Ciclul sinodic venusian, pentagrama lui Venus și numărul de aur

Nu poți accesa această lecție pentru că nu ești încă autentificat(ă).

2 COMENTARII

  1. Venus Phosphoros, Lucifer, ar fi trebuit sa aiba o reputatie favorabila. Cum credeti ca s-a ajuns la asocierea asta nefericita „Lucifer = Ingerul cazut, Cel rau” ? sigur, filtrul sub care s-a adoptat viziunea asta este legat de unele scrieri religioase… totusi!

    • Îmi amintesc că am explicat asta pe larg intr-o lectie anterioară… Un pasaj biblic din cartea lui Isaia cap. 14 care se referea asemănarea dintre căderea de la putere a unui rege babilonian și ‘căderea’ (probabil intrarea în invizibilitate a) lui Venus Phosphoros (denumit ‘Lucifer’ in textul latin) a fost greșit interpretat de ideologii creștini drept o referire la un presupus ‘înger căzut’.
      ‘Lucifer’ în ipostaza de ‘înger căzut este așadar o invenție creștină, care nu apare nici unde altundeva în textul biblic (de altfel ‘Lucifer’ este o referire directă la Hristos în Noul Testament). Desigur, această interpretare a avut probabil la bază diverse idei despre ‘îngeri căzuți’ care existau în Antichitate în tradiția evreiască, ca urmare a influenței zoroastriane/persane, totuși interpretarea creștină nu se susține direct pe semnificația textului biblic. Întreaga reputatie negativă a lui Lucifer (și, indirect, a lui Venus matutin) provine din ideologia creștină, care a deformat, în mod evident, înțelesul traducerii latinești a unui pasaj biblic.