Să vedem – pe scurt – cum arată horoscopul liderului unui cult apocaliptic: Marshall Applewhite, ghidul spiritual al cultului Heaven’s Gate. Applewhite se considera Mesia, la a doua sa venire. Membrii grupului practicau renunțarea la lume, celibatul (însoțit de castrare în cazul bărbaților) și considerau că toate dorințele senzuale sunt demonice, că lumea este guvernată de Satana și că singura cale de salvare este ‘părăsirea’ acestei lumi (și deci a corpului). Applewhite și-a convins adepții că ei erau ‘aleșii’ și că momentul când ei vor avea extraordinara oportunitate de a realiza ‘marea translație’ într-un corp și într-o lume divine se apropia cu pași repezi; treptat ideea că sinuciderea era calea extraordinară, unică și supremă pentru a pătrunde într-o adevărată aventură minunată și transcorporală a fost inoculată adânc de Applewhite adepților săi fideli.

Pe 22 martie 1997, Applewhite și 38 de discipoli ai săi s-au sinucis ritualic sperând că astfel vor prinde cursa de întoarcere a unei presupuse nave extraterestre care, în opinia lor, venea către Pământ ‘camuflată’ de cometa Hale-Boop, fiind trimisă anume pentru a-i ‘înălța’ la momentul morții lor în ‘dimensiunea Împărăției Tatălui’ (aflată, în viziunea lor, în conexiune ezoterică cu steaua Sirius).

Încă din start putem observa extrem de semnificativa conjuncție Rāhu-Uranus în Ascendent – simbol pentru senzația profundă de a fi ‘diferit’, ‘străin’, ‘excentric’, ‘unic’, ‘straniu’, ‘în afara normei sociale’, ‘alien’, ‘reformator’… Bun și ce e cu asta? Obama și Trump – de exemplu – au și ei această combinație (în semnele în care se află și Soarele). Și, pentru americani, amândoi par puțin extratereștri… Obama a fost primul președinte de culoare al SUA, iar Trump a declarat – printre altele – că vrea să ridice un zid între SUA și Mexic… Atât Trump, cât și Obama au fost / sunt ‘în afara normelor’ obișnuite…

Dar totuși, care este diferența (astrologică) între Applewhite și alții care au conjuncția Rāhu-Uranus în horoscopul natal? Problema este că dacă ai vedea horoscopul lui Applewhite fără să știi cine a fost acesta, nu ai avea nici o modalitate de a extrage în mod direct concluzia că acesta a fost liderul unui cult OZN sinucigaș. Simbolurile astrologice sunt mult prea generale pentru a putea extrage – la nivel logic – înțelesuri atât de specifice (în acest caz doar abordarea divinatorie a astrologiei, combinată cu propria intuiție și putere de clarviziune a astrologului poate aduce la suprafață astfel de detalii).

În acest caz, nu puteam deduce direct din horoscopul lui Applewhite că acesta urma să se considere Mesia, că urma să înființeze un cult apocaliptic a cărui doctrină majoră era aceea că mântuirea putea fi obținută doar prin sinucidere ritualică urmată de translația la bordul unei nave extraterestre. Ceea ce putem face prin astrologie este să delimităm categoriile de experiență care sunt proprii individului și să încercăm să ne dăm seama în ce fel se asamblează ele.

In cazul unui lider de cult sinucigaș ne putem aștepta ca aceste categorii să includă:

-o viziune neobișnuită sau bizară despre sine;

-o concepție neobișnuită, excentrică despre viață și lume, despre sensul vieții;

-o doză foarte mare de extremism și intransigență, fanatism religios;

-o bună capacitate de auto-promovare, putere de convingere,

capacitatea de a-și face adepți;

-dorința de a transmite o învățătură sistematică, aspirația de a-i convinge și a-i învăța pe alții, abilitatea de a ține predici și de a-și disciplina adepții;

-un anumit dispreț față de viață, față de corp și / sau o practică care implică suprimarea sau reprimarea unor dorințe (general considerate ca) firești.

Dar să vedem acum ce ne arată horoscopul lui Applewhite.

Marshall Applewhite, 17 mai 1931, ora 3:20 am, Spur (Texas)

a)Rāhu-Uranus face referire la o natură ‘stranie’, ‘neobișnuită’. Dar dacă atât Obama, cât și Trump proiectează acest ‘straniu’ în relația lor cu publicul sau în viziunea lor despre felul în care sistemul trebuie să funcționeze, Applewhite se identifica cu el.

