Zodiacul, planetele și individul în spațiul local

Nu poți accesa această lecție pentru că nu ești încă autentificat(ă).

2 COMENTARII

 1. Interesant articolul, extrem de instructiv prin vizualizarea notiunilor. Ati putea aprofunda putin explicatiile despre Meridianul celest al observatorului? Axa MC-FC se misca mai rapid decat axa Ascendent-Descendent, exista vreo explicatie relativ la acest fapt? Am impresia ca structura Caselor (in sistem Placidus, desigur) depinde mai mult de pozitionarea Meridianului, de la o ora la alta.
  Multumesc!

  • De fapt, tehnic vorbind, Meridianul (axa MC – IC) este nemișcat în relație cu observatorul, iar mișcarea zodiilor și planetelor prin dreptul său se realizează la o rată constantă (1 grad ascensie dreaptă – măsurat pe Ecuatorul Celest – la fiecare 4 minute). Ceea ce se schimbă însă este locul de unde planetele ascensionează de la un moment la altul și viteza cu care fiecare grad zodiacal ascensionează și ajunge la meridian (și aceasta diferă în funcție de latitudinea geografică la care observatorul se află).

   Programele de astrologie – din cauză că reprezintă doar ecliptica si nu întregul spațiu local – nu pot să arate însă că Mijlocul Cerului este nemișcat, ci păstrează axa Ascendent – Descendent fixă (pentru că ea reprezintă orizontul). Meridianul Superior pare astfel că se înclină, când spre stanga, când spre dreapta în timp ce axa Asc -Desc pare că rămâne pe loc; în fapt, Ascendentul alunecă (odată cu ecliptica – așa cum s-a putut vedea în simulările din spațiul local) de-a lungul orizontului între SE și NE (iar Descendentul alunecă între NV si SV) în vreme ce Meridianul este fix.
   Dacă vă mai uitați încă o dată la simulările din spațiul local, aceste lucruri vor fi mai ușor de înțeles… De aceea caut să arăt cum se văd lucrurile cu adevărat în spațiul local, horoscopul nu poate reprezenta fidel cerul și mișcarea sa aparentă. Dar acestea sunt lucruri mai complicate și mult prea tehnice pentru acest nivel de început al cursului… ele vor fi dezvoltate la vremea lor.

   Mă bucur că simțiți că demonstrația v-a ajutat.
   Multumesc și eu…