Domiciliile și exaltările planetare. Mūlatrikoṇāni. Prietenia și dușmănia planetară (I).

Nu poți accesa această lecție pentru că nu ești încă autentificat(ă).

5 COMENTARII

 1. Care ar fi oare posibilitatile de „manifestare” ale relatiei: Jupiter in exil in Fecioara (casa 2) in inconjunctie cu Saturn in cadere in Capricorn (casa 9) (doua planete extrem de slabe in inconjunctie – care nu se vad) dincolo de faptul ca ele nu se sustin in nici un fel?

  • Oare la Saturn ați vrut să vă referiți, de fapt? Saturn este extrem de puternic in Capricorn și totul depinde de poziția exactă – gradul zodiacal al fiecărei planete, pentru ca ele pot fi in inconjuncție prin relația lor matematică, exacta, dar zodiile in care se afla (Fecioara și Capricornul) sunt in trigon, deci se susțin între ele. Planeta din Capricorn ajunge in casa a 5-a si persoana își va folosi creativitatea într-o manieră saturniana (Saturn va aduce inițial limitari si dificultăți in exprimarea personalității, activități recreative sau sentimentale, relația cu copiii (sau fertilitatea), dar va aduce maturitate si abilitati legate de managementul timpului, gestionarea resurselor etc.

   Jupiter in Fecioara in casa a 2-a este ‚slab’, dar va căuta să-și compenseze slăbiciunea… de regulă, oriunde avem o planetă slăbită ne vom ‚da peste cap’ ca să compensăm neajunsurile sale cu un aport suplimentar de implicare și efort. (Am întâlnit câteva persoane foarte înstărite cu Jupiter în Fecioară în casa a 2-a).

   Relatia Jupiter-Saturn este una intre oportunitate si necesitate, intre expansiune si contracție, între ‘spațiul’ nostru social și timpul pe care-l avem la dispoziție pentru a realiza ceea ce trebuie… În acest caz este vorba de provocări legate de modul de gestionare a resurselor, talentelor, cunoașterii și abilităților…lucrurile se fac – și rezultatele apar – mai lent/târziu, mai greu, cu mai multa precauție, reținere, după încercări si teste de tot felul, cu o mare atenție (uneori neatenție…) la metoda si detalii. Este mai multa răceala si rutina, scepticism și neîncredere, mai puțin entuziasm, dar avem mai multa trăinicie, mai mult pragmatism si realism.

  • În acest caz – pentru persoana cu această configurație – va exista o anumită provocare în a înțelege corect raportul dintre necesitate și oportunitate și de a le îmbina armonios în viața sa. Saturn în Berbec condiționează (frânează, îngrădește) impulsul, elanul vital, incisivitatea și voința de a trece la acțiune și cere multă muncă, efort, maturitate și responsabilitate în manifestarea lor (karmic, se poate ca persoana să vină din trecut cu o anumită impulsivitate inconștientă sau tendința de a acționa în momente nepotrivite pe care trebuie să o ‘înfrâneze’ în această viață, fie să fi existat în trecut o lipsă de inițiativă, care acum se traduce în dificultatea de a se exprima liber prin acțiune), iar Jupiter în Fecioară subordonează șansele pe care le aduce ideii de utilitate și perfecțiune. Dar fiind în semne disjuncte, cele două planete nu-și înțeleg și nu-și recunosc reciproc motivațiile și scopurile. Deci se poate ca uneori persoana să se simtă incapabilă sau nepregătită să acționeze (să valorifice o oportunitate), alteori simte că e ‘oportun’ să ajusteze sau să corecteze – în mod neadecvat – eforturile mari și pozitive pe care le-a realizat anterior, îngreunând integrarea și valorificarea lor. Tot felul de scenarii sunt posibile aici… Apare o anumită nemulțumire și frustrare și se poate ca persoana să simtă uneori că nu-și găsește locul în lume sau că nu este pregătită pentru a înfrunta provocările sau a valorifica oportunitățile, sau că nu știe ce e bine să facă sau când sau cum (deși se străduie foarte tare)- rostul acestei inconjuncții – în ceea ce privește ‘dharma’ persoanei respective – este de a o determina să-și corecteze atitudinile greșite din trecut. Pot să apară tot felul de amânări sau tergiversări de tot felul. Se poate ca în trecutul karmic persoana să nu fi valorificat în mod corect acest raport. Zodiacal, daca Jupiter se află în a 2-a casă-zodie, Saturn se află în a 9-a: dilema gravitează în zona raportului dintre principii de viață, cunoaștere, vocație/chemare și viziune (pe de o parte) și resurse, talente, valoare și stimă de sine, posesiuni (pe de altă parte). Ar fi multe alte lucruri de spus aici – și totul depinde, desigur, de restul indicațiilor horoscopului.

 2. Foarte interesant….fiind vorba de mine, in adanc, simt cum actiunea „stranie” a celor 2 planete (ambele debilitate, una in cadere si cealalta in exil) mi-a marcat cumva intregul mod de a ma raporta la viata mai ales in ce priveste sensul actiunilor mele (ca si cum cate o planeta, pe rand, preia controlul in sens constructiv sau nu, dupa care cumva cealalta planeta isi face si ea simtita prezenta generand o alta forma de tensiune compusa, iar miscarea creata este ca a unei roti neregulate si uneori chiar infranate (de la o extrema la alta), dar care ma forteaza ca intr-un final si cu mult efort, sa gasesc intotdeauna o a 3-a cale, aceea care bate tot)…e un bun subiect de meditat…multumesc