Puțini oameni au lăsat o amprentă atât de puternică asupra teoriei și practicii în domeniul investițiilor și a piețelor financiare ca Benjamin Graham. Născut în 9 mai 1894 la Londra, dintr-o familie de evrei, Graham a emigrat în SUA împreună cu familia sa. După o copilărie zbuciumată, în care a experimentat sărăcia și pierderea dureroasă a tatălui său, Graham a ajuns student la Universitatea Columbia, pe care – fiind un elev foarte studios – a absolvit-o la 20 de ani. Deși a strălucit – printre altele – la matematică, literatură engleză și filozofie, el a respins o poziție de profesor la universitate pentru a urma o carieră pe Wall Street, sperând că astfel își va puteaajuta financiar familia. La scurt timp, realizările sale de vârf și abordarea sa solidă și temeinică în domeniul investițiilor l-au propulsat în rândul celor mai reputați experți ai acestui domeniu.

Nu se cunoaște ora de naștere a lui Graham, de aceea mă voi referi doar la semnificația câtorva indicatori din astrograma sa (adică din diagrama care indică poziția planetelor și luminariilor în semnele zodiacale).

Graham a fost numit ‘părintele ideii de investire în valoare’. Altfel spus, el îndemna investitorii să caute să investească în acele companii care sunt subevaluate pe piață și care au un potențial mare de dezvoltare și creștere.

În același timp el era de principiul că atitudinea fundamentală a investitorului care cumpără acțiunile unei companii trebuie să fie aceea de posesor al unei părți a acelei companii.

Această ‘amprentă’ majoră pe care el a lăsat-o este reflectată cât se poate bine de amprenta sa astrologică majoră: Soarele și Mercur în Taur. Nici un alt proces zodiacal nu este mai ‘fixat’ pe ideea de valoare ca Taurul! În Taur, conștiința este orientată pe ideea de a dobândi ceva ce are valoare intrinsecă, pe dorința de consolidare substanțială odată cu trecerea timpului, pe nevoia de ancorare la ceva sigur și solid și de beneficii ‘palpabile’.

Graham recomanda investitorilor să realizeze o analiză fundamentală a valorii acțiunilor în care vor să investească (Mercur în Taur) și să cumpere pentru a poseda o durată lungă de timp (din nou, Mercur în Taur):

O operație de investiție este una în care, în baza unei analize amănunțite, promite siguranță și un beneficiu adecvat. Operațiile care nu îndeplinesc aceste criterii sunt speculative,

scria Graham în cartea sa The Intelligent Investor.

Prin opoziție cu tendințele multora de a specula pe piață, Graham recomanda investitorilor să nu fie prea mult focalizați pe schimbările eratice de pe piață, ci să aibă mereu în minte principiul potrivit căruia,pe termen lung, valoarea reală a unei acțiuni va ajunge să se reflecte în prețul acesteia.

Soarele și Mercur din Taur sunt în opoziție cu Uranus ceea ce semnifică cât se poate de bine această nevoie imperioasă de a rămâne în ferm ancorat pe un teren sigur, solid (Taurul) în special în situații de criză (Uranus) determinate de factori care nu se află sub propriul control (Scorpionul) și care adesea reflectă o psihologie foarte schizoidă (Uranus în Scorpion) a participanților de pe piață, în ansamblul lor.

Graham compara piața cu un individ excentric (pe care-l numea ‘Mr. Market’) care vine zilnic la investitor oferindu-se să-i vândă și să-i cumpere titluri de valoare la prețuri mereu fluctuante (uneori plauzibile, alteori de-a dreptul nebunești sau ridicole). Graham spunea că investitorul nu ar trebui să țină seama de ‘toanele’ care-l fac pe Mr. Market să determine valoarea titlurilor pe care investitorul le deține (sau a celor pe care vrea să le cumpere) și să nu țină prea mult seama de comportamentul irațional al acestuia și să se focuseze pe performanțele reale ale afacerii / companiei care-i interesează. Evident, Uranus în Scorpion este într-o excelentă analogie cu iraționalul, excentricul și fluctuantul ‘Mr. Market’, în vreme ce investitorul ‘fără toane’, care știe ce vrea și cunoaște adevărata valoare a ceea ce posedă sau vrea să posede este Soarele din Taur. Întreaga esență a filozofiei de investire a lui Graham este simbolizată prin această opoziție (Soare-Uranus pe axa Taur-Scorpion). 

Piața este un pendul care oscilează mereu între extremele sale, adică între un optimism nesusținut de realitate (care face ca titlurile să devină prea scumpe) și un pesimism nejustificat (care face titlurile de valoare prea ieftine). Investitorul inteligent este cel care vinde optimismtului și cumpără de la pesimist,

afirma Graham, reflectând astfel dinamica ‘pendulării’ între extremele (uraniene ale) emoționalului Scorpion, privită din perspectiva ‘fixității’ Taurului.

