Atât economia, cât și astrologia lucrează cu cicluri. Economia funcționează în baza unor cicluri ample de expansiune și contracție care afectează producția, schimburile, volumul monetar existent pe piață, atitudinile consumatorilor, participarea pe piața muncii etc. Există multe cauze care generează aceste schimbări: avem cauze tehnologice, politice, cauze care țin de ciclul de viață al bunurilor și serviciilor, de ciclul de creditare etc. Pe de altă parte ciclurile planetare sunt definite de mișcările perpetue ale planetelor în propriile lor orbite și de unghiurile pe care ele le generează în raport cu celelalte planete din perspectivă terestră.

Un ciclu de business are două faze majore (expansiunea și declinul) sau – după o clasificare mai des folosită – patru faze: creștere, declin, recesiune și revenire.

Etapa de creștere corespunde unei perioade de expansiune susținută, cu creștere a activității economice și un nivel mare de încredere a consumatorilor în piață. Produsul Intern Brut crește substanțial.

Etapa de declin presupune sfârșitul perioadei de creștere și începutul contracției economice. Volumul producției și cererea consumatorilor încep să scadă.

Etapa de recesiune aduce o diminuare majoră a activității economice la toate nivelurile acesteia (producție, vânzări, cumpărări, angajare de personal etc).

Etapa de revenire marchează sfârșitul recesiunii și începutul creșterii economice. Încrederea actorilor de piață începe să crească seamnificativ, odată cu producția și

Un mod excelent de a înțelege corespondența dintre ciclurile economice și cele astrologice este prin analogie cu ciclul Soare-Lună. Într-o lună sinodică avem tot două faze majore (Luna în creștere și Luna în descreștere) sau – după o altă clasificare – patru faze principale; ele sunt intervalele cuprinse între cele patru unghiuri majore pe care Soarele și Luna le realizează (din perspectivă terestră): Luna Nouă (0°), Primul Pătrar (90°), Luna Plină (180°) și Al Doilea Pătrar (270°).

În prima etapă Luna începe treptat să crească în luminozitate după momentul ‘ocultării’ sale complete datorate faptului că nu mai poate reflecta lumina solară. Această etapă corespunde revenirii din recesiune.

În a doua etapă, Luna crește din ce în ce mai mult, până ce discul său ajunge complet luminat. Această fază corespunde creșterii accentuate.

În etapa de după Luna Plină, partea luminată a discului lunar începe să devină mai mică. Prin analogie, marchează etapa de declin.

În ultima etapă, Luna se îndreaptă, treptat, către ‘dispariția’ ei de pe cer, marcând astfel faza de recesiune.

Această clasificare și semnificație în faze de creștere și declin poate fi extrapolată – cu anumite ajustări – la orice ciclu planetar.

Mulți experți financiari și economiști de seamă consideră că în economie nu se poate vorbi de ciclicitate, ci doar de fluctuație. În opinia mea aceasta este o idee greșită, care ne abate atenția de la esența procesului către aparența sa! Întradevăr, în aparență, la nivelul pieței financiare există mai degrabă fluctuație decât cicluri care se repetă în mod regulat. Totuși aceasta se petrece pentru că suntem induși în eroare de complexitatea fenomenului și de faptul că există mai multe cicluri care se combină. Efectele unor cicluri sunt ‘înfășurate’ de efectele altor cicluri; fiecare ciclu se intersectează, se combină și se armonizează cu restul ciclurilor generând o rezultantă care nu ne mai apare ca un ciclu, ci ca o fluctuație greu de descifrat.

Extrapolând această idee în sens invers – de la economie la astrologie – acesta este unul dintre motivele pentru care astrologia nu poate fi validată științific și atât economia politică, cât și (mai ales) astrologia nu ies din rândul pseudo-științelor. Cu toate că se bazează pe cicluri foarte exacte, configurațiile specifice pe care aceste cicluri le generează în orice moment nu se repetă niciodată, iar știința lucrează cu date care pot fi repetate și duplicate în condiții similare. 

De exemplu, cu toate că pe anumite piețe sezonalitatea – un indicator care (în lipsa altor motive evidente cum ar fi, de exemplu, caracterul sezonier al activității companiei) este direct corelat cu ciclul zodiacal, pentru că este legat de aparenta mișcare a Soarelui de la o zodie la alta – ne dă uneori informații prețioase despre evoluția cererii de pe piață. Cea mai bună metodă de a studia sezonalitatea nu este de a contabiliza volumul cererii de pe piață de la o lună calendaristică la alta, ci de la o lună solară zodiacală la alta (deci pentru fiecare interval de timp ce corespunde parcursului Soarelui prin cele 12 zodii). Totuși sezonalitatea nu reflectă fidel piața de fiecare dată (și nu putem face previziuni legate de trendurile de piață dar în baza ei); există alte cicluri planetare care se suprapun peste impactul sezonalității de-a lungul unui an (și de la un an la altul), ceea ce face ca previziunile făcute doar în baza acestui indicator să nu fie suficient de sigure.

