Azi dimineață l-am urmărit pe Nigel Farage pe Sky News, sumarizând rezultatele eforturilor sale de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană și prezentând Brexit-ul ca victoria sa majoră și încununarea vieții sale politice, așa că m-am decis să fac o scurtă analiză a acestei temei majore a horoscopului său. Întradevăr, probabil că fără aportul lui, Brexitul nu s-ar fi realizat și îmi amintesc că atunci când, cu mulți ani în urmă, l-am urmărit pentru prima oară în câteva dezbateri foarte aprinse în Parlamentul European (discursul lui fiind extrem de vehement împotriva câtorva dintre politicile UE), am avut un ‘flash’ intuitiv cu privire la rolul pe care el l-ar putea juca în subminarea Uniunii Europene. Dar să vedem ce ne arată horoscopul său natal.

Nigel Farage, 3 aprilie 1964, ora 16:30, Famborough, Anglia

Întregul său horoscop vorbește despre aspirația sa către independență și separare. Soarele și Marte în Berbec / casa a 8-a (conjuncte cu Nodul Lunar Ascendent din horoscopul Marii Britanii) și Luna în Săgetător / casa a 4-a indică cât se poate de evident natura sa beligerantă și tonul justițiar al orientării sale politice. Aceasta este o combinație a cruciatului, a luptătorului pentru o cauză. Farage se consideră – și este considerat de mulți ca – un erou al unei luptei pentru independența Regatului Unit de Uniunea Europeană. Firea sa este ardentă, pasională, justițiară.

Luna în Săgetător în casa a 4-a (guvernată de Jupiter în Berbec în casa a 8-a) ne arată motivația sa profundă. În general, datorită naturii duale a Săgetătorului, această combinație are două valențe (care ne apar complet contradictorii, deși acest lucru nu trebuie să ne surprindă dacă înțelegem natura paradoxală a zodiilor duble): ea poate indica o persoană care nu are rădăcini stabile, un ‘vagabond’, un călător căruia – vorba proverbului – îi șade bine cu drumul, ajungând adesea să se atașeze de locuri complet străine de cele în care a copilărit, dar, pe de altă parte, ea este, adesea, una din combinațiile astrologice specifice naționaliștilor (care dintre cele două valențe devine dominantă este indicat de restul indicatorilor din horoscopul său). În acest din urmă caz, pentru că Luna guvernează senzația profundă de apartenență la o ‘patrie’, adică la matricea de lucruri familiare – limbă, cultură, obiceiuri, ambianță – în care nativul crește, se dezvoltă și se simte cel mai ‘acasă’), iar casa a 4-a indică raportarea sa specifică la această matrice (mamă, familie, țară etc), Săgetătorul indică aspirația de a fi liber de încorsetări și limitări venite din afară, de a avea ‘spațiu’ personal de manifestare. Reflectată în plan ideologic, combinația acestei poziționări astrologice cu cea a celor trei planete din Berbec indică o atitudine războinică, ostilă oricăror idei sau abordări care pun pe primul plan colaborarea, acordul, compromisul, uniunea sau medierea. Soarele (indicator al individualizării) și Marte (indicator pentru separare) fiind în casa a 8-a în egocentrist-ul Berbec, Farage gândește mereu în termeni de avantaje și dezavantaje personale / naționale; un astfel de individ este orientat să obțină ceva pentru sine de la ceilalți și să anuleze avantajele pe care alții le-ar putea avea de pe urma sa. Proiectată la nivel ‘macro’ această atitudine indică predispoziția puternic de dreapta în politica națională și în raporturile internaționale dintre țara sa și celelalte.

Mai mult, guvernatorul Ascendentului său natal (și simultan al Meridianului / MC) este poziționat în casa a 9-a din Taur. Când zodia Taurului ocupă casa a 9-a, persoana abordează viața într-o manieră insulară. În general, Taurul nu suportă să-și amestece prea mult afacerile cu ale altora și caută mereu să identifice și să întărească granițele care-l delimitează de ceilalți, pentru că aceste granițe îi conferă senzația se siguranță, stabilitatea și stima de sine de care are nevoie. Energia Taurului – într-o mai mare măsură decât cea a Capricornului, semnul solar al Marii Britanii – devine separatoare atunci când se lovește de tendințele colectiviste sau fuzionale ale altor zodii, iar acest lucru se reflectă la nivelul principiilor de viață pe care Farage le exprimă. Uranus și Pluto pe Ascendent, dar și faptul că guvernatorul casei a 9-a din Taur (Venus) se află în cuadratură cu aceștia, evidențiază maniera inflexibilă cu care Farage abordează viața, precum și natura radicală a principiilor sale. Mai mult, opoziția lui Neptun (din Scorpion) la casa a 9-a, adaugă o doză intensă de idealism (dar și de fanatism) la toate aceste tendințe radicale (combinația Berbec -Taur – Scorpion – Săgetător este, potențial, cea mai mai ‘fanatică’ combinație zodiacală!)

În plus, faptul că Fecioara – un alt semn al separării, divizării și delimitării, care nu vrea să se ‘murdărescă’, să se ‘contamineze’ cu ceea ce este ‘impur’ – se află la Ascendent aduce o notă rasistă accentuată orientării sale (mai ales că, așa cum am văzut, Berbecul și Taurul contribuie din plin la dezvoltarea unei atitudini de tip ‘eu / țara mea / compatrioții mei / rasa mea versus cei inferiori mie / nouă’). În combinație cu extraordinara sensibilitate a britanicilor față de ierarhiile și clasele sociale și cu tendințele izolaționiste istorice ale UK (citește și articolul meu Amprenta socio-astrologică), faptul că astăzi separarea lor de UE se produce nu ar trebui să ne surprindă. Catalogarea – în discursul său politic și în propaganda pentru Brexit – a imigranților (în special a românilor!) ca principali vinovați pentru problemele economice și sociale ale britanicilor de rând este binecunoscută. Ascendentul său din Fecioară este un indicator major pentru tonul său extrem de critic la adresa UE.

Energia fuzionantă a zodiei Peștilor – psihologic ‘respinsă’ și ‘obiectivată’ – în casa a 7-a prin faptul că Saturn se află acolo (poziționat în al 6-lea locaș) și prin faptul că Jupiter se află în casa a 8-a în individualizanta zodie a Berbecului, generează o problemă legată de (ne)claritatea limitelor și barierelor din viața sa (problemă pe care o ‘împinge’ și în sfera necesității de politici sociale naționale). Faptul că planetele transsaturniene sunt retrograde indică, cu atât mai mult tendința sa de a merge contra curentului și accentuează radicalismul a ceea ce Luna și Soarele din horoscopul său conturează deja ca misiune. 

Ironic este că, deși ‘buldog-ul Brexitului’, Nigel Farage, nu a reușit niciodată să devină membru al Parlamentului Britanic, el a avut liberatea să-și promoveze ideile separatiste și să convingă Parlamentul UK și poporul să le accepte (prin votul de la referendumul pentru Brexit) chiar din ‘sânul’ Parlamentului Uniunii Europene (o altă semnificație a faptului că Săgetătorul este în casa a 4-a cu Luna ca guvernator al casei a 11-a ce semnifică rolul său de membru al Parlamentului European). Dincolo de faptul că, astă-seară, Marea Britanie părăsește oficial Uniunea Europeană, rămâne de văzut care va fi efectul pe termen lung al acțiunilor lui Nigel Farage asupra intergrității și bunăstării Regatului Unit.

Ultimul discurs al lui Nigel Farage în Parlamentul UE

Credit imagini: Gage Skidmore via Wikipedia și Tumisu via Pixabay