Filmul Red Belt (Centura Roșie) ne vorbește despre sacrificiile necesare pentru păstrarea integrității și onoarei într-o lume mercantilă, în care valorile tradiționale sunt răsturnate și pervertite. Un antrenor de ju-jitsu trece printr-o serie de dificultăți majore ca urmare a deciziei sale de a rezista presiunilor de a transforma ju-jitsu într-un business, în pofida constrângerilor financiare și relaționale la care este supus. În final va fi nevoit să lupte pentru reafirmarea valorilor pe care se străduia din greu să le mențină intacte în propria sa viață.

Deși filmul este despre artele marțiale (deci are o componentă ‘marțiană’ importantă), tema fundamentală a filmului este saturniană: cum să rămâi fidel unui cod al onoarei pe care toți, în jurul tău, se străduiesc să-l ‘îngroape’ în hățișul intereselor materiale, iar tu, la rândul tău, ești ‘îngropat’ sub povara lipsurilor generate de neinteresul tău pentru avantaje meschine cum ar fi banii sau celebritatea? Integritatea, demnitatea, onoarea sunt calități solare, dar ele sunt ‘verificate’, ‘testate’ de Saturn. Pentru că toate zodiile sunt ‘solare’ în esența lor, orice poziționare zodiacală a lui Saturn ne vorbește despre ‘integritatea’ manifestării calităților zodiilor respective.

În particular însă, aproape toate combinațiile dintre Soare și Saturn semnifică teste de onoare și demnitate. Tradiția – ca ansamblu de elemente ‘construite’ de-a lungul unei perioade îndelungate, este saturniană (ca amprentă planetară) și capricorniană (ca amprentă zodiacală). Aspectele Soare-Saturn, Saturn în Leu și Soare în Capricorn ne vorbesc – în maniere diferite – despre lecțiile majore de integritate, iar Saturn în Capricorn semnifică deplina ‘întrupare’ a tradiției de către nativ.  (La nașterea sa, actorul din rolul principal, Chiwetel Ejiofor, avea Saturn în Leu). 

‘Din orice situație dificilă există o cale de ieșire’ – este motto-ul saturnian după care personajul principal se ghidează. A fi pregătit pentru a te confrunta cu orice dificultate și a depăși orice handicap, orice obstacol, a te ridica mereu după ce ai ajuns la pământ – toate acestea fac parte din calea lui Saturn.

Centura – în artele marțiale – are semnificația de întrupare a nivelului de măiestrie pe care culoarea ei îl reprezintă (adică a ierarhiei saturniene, capricorniene). În particular, centura roșie – indică – în ju-jitsu – cel mai înalt nivel de măiestrie, dar simultan semnifică și o contribuție majoră la prezervarea și continuitatea tradiției, este un simbol al valorilor morale întrupate în mod exemplar de cel care o obține.  

Un film cu amprentă astrologică asemănătoare este Ultimul Samurai, în care eroul redescoperă – și apoi se simte chemat să apere – valorile tradiționale ale onoarei, datoriei, respectului și integrității într-o lume modernizată în care erau deja pe cale dispariție. 

Dintr-o altă perspectivă, combinațiile Jupiter-Saturn (și Săgetător-Capricorn) ne vorbesc și ele despre integritate, în sensul congruenței dintre principiile declarate și cele după care trăim cu adevărat, deci asumării complete a principiilor călăuzitoare. Voi aborda această combinație în recenziile astrologice la alte filme.