Al 2-lea loc astrologic

Nu poți accesa această lecție pentru că nu ești încă autentificat(ă).

4 COMENTARII

 1. Interesante prezentari. Personal insa, ma incurca putin viziunile scolilor non-occidentale asupra acestor subiecte. De exemplu:
  Ascendentul reprezinta intelectul (jnana); de asemenea, antecedente familiale.
  Primul sector este trigonal (sanscrita:trikona); al doilea sector este concentrativ.
  Tot in legatura cu al doilea sector: indica zestrea genetica (nu era in legatura cu sectorul al patrulea?).
  Copiii, tratati ca o „posesiune”, da, valabil in A. indiana (de fapt, sa fim cinstiti, si la noi sunt persoane care isi trateaza copiii dupa zicala „eu i-am facut, eu ii omor”); dar cum este al zecelea sector legat de copii?
  Nu inteleg cum sunt aferente celui de-al doilea sector cumpararea/vanzarea, lucrul pamantului (nu tine de al saselea?) sau senzualitatea; probabil va referiti la analogia cu zodia Taurului?
  In legatura cu talente, abilitati, potential, sa inteleg ca cineva care canta la pian pentru placerea proprie isi situeaza talentul in sectorul al cincilea, iar altcineva care canta la pian in fata unui public platitor de bilet, isi situeaza talentul in sectorul al doilea? Dar daca incepe prin a canta pentru sine, iar dupa zece ani de amatorism se angajeaza intr-o orchestra, cum se vede aceasta in harta natala?
  multumesc!

  • Și pe mine m-au încurcat la început viziunile distincte din diferitele sisteme (desi – dacă stăm să ne gândim bine – toate sunt, într-un fel, ‘non-occidentale’ (babiloniene, egiptene, arabo-persane, indiene), cu o anumită influență grecească. E bine însă să le înțelegem cât mai bine și să știm ce au la bază.
   Unele viziuni nu sunt deloc controversate. Nu există nici o îndoială că Ascendentul este în legătură cu intelectul, pentru că exprimarea acestuia se realizează prin întreaga ființă a individului (care este simbolizată de Acendent).
   Antecendentele familiale (cu referire la ’simptomele (personale sau ereditare) care preced o boală și care trebuie să fie cunoscute de medic în vederea stabilirii diagnosticului și a tratamentului’ (DEX) se reflectă – în mod evident – în constituția nativului (să ne gândim, de exemplu, la bolile congenitale). Dar e vorba și de efectele familiei asupra dezvoltării personalității individului, a modului său de reacție, a stilului său personal etc.
   Corelația dintre copii și al 10-lea sector vine din astrologia elenistică și medievală va fi explicată la momentul în care voi prezenta acel sector. În esență este vorba de faptul că, în vremurile antice se credea că rostul principal, menirea femeilor (MC) era de a produce copii sănătoși. Copiii erau / sunt văzuți ca o realizare, o împlinire – chiar o încununare a vieții – ca urmare ei se văd și din al 10-lea sector. Dar chiar dacă această concepție nu mai este actuală, copii sunt – în special pentru o femeie – o mare realizare a vieții (și MC/al 10-lea sector apare întotdeauna semnificativ la momentul nașterii unui copil, al unui eveniment legat de acesta – ex. o realizare a sa, un eșec, boala sau moartea copilului). La fel cum unii părinți își tratează copiii ca pe o posesiune, pentru alții copiii sunt un scop principal în viață, reflectându-se în al 10-lea sector al astrogramei.
   Cumpărarea și vânzarea afectează în mod evident al 2-lea sector pentru că bunurile și banii intră și ies din patrimonial nativului. Senzualitatea are de-a face cu al 2-lea sector datorită legăturii acestuia cu ‘Substanța’ (analogia cu Taurul este validă aici).
   Legat de abilități, talente etc: în al 2-lea sector ele apar într-o formă esențializată, potențială ca senzație de posesiune și contribuie la stima de sine a nativului. În exemplul dat de dvs, nativul ‘are’ abilitatea de a cânta la pian în al 2-lea sector, dar reușește să o exprime printr-o interpretare la pian în al 5-lea sector (și eventual în legătură și cu al 11-lea sector – dacă o face într-o orchestră). Este ca diferența dintre a fi un bun jucător de poker (sectorul al 2-lea) și a juca efectiv poker (și a câștiga bani din asta) la un casino. (De altfel orice manifestare a unei abilități se reflectă înapoi în al 2-lea sector, eventual prin faptul că nativul poate face bani sau să-și amplifice stima de sine de pe urma acesteia).
   Înțelesul etichetărilor de genul: ‘trikona’, ‘concentrativ’, ‘rezultant’ etc vor fi prezentate într-o lecție ulterioară. Termenul ‘concentrativ’ este occidental, modern.

 2. „maraka” inseamna „ghinion”? Mi se pare totusi ciudat sa fie asociat acest sector cu distrugerea, dupa ce, tot astrologii elenisti il asociau cu concretizarea (sau nu) a intentiilor si valorilor nativului.
  Si cu longevitatea… nici nu stiu ce sa mai zic: sectorul intai, sectorul al patrulea, dar … al doilea?

  • Maraka înseamnă ‘distrugător’, ‘ucigător’, ‘mortal’. Întradevăr, această semnificație, pare a intra în contradicție cu idea de susținere a vieții pe care tot acest sector o indică.
   Această afirmație nu este însă legată de astrologia natală, ci de cea previzională. Ideea aici este că al 2-lea sector reflectă/oglindește semnificațiile celui de-al 7-lea și al 8-lea sector (care – ambele – sunt legate de moarte și longevitate, prin faptul că este zona în care Soarele apune/moare). Așa cum voi arăta, principiul caselor derivate (bhavat bhavam) este important aici: al 2-lea sector este al 7-lea de la cel de-al 8-lea și al 8-lea de la cel de-al 7-lea). Al 2-lea sector adună în sine ambele ‘reflexii’ ale acestor sectoare si, prin faptul că este inconjunct cu Ascendentul, Anareta sau o altă planetă problematică pentru viață pot provoca distrugerea ‘substanței’ sau chiar moartea dacă ajung în acest sector. Voi dezvolta aceste indicații mai târziu.
   Intrebarile au fost insa juste. Mă bucur ca incercati sa aduceti lumina asupra acestor semnificatii controversate si delicate.