În practica divinației chineze se consideră că fiecare segment temporal (anul, luna, ziua și ora) are o anumită calitate energetică. Evident, a cunoaște legătura dintre segmentele asociate cu un anumit moment și calitățile energiei este primul pas în descifrarea ‘destinului’ ființei sau acțiunii născute în respectivul moment.
Spre deosebire de Revelionul nostru – a cărui semnificație ține doar de ideea că ‘a mai trecut un an’ și trebuie să schimbăm calendarul – Anul Nou Chinezesc are o semnificație ce provine direct din simbolistica ciclului anual al Pământului în raport cu Soarele. El marchează începutul primăverii și este în strânsă legătură cu ciclul agricol.
Potrivit tradiției chineze, ecliptica este împărțită în 24 de segmente egale (ca distanță longitudinală) care, la rândul lor, sunt grupate (câte două) în 12 zodii care formează Zodiacul Solar. Trebuie spus că, la fel ca în India, în China Antică, au existat perioade îndelungate în care Anul Nou începea la solstițiul de iarnă (altfel spus, punctul de referință pentru începutul anului era gradul 270 în Coordonate Carteziene, asta pentru că principiul Yáng începe să crească în acest moment). Mai târziu, începutul zodiei Tigrului a fost selectat ca punct de start a Zodiacului Solar Chinezesc.

Și tot la fel ca în India, Anul Nou a ajuns să fie calculat în baza calendarului soli-lunar, fiind ‘plasat’ în funcție de o anumită poziție a Lunii Noi în raport cu solstițiul de iarnă (diferența majoră fiind aceea că indienii au ‘deraiat’ de la anul tropical prin folosirea de repere siderale, neconforme cu tradiția vedică a calendarului, în vreme ce chinezii au continuat să folosească – de-a lungul secolelor și mileniilor – anul tropical (definit ca perioada unei revoluții complete a longitudinii medii a Soarelui în raport cu echinocțiul dinamic) – adică ciclul complet al anotimpurilor – ca bază pentru Zodiacul lor.
Deci cum se determină începutul Anului Nou Chinezesc?
Așa cum am spus, există două componente implicate în determinarea începutului anului: prima este anul tropical (365 zile 5 ore 48 minute 45 secunde, adică aproximativ 365 1/4 zile), a doua este luna lunară (sinodică) – în acest caz intervalul dintre două Luni Noi (conjuncții Soare-Lună) consecutive (adică 29 zile 12 ore 44 minute 2,9 secunde). Pentru că 12 luni lunare intră doar aproximativ într-un an solar tropical (rămânând un rest de aproximativ 10 zile neacoperite și pentru a aduce Anul Solar în acord cu Anul Lunar se folosește practica inserării periodice a unei luni intercalare (suplimentare). Sunt necesare 7 astfel de inserții a câte unei luni suplimentare într-o perioadă de 19 ani tropicali compleți. Modalitatea de inserare este mai complexă, dar în esență există două reguli fundamentale (la care excepțiile sunt foarte rare) și anume:
a)Solstițiul de Iarnă – mijlocul (adică Punctul Central al) Zodiei Solare a Șobolanului – trebuie să cadă în cea de-a 11-a Lună Lunară și
b)Luna Lunară care nu are Punct Central (deci care nu include mijlocul unei zodii solare) va fi considerată lună intercalară și va fi denumită în funcție de precedenta Lună Lunară.
Anul Nou (Lunar) Chinezesc se determină, în general, în funcție de criteriile de mai sus, și cade, de regulă, în a doua Lună Nouă după solsițiul de iarnă (mai rar în a treia, dacă apare o lună intercalară). În peste 96% dintre cazuri Anul Nou Chinezesc este Luna Nouă cea mai apropiată de Lìchūn (Începutul Primăverii), adică 15 grade Vărsător (startul Zodiei Tigrului – aproximativ 4 sau 5 Februarie a fiecărui an). În calendarul Gregorian, Anul Nou Lunar Chinezesc cade între 21 ianuarie și 20 februarie.
Anul Nou în practica divinației chineze
Având în vedere metoda de determinare (care implică criteriul lunii intercalare, înțelegem că spre deosebire de Zodiacul Solar, există un element artificial în determinarea data de început a Anului Lunar Chinezesc. În divinația chineză nu folosim reperele lunare și nu determinăm începutul Anului Chinezesc în baza acestui zodiac. Deși unii astrologi (mulți și la noi, în România) folosesc acest sistem, el este greșit!
Zodiacul chinezesc (la fel ca Zodiacul mai popular în occident) este unul solar. Ca urmare, deși Anul Nou Chinezesc se poate sărbători la o dată diferită, din punct de vedere al semnificației sale astrologice el începe mereu la Lìchūn, pe 3, 4 sau 5 Februarie (15 grade Vărsător sau 315 grade în Coordonate Carteziene).
De exemplu, în 2019, Noul An Lunar Chinezesc a început exact la începutul anului solar, adică pe 5 Februarie (altfel spus Luna Nouă a coincis cu Lìchūn) și atunci a fost sărbătorit Anul Porcului, dar aceasta a fost doar o coincidență! În 2020 – de pildă – Anul Nou Chinezesc începe în 25 Ianuarie; ‘Anul Șobolanului’, deși celebrat la această dată, începe pe 4 Februarie. Cineva care s-ar naște – să zicem – pe 29 ianuarie 2020 nu este născut în Anul Șobolanului, ci în Anul (precedent al) Porcului.
În 2021, Anul Nou Chinezesc începe în 12 Februarie, dar, din punct de vedere astrologic, Anul Nou Solar (al Bivolului) începe pe 3 Februarie. Cineva născut pe 5 februarie 2021 va avea în pilonul anului din Ba Zi ramura Bivolului, chiar dacă Noul An (lunar) al Bivolului nu a fost celebrat încă!
Putem deci afirma că, deși Anul Nou Chinezesc este celebrat în funcție de criteriul lunii lunare (care asigură și o integrare simbolică a ciclului Soare-Lună), el este implementat (atât din perspectiva divinației, cât și practic, electiv) exclusiv în baza ciclului solar. În întreaga metafizică chineză calitatea timpului este evaluată folosind lunile solare și nu cele lunare!