Să vedem acum ce este ciclul sexagenar. Prin combinarea celor 2 polarități (yīn – yáng) cu cele 5 transformări (wǔ xíng) rezultă cele 10 tulpini celeste (天干; tiāngān). În calendarul chinezesc acestea formau o decadă, adică o unitate de diviziune temporală a unei luni.

Mai departe, Zodiacul este împărțit în 12 zodii solare (combinația celor 24 de termeni solari) și pus în analogie cu 12 luni sinodice și 12 ore duble. Acestea sunt cele 12 ramurile terestre (地支; dìzhī).

Prin combinarea celor 5 transformări cu cele 12 ramuri rezultă ciclul sexazecimal (六十花甲, liùshí huājiǎ) Acest ciclu are un rol esențial în astrologia chineză; pentru numerotarea zilelor a fost folosit chiar înainte de 1250 ÎC, iar pentru numerotarea zilelor a fost probabil folosit cu începere din secolul al 3-lea ÎC.
Ciclul este generat în felul următor: prima tulpină (甲; jiǎ) se combină cu prima ramură (子; zǐ), generând prima unitate (甲子 jiǎ-zǐ), Apoi a doua tulpină (乙;Yǐ) se combină cu a doua ramură (丑; chǒu), dând naștere la a doua unitate (乙丑; yǐ-chǒu) ș.a.m.d. În astrologia Ba Zi, aceste unități desemnează ”pilonii” horoscopului.

Prin tradiție, începutul numărătorii prin ciclul sexagenar se consideră a fi 2637 ÎC (sau 2697 ÎC – la un ciclu diferență față de prima variantă), în timpul domniei legendarului Împărat Galben (Huángdì).