Descrierea Soarelui și a Lunii în tratatele Jyotișa

Nu poți accesa această lecție pentru că nu ești încă autentificat(ă).

2 COMENTARII

 1. Buna seara
  Sa inteleg ca veti publica traducerea comentata a marilor tratate de Jyotish? Wow! Eu abia am reusit sa le pronunt si sa le scriu titlurile fara sa copiez cuvant cu cuvant…
  In alta ordine de idei, descrierea Soarelui este atat de „cruda” (nu in sensul rau, in sensul de …sincera, nu gasesc epitetul corect) Adica este feroce, dificil de suportat, iute si crud in actiunile sale. Sa ne explicati, va rog, la modulul de A. medicala cum este cu „esenta maduvei”
  multumesc

  • Da, cu voia lui Dumnezeu sper să pot finaliza si publica traducerile si comentariile celor mai importante tratate: Yavanajataka, Jatakaparijata si Brihatparasharahorashastra.
   Legat de aceste descrieri trebuie sa avem in vedere ca, pe de o parte, ele sunt … antice, iar pe de alta parte sunt succinte esențializate și au și o valență simbolică, arhetipală. Astrologia psihologica moderna realizeaza astfel de descrieri in mod mai sofisticat dar in astrologia clasica indiana (ca si in astrologia clasica occidentala) descrierile sunt mai ‘brute’. Totuși pentru astrologii Jyotișa aceste descrieri sunt aproape ‘sfinte’ pentru că ei sunt foarte tradiționaliști si considera astrologia lor un fel de revelatie divina… Si, intradevar, unele dintre aceste descrieri surprind lucruri fundamentale…oricum e bine sa le cunoastem pentru ca fac parte din traditia si din istoria astrologiei.

   De aceste ‘esente’ (numite ‘dhatus’ – constituienti corporali – în Ayurveda) ne vom ocupa pe larg la cursul de astrologie medicala.