De exemplu, în decursul unui an avem 12 luni sinodice (adică 12 cicluri întregi Lună-Soare) – fiecare având, așa cum am menționat mai sus, propria sa semnificație legată de recuperare, creștere, recesiune și declin – care nu se suprapun exact peste lunile solare zodiacale. Avem tranzite ale planetelor prin semnele zodiacale, care modulează specific impactul solar, dar și faze distincte ale ciclurilor sinodice planetare. Toate acestea generează o rezultantă de semnificație care poate fi pusă în analogie cu trendul pieței financiare globale.

2 COMENTARII

  1. Foarte interesant articolul! Sunt preocupat de trading si stiam, desigur, despre sezonalitate si despre efectele eruptiilor si furtunilor solare asupra economiei, dar corelatia cu ciclurile planetare mi se pare foarte interesanta. Am citit si articolul in care afirmati ca pentru a invata astrotradingul nu este necesar sa fii astrolog, dar totusi cum se poate asimila intr-un timp rezonabil – mai exact care sunt metodele si instrumentele astrologice care trebuie studiate in primul si in primul rand? M-ar interesa daca exista un ‘toolkit’ de metode astrologice utile investitorului si de unde pot sa-l obtin? Am cautat pe net, dar am gasit cateva site-uri unde se ofera programe computerizate la preturi uriase. Exista ceva mai accesibil? Multumesc

    • La fel ca în cazul aplicării astrologiei în oricare altă disciplină (psihologie, medicină, consiliere vocațională etc), cred că primul pas ar fi acela de a învăța fundamentele astrologiei – acele noțiuni (și semnificații astrologice) care rămân neschimbate indiferent de disciplina în care ele se aplică. Mă refer aici la elementele esențiale despre semnificațiile planetelor, zodiilor, aspectelor, despre răsărit și culminație, ciclicitate, declinație, despre viteza și sensul de mișcare și caracterul oriental sau occidental al plantelor, tranzitele prin semnele zodiacale. Perioadele generale de expansiune sau recesiune sunt clar indicate prin combinații și ciclulri planetare. Aceste noțiuni sunt abosolut necesare și trebuie studiate temeinic.

      Apoi există niște corelații standard care se fac între anumite mărfuri și valori tranzacționate (țiței, gaz, aur, argint, porumb, cupru, cafea, zahăr, bumbac etc) și anumite planete sau combinații planetare. În rest trebuie realizate studii temeinice, specifice pe valorile care constituie obiectul de interes al investitorului / traderului. De exemplu pe Forex, se studiază istoricul parităților și se identifică ce combinații planetare corespund trendurilor lor și în ce fel se manifestă ele pentru a le putea proiecta în viitor. În cazul acțiunilor, se analizează atât istoricul, cât și eventualele informații astrologice despre compania tranzacționată (înființare, prima tranzacționare etc) și bursa la care este ea tranzacționată (prima tranzacție la bursa respectivă). Înțelegerea corespondenței dintre configurațiile planetare și mediul economic din anumite regiuni cheie legate de marfa / acțiunea / moneda resprectivă este și ea esențială. Este deci mai degrabă o muncă de cercetare care se adaugă celei de informare pe care traderul / investitorul o realizează oricum pe alte căi… și ea nu scutește pe nimeni de necesitatea cunoașterii temeinice a pieței financiare și a mediului de afaceri.

      Întradevăr, programele computerizate de astrologie financiară (și cursurile în acest domeniu) sunt extrem de scumpe, ceea ce este de așteptat când scopul ultim al celor care le folosesc este câștigul financiar. dar cred că oricum nici nu este nevoie de astfel de programe. Dacă folosiți programe binecunoscute ca MetaTrader, există unele opțiuni sau plugin-uri gratuite care se pot adăuga astfel încât să-l adaptați la cercetarea de astrotrading. Iar pentru programele de astrologie puteți consulta secțiunea Astro-software de pe acest site -există o mulțime de variante bune.

      În cadrul cursului meu de astrologie, ofer și eu un modul de Astrologie Mondială în care explic în detaliu legăturile dintre ciclurile planetare și piețele financiare. Sunt multe de spus aici, dar cred că, în linii generale, v-am răspuns la întrebare.