Despre natura intrinsecă a planetelor în astrologia Jyotisha

Câte ceva despre semnificațiile inerente naturii planetelor (grahas) în Jyotisha. Materialul video are la bază un articol mai vechi scris în legătură cu acest subiect.

Natura intrinsecă a unei planete face referire la semnificațiile standard care pot fi atribuite doar acelei planete, independent de relația acelei planete cu alți indicatori din horoscop. Ea exprimă semnificația absolută și oarecum ‘ideală’ a planetei respective, dar această semnificație nu este întâlnită niciodată în stare ‘pură’ în viața unui individ. Întotdeauna această semnificație va fi mult nuanțată și modificată de alți factori din horoscop (altfel spus, este ‘contaminată’ de ceilalți inidcatori astrologici). De exemplu, prin simpla poziție a lui Venus în alte semne decât cele de domiciliu, semnificația sa se modifică substanțial prin faptul că acele semne zodiacale au afinități cu planete a căror ‘natură intrinsecă’ poate fi mult diferită de cea a lui Venus. Dar chiar și atunci când se află în domiciliu (Taur, Balanță), aspectele pe care alte planete le fac la Venus modifică modul ei de manifestare (ex: Marte îl poate face mai agresiv, Uranus mai scindant, Saturn îi poate aduce o anumită frustrare etc).

4 COMENTARII

    • Nu, sunt din Jatakaparijata, asa cum am scris/spus. Dar Yavanajataka, Brihatparasharahorashastra si alte tratate prezintă caracterizări foarte similare. Stilul este succint și esențializat, de aceea este ușor de găsit comunalitate între aceste pasaje.

    • Întradevăr, definițiile sufletului sunt foarte diverse și variate în filozofie și spiritualitate. Definiția sufletului în Jyotisha derivă din spiritualitatea vedică. Potrivit acesteia, sufletul (Ātma) este principiul universal, metafizic/non-material, etern, imuabil, luminos ce există în fiecare ființă vie și care are aceeași natură cu cea a Principiului Universal Ultim. El este Adevărul propriei ființe, am putea spune. Voi dezvolta acest concept în lecții viitoare.