Pentru a clarifica modul în care elementele – mai abstracte și mai generale – indicate de poziția planetelor în semnele zodiacale au impact asupra vieții concrete a individului, astrologia introduce un al concept esențial, și anume acela de ‘locaș astrologic’ sau bhāva.

În sanskrită, cuvântul bhāva înseamnă ‘stare existențială’, ‘condiție a minții’, iar în accepțiune astrologică, pluralul acestui termen (bhāvas) face referire la o ‘compartimentare’ naturală a vieții nativului în diferite domenii de experiență, compartimentare care este corelată cu o ‘feliere’ a spațiului din jurul nativului (ceea ce generează implicit, și o ‘feliere’ a planului eclipticii. În anumite sisteme – despre care voi vorbi cu o altă ocazia – nu ‘spațiul’ în sine, ci doar planul eclipticii este luat din start în considerare). 

O bhāva este un ‘mediu’ pentru toate experiențele care au de-a face cu segmentul de viață în cauză, dar pentru că toate reflectă ‘interiorul’ nativului, atitudinea mintală și cauzele care au condus la starea actuală, ele indică, evident, starea minții nativului în raport cu domeniul de viață în cauză.

Altfel spus, o casă astrologică indică condițiile externe ale vieții așa cum sunt ele experimentate de propria noastră minte. Cu alte cuvinte, fiecare individ are o anumită atitudine și un anumit mod de a aborda un domeniu de viață, și un cu totul alt mod de a aborda un alt domeniu de viață.

Bhāva mai are și sensul de stare emoțională, indicând emoția dominantă pe care nativul o încearcă în mod obișnuit, fără efort, la contactul cu un domeniu de experiență. Aceste emoții vin dintr-o ‘obișnuință’ karmică (parțial cultivată sau ‘învățată’ în viața actuală) și capătă forme de expresie.

Când spun ‘domeniu de viață’ sau ‘domeniu de experiență’ mă refer la acele compartimente ale vieții pe care tindem, în mod natural, să le diferențiem de altele. Consideram, în general familia ca fiind un compartiment distinct de profesie, căsătoria – distinctă de educație, distracțiile diferite de preocupările legate de dietă și sănătate etc.

Așadar aceste domenii sunt marile ‘categorii’ ale vieții noastre; ele exprimă relația noastră cu propriul corp, cu posesiunile noastre, felul cum abordăm relațiile noastre conjugale, relația cu părinții, cu rudele, cu prietenii, educația, munca, profesia, distracțiile etc; ele se reflectă în cele 12 ‘locuri’ sau ‘locașuri’ astrologice (bhāvas).

Pe de alta parte, deși par a fi distincte, aceste domenii nu sunt cu totul separate – nu putem parcela viața ca și cum am segmenta o gradină de zarzavaturi! Toate aceste ‘compartimente’ comunică între ele și ne influențează într-o manieră foarte complexă. Uneori viața profesională interferează cu viața relațională, relațiile de cuplu au – invariabil – impact asupra atitudinii noastre față de copii, distracțiile ne afectează sănătatea sau munca, problemele legale ne afectează prestigiul etc.Toată această complexitate trebuie să fie – și este – vizibilă în horoscop, prin relațiile care se stabilesc între diferitele bhāvas prin intermediul planetelor care le guvernează și a pozitiei lor una în raport cu alta.

În mod similar cu astrologia occidentală modernă, în Jyotisha aceste bhāvas sunt adesea numite ‘case’ astrologice. Totuși aici trebuie făcută o nuanțare importantă, pentru că în Jyotisha ‘casele’ se interpretează pe două niveluri distincte:

a) din perspectivă zodiacală, casele sunt chiar semnele zodiacale. Zodiile sunt ‘casele planetelor’, locurile lor de domiciliu pe ecliptică. Așa cum știm, Marte își are domiciliul său ‘diurn’ în Berbec și cel ‘nocturn’ în Scorpion. Luna este ‘la ea acasă’ în Rac, Soarele – în Leu etc. Numărătoarea caselor începe cu semnul zodiacal care tocmai răsare la momentul nașterii nativului, adică cu semnul ascendent. În acest caz harta astrologică rezultată se numește Rāśicakra sau Lagnamaṇḍala. Acesta este un horoscop al semnelor (sau ‘caselor planetelor’) ce-și are punctul de ‘origine’ în semnul zodiacal în care se află Ascendentul (Lagna). Altfel spus este un horoscop în sistemul ‘casă-semn’ sau ‘case pe semne întregi’ sau ‘case terestre’.

b) un al doilea mod de a considera ‘casele astrologice’ este Bhāvacakra sau Calitacakra sau Calitakuṇḍalī. Casele nu reprezintă aici ‘domiciliile celeste’ ale planetelor, ci poziția lor în raport cu nativul (adică în ‘spațiul’ acestuia). Acestea ar putea fi numite ‘case celeste’, dar termeni mai potriviți ar fi ‘locuri’ / ‘locașuri’ celeste.

Există două (categorii de) variante de segmentare în Bhāvacakra

-una care segmentează planul eclipticii în sectoare egale plecând de la gradul Ascendentului și numărând câte 30 grade până în semnul următor ș.a.m.d. (sistemul caselor egale);

-una în care, pe lângă gradul exact al Ascendentului, se ține seama și de gradul Meridianului (punctul amiezei) la locația observatorului. Aici ‘spațiul’ din jurul nativului (sau ‘timpul’ – în sistemul Placidus) este împărțit – în funcție de diferite criterii – în 12 felii egale.

Baza acestei împărțiri o constituie cele 4 momente fundamentale ale ciclului solar pe parcursul unei zile: răsăritul, amiaza, apusul și miezul nopții. Din punct de vedere astrologic, aceste patru momente sunt marcate de punctele în care planul orizontului și cel al meridianul locului intersectează ecliptica:

Pranalagna (Ascendentul) – gradul zodiacal care tocmai răsare, intersecția estică a orizontului cu ecliptica;

Astalagna (Descendentul) – gradul zodiacal care tocmai apune, intersecția vestică a orizontului cu ecliptica;

Madhyalagna (Mijlocul Cerului, Medium Coeli) – punctul la care planetele culminează, intersecția meridianului locului cu ecliptica deasupra orizontului;

Pātālalagna (Fundul Cerului, Imum Coeli) – punctul la care planetele anti-culminează, intersecția meridianului locului cu ecliptica sub linia orizontului.

Sectoarele cuprinse între aceste patru puncte sunt apoi împărțite în 3 felii egale care își găsesc gradul corespondent pe ecliptică (adică în Zodiac). Există mai multe moduri de a felia aceste sectoare (ex: Shripati, Campanus, Regiomontanus, Placidus etc) și chiar moduri distincte de a considera începutul, mijlocul și sfârșitul caselor în cadrul sectoarelor. Astfel unii astrologi (și unele tratate) consideră gradul exact al Ascendentului și gradele celorlalte puncte de intersecție (cuspide) menționate mai sus ca fiind puncte mediane ale caselor determinate de ele, în vreme ce alții le consideră puncte de început.

Voi explica diferențele dintre diversele sisteme de locuri astrologice în alte articole.

Pe lângă cele menționate mai sus, materialul video de mai jos, enumeră (în partea a doua) și câteva dintre semnificațiile tradiționale asociate caselor în Jyotisha.