Planetele și gusturile

Nu poți accesa această lecție pentru că nu ești încă autentificat(ă).

4 COMENTARII

  1. Buna seara
    este corect daca afirm ca gustul intepator/iute/condimentat este cel al piperului, gustul acid este cel al otetului, adica acru, iar gustul astringent – care ar putea fi? astringent este gustul unei prune necoapte, cred eu
    Iarasi, mi se pare cam ciudata asocierea gustului amar cu Aerul si Eterul; poate unde mi-este mie dificil sa conceptualizez Eterul…

    • Cam așa ceva… Gustul astringent apare mai rar. Rodiile, bananele necoapte, pătrunjelul crud, varza (mai ales de bruxelles), broccoli, conopida, șofranul și chiar și merele (unele soiuri) au – într-o proportie semnificativa – deci nu neapărat integral – un gust astringent). Acre/acide sunt o multime de fructe (mai ales necoapte, dar si coapte – ex lămâiile, uneori si portocalele), iaurturile, măcrișul, loboda etc. Iuți, condimentate – ardeiul iute, piperul, anasonul, ceapa etc). Gustiul amar conduce la detașare, desprindere de legatura cu situatiile in care persoana a fost pana mai-nainte implicata emotional etc, iar acestea sunt atribute ale Aerului si Eterului (Saturn, Mercur ca efect, Marte ca agent cauzator).

    • Sunt – in mare măsură – amare, dar nu în totalitate. Asocierea lui Saturn în acest caz este in primul rând cu gustul si abia indirect cu alimentul. Cafeaua are, desigur si un rol excitant, stimulant, care ar putea fi considerat marțian/mercurian.
      Probabil că s-ar putea găsi, întradevăr, exemple mai reușite… Să luăm cazul unei persoane obeze, cu o puternică rezonanță jupiteriană, care se îndoapă cu dulciuri. Excesul jupiterian trebuie compensat prin alimente si activitati de natura marțiano-saturniană (pitta-vata). Alimentele iuți și amare ar fi bine-venite in acest caz…