La Obama Uranus – Rāhu este (împreună cu Soarele) în semnul Descendent; el spunea parcă americanilor:

Iată-mă, sunt omul momentului: întruparea dorinței de a ieși în afara tiparului istorie naționale de până acum, fantasma unei părți a societății care este din ce în ce mai progresistă. Sunt un simbol pentru faptul că cel din afara ‘castei’ este în sfârșit acceptat și înglobat în clubul select; reprezint un upgrade al Visului American.

La Trump, Rāhu-Uranus este în al 10-lea locaș împreună cu Soarele. El pare a spune (mai în glumă, mai în serios):

Pun pariu că nu v-ați așteptat deloc la mine… v-am luat ca din oală, v-am lăsat mască! Sunt complet străin de tot ce înseamnă, pentru voi, ideea de președinte: nu sunt nici diplomat, nici priceput, nici preocupat – cu adevărat – de bunăstarea oamenilor (ci doar de putere), dar totuși alegerea mea de către voi a fost o reacție alergică la propria voastră fascinație egalitaristă din trecut. Iar acum îmi bag piciorul în ceea ce voi credeți / vreți / așteptați de la mine. Eu sunt supremul mascul alfa al acestei lumi, fac lucrurile numai în felul meu și trebuie să vă obișnuiți cu asta. Dacă nu, știți că sunt doar la o apăsare de buton distanță de distrugerea întregii lumi…

Ei bine, în cazul lui Applewhite, lucrurile sunt diferite. El a luat ‘neobișnuitul’ conjuncției Rāhu-Uranus la un nivel foarte personal, prin poziționarea ei în Ascendent (care vorbește nu despre identitatea socială sau publică, ci despre cea personală). Și asta nu e totul: dispozitorul luminariilor (Venus) este conjunct cu Uranus. Luminariile, fiind în conjuncție în horoscopul lui Applewhite, indică percepția pe care acesta o are despre sine, felul în care el se ‘simte’ ca persoană: el se simte ‘străin’ (într-un fel greu de descris din afară).

Sedna este și ea în semnul ascendent. Atât Rāhu, cât și Uranus și Sedna desemnează un ‘străin’, un ‘exilat’. Applewhite se considera o ființă specială sosită cu o misiune, dar care nu-și are locul cu adevărat pe Pământ. El se credea un ‘walk-in’, o ființă dintr-o altă dimensiune (am putea-o considera ‘extraterestră’) care, la un anumit moment, i-ar fi luat în posesie corpul pentru a împlini o misiune excepțională. El identifica acea ființă excepțională cu însuși ‘Fiul’ lui Dumnezeu și credea că acesta se afla la a doua sa venire (prima fiind cea a lui Iisus). Există deci simptome de alienare, care vor deveni clare din analiza restului horoscopului. (În fapt, combinația Rāhu-Uranus în Ascendent este simbolică pentru ‘menirea’ extra-terestră (și ‘celestă’) pe care Applewhite considera că o are (dar și pentru bizarele sale idei legate de OZN-uri și extratereștri).

Marshall și-a schimbat chiar și numele cu unul care – credea el – corespundea mai bine cu identitatea sa reală. El se numea pe sine ‘Do’. Acest lucru este tipic pentru persoanele cu această configurație în semnul ascendent: ei ajung adesea nemulțumiți de apelativele lor convenționale și vor să le schimbe.

b)Conexiunea (careul în T) dintre conjuncția Rāhu-Uranus și dispozitorii MC (Saturn) și casei a 9-a (Jupiter) aduce acest element straniu, complet ieșit din tipare, la nivelul convingerilor declarate și al ‘profesiei’.

Rāhu-Uranus este cuadrat de conjuncția Jupiter-Pluto (Uranus și Jupiter fiind în aspect partil), ceea ce semnifică convingeri (religioase) excentrice, întreținute cu o doză de extremism sau chiar fanatism (Pluto este în cuadratură și cu dispozitorul luminariilor). În fapt, atunci când oamenii cu o astfel de combinație Taur-Berbec sunt influențați profund de convingeri neobișnuite sau fanteziste, ei devin de neclintit în credința lor și aproape nimic nu le poate zdruncina încrederea că ei au dreptate.  