Graham sfătuia investitorii să dea o mai mare atenție datelor concrete (o altă caracteristică de tip Mercur în Taur, suplimentată de Ceres în Fecioară), decât faptului că alți participanți de pe piață sunt de acord sau nu cu ei. Dacă investitorul știe că analiza sa fundamentală a fost temeinică și solidă, atunci el trebuie să fie convins că are dreptate, chiar dacă – pe moment – piața pare să spună altceva!

Dacă nu ai capacitatea să-ți vezi portofoliul prăbușindu-se cu 50% din valoare fără a intra în panică, nu ai ce căuta pe piața financiară,

spunea Graham ca o oglindire perfectă a acestei opoziții din astrograma sa. Ideea lui Graham că, în multe situații, investitorul ar trebui să acționeze contrar ‘sentimentului’ general ce domină piața la un anumit moment (deci să meargă împotriva ‘turmei’) a devenit un adevărat slogan des folosit în tranzacționare. 

În aceeași notă de tip ‘Soare în Taur – Uranus în Scorpion’, Graham recomanda investitorilor să caute afacerile care au rezistat testului timpului prin faptul că au trecut cu succes prin mai multe perioade de recesiune și criză.

Chiar dacă Graham era fixat pe ideea de siguranță și pe ideea că investitorul nu trebuie să-și extindă foarte mult portofoliul astfel încât să ajungă să nu mai aibă timp să culeagă informații suficiente despre acest portofoliu (Pluto în Gemeni peste Jupiter, guvernatorul Gemenilor în Taur), el nu recomandă o atitudine de pasivitate. El face o distincție între investitorul pasiv și cel activ. Pentru investitorul activ, zona de confort și siguranță trebuie – în același timp – extinsă treptat prin asumarea de riscuri prin investirea în ceva ce are valoarea intrinsecă subevaluată de către piață, ceea ce presupune, desigur, rămânerea într-o zonă de siguranță (anulând sau diminuând astfel considerabil riscul investiției care aproape că nu mai este ‘risc’).

Pentru a avea cu adevărat o investiție trebuie să existe un interval real de siguranță. Iar un interval de siguranță adevărat poate fi demonstrat prin cifre, prin argumentație persuasivă și prin experiență acumulată.

Observăm aici reflectarea dinamicii sale zodiacale: Soarele în Taur, Luna în Rac (ce marchează nevoia sa imperioasă de a păstra o zonă sigură și confortabilă, un interval de siguranță) sunt guvernate de Venus din Berbec conjunct cu Nodul Lunar Nord; Berbecul riscă și participă activ pe piață în căutarea unei noi ‘lovituri’ tranzacționale, dar o face pentru a spori ‘substanța’ și ‘confortul’ Soarelui din Taur. Dorința de creștere, expansiune și cucerire a lui Venus din Berbec este temperată de abordarea solidă, pragmatică a planetelor din Taur și de cea integrativă a lui Marte din Vărsător care caută să ia contact cu toate fațetele

Conjuncția lui Venus cu Nodul Nord și cu Sedna și opoziția acestora cu Nodul Lunar Sud conjunct (prin semn) cu Saturn este un alt mod prin care, din punct de vedere astrologic, ni se dezvăluie abordarea instinctivă – simultan ‘karmică’ și ‘dharmică’ – a vieții de către Graham:  nevoia de a crește punând – în mod activ, persistent și concentrat – accentul pe valoare, păstrând însă realismul și rigoarea în abordare. A căuta ceea ce are valoare (Venus) și urmează să-și amplifice imens și substanțial această valoare în viitor (Venus conjunct cu Nodul Ascendent, Soarele și Mercur în Taur, Luna în creștere în propriul domiciliu, Mercur și Venus în recepție), dar este (încă) subevaluat (Venus în Berbec), rămânând, în același timp într-o zonă de echilibru și siguranță (‘margin of safety’ – Saturn în Balanță aproape de Nodul Lunar Sud) a constituit strategia majoră cu care Graham s-a înscris pe linia destinului său.

Graham este un exemplu cât se poate de clar a faptului că esența întregii vieți a unui individ, orientarea generală și atitudinile sale față de subiectele care-l preocupă sunt oglindite în astrograma / horoscopul natal al acestuia (precum și în celelalte hărți ale nativității pe care nu le-am mai abordat aici)! Toate teoriile cuiva, toate principiile pe care le dezvoltă, toate semnificațiile pe care le conferă vieții se regăsesc – într-o formă condensată – în sistem de horoscoape ce corespunde momentului și locului nașterii sale.