Yoga înseamnă ‘uniune’, ‘fuziune’, iar în astrologie implică aducerea împreună (combinarea) a două sau mai multe aspecte ale vieții ce sunt simbolizate astrologic. Yoga este o combinație de indicatori astrologici (de regulă aștri și planete în anumite case sau/și semne) care are o anumită semnificație. Evident că, din această perspectivă foarte generală, orice poziție planetară în casă sau/și semn, orice conjuncție sau aspect dintre două sau mai multe planete este o yoga (pentru că planeta ‘se unește’, ‘fuzionează’ cu semnul / casa respectivă sau cu alte planete), dar în astrologia indiană doar anumite combinații sunt considerate yoga-uri.

Astrologii Jyotiṣa sunt foarte îndrăgostiți de yoga-uri. De regulă ei memorează semnificațiile pentru zeci sau sute de astfel de combinații pe care – atunci când observă prezența lor într-un horoscop – le evocă din memorie în timpul consultației, ajungând uneori să-și năucească clienții prin afirmații surprinzător de exacte și detaliate după o singură privire aruncată horoscopului.

Combinațiile planetare nu sunt specifice doar astrologiei indiene, ci se regăsesc pe scară largă și în astrologia occidentală, dar acolo ele sunt menționate ca simple observații despre ‘comportamentul’ anumitor factori aflați în combinație.

Câte feluri de yoga există?

Yoga-urile se clasifică în funcție de planetele implicate și de domeniile asupra cărora au efect. Există yoga-uri simple care descriu efectele unei poziții speciale pe care o anumită planetă o ocupă (ex: domiciliu sau exaltare în casă unghiulară etc). Alte yoga-uri țin seama de poziția uneia sau mai multor planete în relație cu Ascendentul sau Luna (care constituie așadar un reper fix în evaluare).

Există yoga-uri pentru victoria sau înfrângere militară și politică, pentru mariaj fericit și nefericit, pentru bogăție și sărăcie, pentru asceză și renunțare, pentru câștig și pierdere, sănătate sau boală, succes sau eșec. Există yoga-uri foarte detaliate care ne vorbesc despre sexualitate, concepție, copii, călătorii, popularitate, prieteni, dușmani, familie, proprietăți imobiliare etc etc.

Se consideră că o yoga poate fi de două feluri: śubha (favorabilă) și aśubha (nefavorabilă), în funcție de planetele, semnele și casele implicate.

Cum anume s-a ajuns la conceptul de yoga în astrologie?

Deși multor practicanți ai astrologiei ‘vedice’ le place să învăluie conceptul astrologic de yoga într-un fel de ‘aură’ mistică, din punctul meu de vedere nu există nici un mister asupra modului cum ele au ajuns să fie identificate și teoretizate. O yoga nu este altceva decât un tipar astrologic.

O yoga poate fi derivată din teorie sau desprinsă din practica astrologică. De exemplu, știind cât de puternice sunt efectele asociate planetelor aflate pe cuspidele unghiulare (Asc-IC-Desc-MC) vom fi tentați să emitem și ipoteza / teoria că orice combinație dintre guvernatorii unghiurilor este extrem de ‘potentă’, deci influentă pentru destinul individului. Aceasta este o deducție logică bazată pe semnificația celor patru momente fundamentale din ciclul diurn al oricărui astru și a oricărei planete (și anume răsăritul, culminația, apusul și anti-culminația).

Pe de altă parte, dacă după studiul mai multor horoscoape care conțin exact aceeași combinație de doi sau mai mult indicatori, astrologii descoperă că posesorii acestora experimentează același gen de efecte specifice, ei pot ajunge la concluzia că această corelație poate fi luată drept regulă generală. Avem de-a face deci cu o elevare a unor combinații specifice la nivel de principii generale de interpretare, în virtutea repetiției.

De exemplu, pentru un Ascendent în Berbec combinațiile Saturn-Marte și Jupiter-Saturn poziționate în case kēndra sau trikoṇa sunt foarte favorabile pentru amplificarea statutului și ascensiunea în ierarhia socială, ele fiind combinații regale (rāja yogas). În fapt, combinația Saturn-Marte – fiind formată între guvernatorul Berbecului (Marte), care este și guvernatorul prin exaltare al celui de-al 10-lea semn derivat de la ascendent (Capricornul) și guvernatorul Capricornului (Saturn) este considerată o combinație regală pentru un Ascendent Berbec. Dacă mai luăm în considerare faptul că Saturn guvernează și al 11-lea semn (Vărsătorul), deci a 11-a casă egală (E11), putem înțelege de ce această combinație – în pofida faptului că Saturn și Marte sunt considerați ‘malefici’ și în astrologia indiană – este considerată favorabilă în acest caz.

Pe de altă parte, pentru același Ascendent din Berbec, Jupiter guvernează E9 și E12, iar Saturn guvernează nonazecimalul. Pentru că E9 și E12 sunt adesea corelate cu călătoriile la distanță și cu viața spirituală / religioasă, această combinație dintre Jupiter-Saturn (într-o casă kēndra sau koṇa) poate fi favorabilă și pentru viața spirituală a persoanei sau poate fi legată de ascensiunea într-o ierarhie religioasă.

Efectele favorabile sau nefavorabile ale unei combinații (yoga) vor putea fi vizibile de-a lungul întregii vieți, dar magnitudinea cu care aceste efecte se manifestă va fi diferită de la o perioadă la alta. Astfel, două planete aflate într-o uniune (yoga) își vor manifesta foarte pregnant efectele în perioada (mahādaśā), în subperioada (antardaśā) uneia dintre planete sau în perioada și subperioada (mahādaśā / antardaśā) celor două planete (iar atunci când mă refer la perioade și subperioade nu am în minte doar cele bazate pe nakṣatras!)

Yoga-urile și relația lor cu restul horoscopului

Evident, yoga-urile nu se manifestă în izolare, ci trebuie corelate cu restul horoscopului. Două sau mai multe yoga se pot potența, slăbi sau compensa reciproc. De exemplu o yoga care indică prosperitatea poate fi serios slăbită de una care indică pierderea sau sărăcia. O yoga care indică dușmănia poate fi compensată de alta care indică relații cordiale.

Pentru a se compensa una pe alta, yoga-urile nu trebuie să fie neapărat din aceeași categorie. O yoga care indică renunțarea poate intra în conflict cu alta care este legată de căsătorie, copii sau profesie.

Când spun că există situații în care yoga-urile se pot ‘compensa’ reciproc, nu spun că ele nu vor mai avea efecte. Toate yoga-urile își manifestă efectele separat! Dacă – de exemplu – există o yoga favorabilă pentru bogăție și una care indică pierdere, risipă sau sărăcie, nu înseamnă că ele se vor compensa în așa fel încât ele nu se vor mai manifesta deloc sau că efectul lor individual va fi zero. Înseamnă fie că perioadele de bogăție previzionate de yoga favorabilă vor alterna cu cele mai puțin favorabile, fie că ceea ce intră pe o parte, iese pe alta, fie că, în procesul dobândirii bogăției, apar obstacole, pierderi sau cheltuieli care afectează capacitatea individului de a obține bunăstarea financiară. Yoga-urile se pot anula doar din punctul de vedere al rezultatului concret așteptat (al efectului  lor de ansamblu) și nu în manifestarea lor.

Textele antice Jyotiṣa menționează efectele pentru o mulțime de astfel de combinații astrologice. Cu toate acestea, a lua semnificațiile yoga-urilor și a le aplica ad-literam, fără a le corela cu restul horoscopului, nu este abordarea optimă.