Faptul că Jupiter se află în casa a 4-a indică și faptul că Applewhite întreține o viziune neobișnuită despre originea sa. Dar asta nu este tot. Jupiter în Rac în casa a 4-a este întotdeauna special și prin faptul că se suprapune cu Ascendentul din Thema Mundi, indicând în acest caz – simbolic – că el are și o viziune neobișnuită despre originea rasei umane și a vieții terestre. Aceste convingeri se întipăresc adânc în ‘simțirea’ nativului, iar Applewhite ia unele dintre ideile sale drept amintiri din existența sa supraumană.

c)Există un element puternic de iluzionare de sine (există o cuadratură, chiar dacă forțată, între Soare/Lună și Neptun, iar dispozitorul luminariilor este – și el – în aspect cu Neptun), dar și o magie pe care reușea s-o creeze prin abilitatea sa de a spune povești (Mercur, guvernatorul casei a 3-a este în trigon cu Neptun). Lucrurile pe care le spunea – deși stranii – căpătau pentru adepții săi o notă de ‘greutate’ și ‘substanțialitate’ (specifică Taurului).

Neptun în Fecioară îi conferă un ‘idealism critic’: el își promovează utopia sa extraterestră / extradimensională prin contrast cu neajunsurile și ‘demonicul’ vieții terestre.

d)Venus – simbol al dorințelor senzuale și al atracției sexuale – fiind debilitat în Berbec, este ‘decimat’ de Saturn aflat în domiciliu în casa a 10-a, ceea ce indică un puternic element de frustrare. Cuadratura de la Pluton (și chiar și conjuncția cu Uranus) sunt indicative pentru tendința lui Marshall de a se rupe brutal de dorințele sale ‘pâmântești’. Din motivele de mai sus – și din cauză că luminariile sunt guvernate de Venus (fiind ambele în Taur, casa a 2-a) – senzualitatea de orice fel este negată cu putere, reprimată. Marshall a încercat să se deconecteze complet de puternicul mecanism al dorinței sexuale (se pare că în tinerețe ar fi avut o puternică atracție homosexuală față de unul dintre elevii săi, motiv de regret ulterior). Faptul că planetele din Taur sunt cuadrate de Marte (guvernatorul ascendentului) indică puternica tensiune în planul exprimării dorințelor sale. În plus, Venus este debilitat și în Navāṃśa.

Un lucru devine clar la o analiză atentă a horoscopului: Applewhite nu se simțea bine în corpul său, dar compensează acest neajuns prin construirea unei adevărate filozofii a salvării prin anihilărea de sine: Pluto este conjunct cu Jupiter (guvernatorul casei a 9-a) și în opoziție cu Saturn. Jupiter este în exaltare, ceea ce indică că această idee ajunge să fie ‘la ea acasă’, ‘întronată’ în psihismul lui Applewhite. Sedna – conjunctă cu Rāhu-Uranus-Venus în Ascendent confirmă semnificația de mai sus.

Applewhite ajunge la auto-mutilare (se supune unei intervenții chirurgicale de îndepărtare a testiculelor, iar operația decurge foarte prost pentru el). Testiculele sunt guvernate – generic – de axa Scorpion-Taur și de complementarele Soare – Lună (ca funcție nemanifestată, potențială) și Marte-Venus (ca funcție – manifestată – de obținere a spermei (Venus) și de externalizare a ei prin ejaculare (Marte)), iar afectarea brutală a conjuncției Soare-Lună din Taur / casa a 2-a prin dispozitorul său (Venus), prin Marte (guvernatorul casei a 8-a) și prin Neptun (din ‘virginalul’ semn al Fecioarei, simbolizând profunda sa nemulțumire de sine) este indicativă pentru dramatica sa renunțare.

Fiind guvernatorul celor două case māraka (a 7-a și a 2-a), dispozitorul luminariilor (Venus) poate fi considerat și el māraka (planetă ‘ucigașă’). Poziționat în semnul ascendent Venus simbolizează pericol pentru viață, dar faptul că Marte (care guvernează simultan Ascendentul / Venus și casa a 8-a) cuadrează luminariile din casa a 5-a (o casă trikona) indică faptul că moartea ‘înainte de termen’ era la latitudinea lui. Applewhite considera moartea prin sinucidere o binecuvântare, iar momentul ei o mare oportunitate care trebuia asumată cu curaj, bucurie și o oarecare ‘nerăbdare’ pozitivă.

