat, deci astrologic este asociat cu vata dosha. Aerul poate ingloba toate calitătile, deci este tridosha. Totuși Aerul este si cel mai mobil element, cel mai subtil si cel care se misca cel mai mult, deci el reprezinta principiul aflat in spatele energiei care corespunde unei vata-dosha echilibrate. Aerul se poate dezechilibra cel mai ușor; dezechilibrata, vata dosha se manifestă asemenea Pământului (devenind imobilă, uscată, rece, opacă etc).
   Zodiile de Pământ nu au doar calitățile specifice lui vata: asa cum am spus, Taurul este kapha, Fecioara este vata, Capricornul este pitta- acestea sunt amprente suplimentare – foarte accentuate – ce corespund zodiilor de Pământ.
   Dosha nu se referă la echilibru (la functionarea armonioasă a organismului), ci la boală! Analiza este complexă și o voi demonstra mai tarziu.

 2. Scuze, mi se blocase calculatorul; deci daca locasul procreatiei este pitta, sa inteleg ca ar fi dificultati cu conceperea unui copil? Daca locasul corespunzator statutului social este de natura kapha, adica mai fluid (?, am inteles bine?) ar presupune o instabilitate?
  multumesc frumos

  • Cand ne referim la aceste umori ne referim la constitutia si la sănătatea nativului, nu la statut social sau conceptie sau la realizari exterioare. Determinarea constitutiei ayurvedice prin astrologie se aseamănă cu determinarea temperamentului in astrologia medicală grecească. Incercăm doar să intelegem natura constitutionala, conditiile de viata si tiparele karmice care predispun la anumite boli, longevitatea estimată, factorii care sunt cei mai in masura sa declanseze boala si factorii care pot fi de folos la echilibrarea organismului si la armonizarea generală.