Am un interes ciudat pentru filmele a căror acțiune se petrece într-un spațiu restrâns, închis: o cameră, un ascensor, un tren sau avion, o închisoare sau un azil etc. Poate că ‘de vină’ este și Saturn-ul meu din al 12-lea locaș – sau poate natura mea plutoniană care are tendința de a condensa multă energie într-un spațiu foarte mic – dar în felul ăsta mă simt ‘în mediul meu’ în timp ce văd filmul, ceva din acest cadru rezonează cu ‘cadrul’ meu interior. Nu este nevoie – pentru mine – de manevre și acțiuni spectaculoase, de decoruri și efecte speciale. Adună, într-o cameră, doi sau mai mulți oameni și lasă-i să genereze o atmosferă de o intensitate uriașă – printr-o poveste interesantă, un dialog incitant sau poate printr-o profundă conexiune erotică și afectivă – și ai început deja să mă captivezi.
12 Angry Man (12 Oameni Furioși) – capodopera din 1957 a lui Sidney Lumet, mă acaparează ori de câte ori se întâmplă să o revăd. Deși există atât o versiune mai veche, cât și remake-uri ale filmului, acestea – cu toate că exprimă și ele aceeași simbolistică zodiacală – nu sunt atât de reușite ca versiunea lui Lumet. Filmul este de un dramatism intens, poate și din cauză că pare a fi realizat în timp real (dar și a modului special în care Lumet a lucrat cu camera de filmat).
În film, un băiat este acuzat că, într-un acces de mânie, și-ar fi ucis tatăl. Toate indiciile și toți martorii îl indică pe copil autorul crimei. Doisprezece jurați evaluează cazul și toți jurații îl consideră vinovat. Toți în afară de unul.
Multe paralele se pot face între personajele care, în film, se constituie în cei 12 jurați și cele 12 zodii; nu le voi detalia aici. Dar nici unul dintre personaje nu exprimă atât de clar o ipostază zodiacală așa cum o face personajul jucat de Henry Fonda. Acesta exprimă o ipostază fundamentală a zodiei Balanței. Personajul său nu este deloc ‘furios’ (așa cum sugerează titlul filmului); el este echilibrat în gândire, se abține de la concluzii pripite, vrea să audă toate argumentele și să ia în considerare și cealaltă variantă, cea asupra căreia nimeni nu vrea să zăbovească. El încearcă, cu adevărat, să se pună în locul acuzatului (și apoi și a martorilor), să-i înțeleagă mai bine motivațiile și comportamentul. El rafinează mereu ideile ‘brute’ ale celorlalți și le pune față în față atât cu implicațiile lor, cât și cu variantele alternative. Lucru extrem de important: el caută să nu se lase influențat de prejudecăți și stereotipuri. Inițial el este considerat un fel de ‘avocat al Diavolului’, pentru că argumentează în favoarea celei mai nepopulare idei, iar opoziția sa generează o tensiune uriașă în rândul juraților, dar tensiunea se va elibera, la final, într-o concluzie complet diferită și într-un nou acord în grupul de jurați.
În orice proces complet de gândire, Balanța te face să vezi cealaltă parte a monedei, ceea ce nici măcar nu vrei să iei în calcul din cauza unei fixații exagerate asupra propriului tău punct de vedere. Balanța poate argumenta de ambele părți ale unui caz, pentru că vede cazul din ambele perspective. La final, ‘Avocatul Diavolului’ se va dovedi a fi cel care a adus lumina rațiunii în grupul de jurați. Personajul jucat de Fonda îi ajută pe ceilalți să ajungă – ei înșiși – la concluzia justă și, pe parcurs, să descopere și ceva important despre ei înșiși. De la consensul majoritar (dar lipsit de substanță) inițial, el conduce grupul printr-o stare de conflict și neconcordanță, către o stare mai elevată de consens și echilibru. El nu se lasă afectat de emoții, este un model de imparțialitate.
12 Angry Man este și un film despre diferența dintre natura mai degrabă acuzatoare a Scorpionului și natura ‘apărătoare’ a Balanței. Personajul lui Fonda întoarce procesul deciziei înapoi la faza argumentării, îl reversează de la Scorpion la Balanță, asta pentru că jurații au ajuns prea repede la procesul Scorpionului; ei s-au pripit și au luat decizia fără a aprofunda procesul Balanței. În final se va reveni – pentru verdictul final – la procesul Scorpionului. Nu la concluzia că acuzatul nu este vinovat, ci la verdictul că există o îndoială rezonabilă prin care cazul împotriva băiatului este respins datorită neconcludenței probelor.
Poate ar mai trebui să precizez și că Henry Fonda avea Luna natală în Balanță (și Soarele în celălalt semn venusian, Taurul) ceea ce indică o potrivire foarte mare între actor și rol.