e)Applewhite a fost un guru cu discipoli. Persoanele care au guvernatorul Ascendentului în casa a 5-a devin adesea educatori sau chiar niște mici ‘guru’ cu adepți (mai ales că în cazul lui Applewhite, casa a 5-a se află în Leu, iar Soarele recepționează guvernatorul Ascendentului): ei sunt carismatici, caută să fie ‘traineri’ sau ‘învățători’ pentru alții și, adesea, se consideră ‘deasupra’ lor. Ei par a spune:

Uitați-vă la mine, ascultați cuvintele mele, că aveți ce învăța! Luați-mă ca model, ca ideal! Sunt lumina voastră salvatoare, îmi place să fiu în centrul atenției voastre, îmi place adorația voastră, iar ceea ce vă învăț eu este de-a dreptul extraordinar, divin!

Jupiter (numit Guru în astrologia indiană) aspectează casa a 10-a a identității sociale și se află în Navāṃśa Săgetătorului – o excelentă poziție pentru cineva care are ca scop ghidarea altora (deși asta nu arată dacă învățătura va fi bună sau rea!). Aplewhite a fost suficient de carismatic și abil pentru a-și promova ideile și a-și desfășura ideile pe parcursul a mai bine de 25 de ani, timp în care s-a reinventat mereu și și-a schimbat ‘brandul’ (Uranus în trigon cu casa a 5-a) în raport cu noile sale idei și ‘înțelegeri’ feed-back-ul primit din afară (Soarele – guvernatorul casei a 5-a și Luna sunt și ele în semnele proprii în Navāṃśa). Dar Pluto și Uranus sunt conjuncte cu Jupiter, iar Marte în casa 5-a cu aspect de la zodia Taurului: Applewhite era un guru dur și intransigent și își ghida discipolii cu o mână de fier. Guvernatorul casei a 5-a fiind în Taur ne indică faptul că o ‘parte’ însemnată a adepților săi este dedicată gurului (vorbim aici de adepți fideli, constanți, de lungă durată, pe care guru îi tratează ca un fel de posesiune a sa sau a comunității). Totuși învățătura sa este în stil ‘taurian’: dacă îl asculți pe Applewhite vorbind, ai senzația de simplitate, ‘bun simț’ și chiar credibilitate (felul în care vorbește îți dă senzația de confort și greutate), asta până ce (sau dacă!) lucrurile pe care le spune încep să te izbească și apoi să te înfioare până-n măduva oaselor!

Applewhite și adepții săi trăiau într-o comunitate închisă. Ideea de familie spirituală era foarte importantă pentru ei (Jupiter – guvernatorul casei a 12-a este exaltat în Rac în al 4-lea locaș, iar Saturn – guvernatorul casei a 11-a aspectează casa a 4-a). Applewhite și adepții săi câștigau bani din donațiile făcute de membrii grupului (care trebuiau să renunțe la posesiuni și să le doneze cultului) sau de la admiratori și susținători din afară (faptul că guvernatorul casei a 5-a se află în casa a 2-a – cu Luna exaltată acolo – este semnificativă aici). Câțiva dintre adepți lucrau și într-o companie de webdesign care aparținea grupului și care finanța o parte a activităților acestuia. Veniturile nu sunt neapărat mari, ar stabile și cheltuite / investite uneori cu prudență (Saturn aspectează casa a 2-a), alteori necugetat și speculativ (Marte aspectează și el casa a 2-a prin cuadratură).

Horoscopul său ne arată așadar că ideile sale – deși nihiliste și fantastice – au fost transmise altora ca învățătură și au fost acceptate: Applewhite a fost un guru cu discipoli fideli. Nu doar atât, dar ‘identitatea’ sa fantastică urma să devină centrală în concepția apocaliptică a grupului (Soarele în aspect cu casa a 5-a din Leu în care se află și guvernatorul Ascendentului); el stabilește un cult al personalității centrat pe ideea sa despre sine.

_____________

Nu putem ști cu certitudine, dintr-un horoscop, întreaga poveste a unui nativ! Dar putem înțelege structura vieții sale, ‘pilonii’ psihologici și karmici pe care este ea construită – putem așadar înțelege ce ‘tip’ de viață urmează să ducă nativul, ce fel de experiențe vor face parte din viața sa, ce categorii de atitudini fundamentale față de viață adoptă el. Înțelegând toate aceste lucruri, putem realiza un profil psihologic (esențializat, dar extrem de profund) al nativului, pe baza căruia putem ‘prezice’ tendințele fundamentale de dezvoltare și experiență.