Trăim într-o lume a vitezei. Mulți avem senzația constantă de lipsă de timp, de aglomerare pe care n-o aveam când eram mai tineri. Totul pare să se accelereze, să se intensifice prin crize permanente.

În viziunea mea, acest lucru nu are nici o legătură cu ”fenomene planetare” sau ‘cosmice’, cu ‘tranziții’ sau ‘translații’ într-o Nouă ‘Eră’ sau cu ‘ascensiuni’ în dimensiuni superioare, așa cum se afirmă astăzi în cercurile New Age.

Această ‘accelerare’ a timpului subiectiv, ci doar o percepție la fel de subiectivă a acestei accelerări, iar aceasta se datorează creșterii exponențiale a interconectivității, invaziei de stimuli și informații care vin pe toate canalele care ne răpesc mereu prețiosul timp pe care-l avem la dispoziție. Telefoane, tablete, computere, laptop-uri, televizoare, faxuri, internet, emailuri și chat-uri, ziare și reviste, panouri publicitare, fluturași publicitari în cutia poștală sau pe stradă, trafic auto infernal, aglomerație, mall-uri, sirene, piețe, termene limită la declarații fiscale, impozite de plătit la Primărie, facturi peste facturi, întâlniri peste întâlniri, relații noi, invitații noi, produse noi, mode noi, cărți noi, hit-uri noi etc.

Toți acești stimuli la care mintea nostră trebuie să răspundă constant, plus presiunile, cerințele și nevoile de tot felul legate de muncă, sănătate etc, plus înaintarea în vârstă fac ca percepția accelerării permanente și ireversibile a timpului să se intensifice. Deși există și explicații astrologice pentru cauzele acestei aglomerări, acest lucru nu este un fapt imposibil de contracarat.

Dacă însă te refugiezi undeva în natură pentru mai multă vreme și întrerupi legătura cu acești stimuli perturbatori, această senzație de accelerare se reduce treptat până la dispariție. Presiunea dispare și subconștientul se reconectează la ritmurile naturale ale timpului și ale vieții.

Dar ce legătură are asta cu subiectul nostru?

Sunt un mare ‘fan’ al software-ului astrologic de calitate și cred că ajutorul pe care-l poate oferi astrologului este imens!nEi bine, viteza și accelerarea se manifestă și în astrologie. Practica astrologică curentă a devenit extrem de dependentă de folosirea computerelor. Astrogramele se trasează cu viteza fulgerului, tranzitele, varshaphala, divizionalele etc se trasează singure, din câteva click-uri, perioadele planetare se calculează extrem de repede. Avantajele sunt imense: astrologul găsește mai mult timp pentru interpretare, poate primi mai mulți clienți, poate răspunde mai prompt unor cerințe urgente, riscul de eroare din vina proprie scade foarte mult. Rectificările astrologice se pot face mult mai ușor. Studiile de statistică astrologică se pot realiza foarte repede și eficient.

Dar există și probleme:

1. Mulți astrologi sunt ‘pierduți’ fără programul lor de astrologie. Chiar dacă au la dispoziție toate tabelele necesare pentru calculul horoscopului, nu știu ce să facă cu ele. Celor mai mulți le lipsesc cunoștințele astronomice elementare pentru a înțelege de ce horoscopul și derivatele acestuia sunt așa cum sunt (nemaivorbind de faptul că, actualmente, probabil poți număra pe degete astrologii din întreaga lume care știu să calculeze indicatori astrologici cu o matematică mai complicată, cum ar fi direcțiile primare din astrologia occidentală).

2. Astrologul nu are senzația că ‘participă’ în vreun fel la elaborarea horoscopului și a celorlalte hărți astrologice. Ori această senzație de ‘participare’ este exact elementul care face ca harta să devină ‘vie’ în mintea astrologului.

Când un astrolog calculează singur horoscopul (fără ajutorul computerului), la nivel subconștient el se conectează mult mai bine la arhetipurile simbolizate prin acel horoscop. Astrologul care folosește numai computerul se dispensează, în acest fel, fără să vrea – chiar dacă nu neapărat în totalitate – de o formă specială de intuiție care apare numai prin participarea sa activă la actul generării horoscopului, asta pentru că această participare are un rol aproape inițiatic: el se inițiază în semnificația vieții clientului său, trecând prin ”etapele inițiatice” ale construcției horoscopului acestuia.

Pas cu pas, în timpul generării tuturor astrogramelor necesare, mintea sa procesează – conștient sau inconștient, pe niveluri foarte profunde – informația care apare și multe revelații apar în acest proces.

Astfel, abilitățile predictive se îmbunătățesc substanțial la astrologii care calculează totul fără ajutorul computerului. Abilitățile mintale – de asemenea!

3. Astrologii care folosesc numai programele computerizate sunt mai ‘constipați’ decât ceilalți. Ei au tendința de a aglomera horoscopul cu tot felul de indicatori de importanță secundară, de a folosi nenumărate funcții inutile sau lipsite de relevanță ale programelor astrologice și, fiind invadați de atât de multe indicii, nu le pot sintetiza și nu sunt capabili să exprime ceva coerent în interpretarea lor, iar ceea ce reușesc totuși să exprime are o calitate foarte îndoielnică. ”Junk in, junk out!”

4. Programele computerizate nu pot face previziuni, deși pot colecta și furniza o grămadă de date de tot felul. În plus, ‘mecanicitatea’ lor poate induce, treptat, astrologului o atitudine la fel de mecanicistă și fatalistă asupra felului în care destinul funcționează.

5. Se oferă chiar și interpretări astrologice computerizate pentru persoanele grăbite sau curioase care nu sunt instruite în privința dezavantajelor acestora. De regulă, interpretările generate automat sunt inutile și nu au nici o noimă!

6. Multe programe calculează sau aplică greșit o mulțime de tehnici astrologice. Unele folosesc efemeride greșite și indică greșit pozițiile planetare. Direcțiile primare sunt (sau au fost multă vreme) greșite în majoritatea programelor astrologice. Cele mai multe programe de Jyotisha sunt foarte inflexibile, neexistând posibilitatea de a schimba ayanamsha folosită pentru startul nakshatra-elor sau pentru a seta alte preferințe de utilizator.

7. Programele computerizate nu facilitează întotdeauna crearea unui stil personal de trasare a hărților și de organizare a structurii practicii interpretative. Astrologul depinde de stilul de design și organizare (și uneori chiar de filozofia astrologică) al programatorului.

Bun, și atunci ce este de făcut? Trebuie să renunțăm la computere în practica astrologică? Ne reîntoarcem de tot la echer și compas? Nu, nici pe departe! Iată însă niște sugestii care pot elimina multe dintre aceste dezavantaje:

1. Învață să trasezi toate hărțile singur și să faci absolut toate calculele aferente tehnicilor pe care le folosești. Astfel, senzația ta de siguranță și de competență astrologică se va îmbunătăți substanțial, iar abilitatea ta divinatorie va crește foarte mult! Lasă ca elaborarea unui horoscop să devină un ritual sacru, un moment de meditație și de conectare la simbolurile astrologice și la semnificația profundă a vieții nativului.

2. Exersează cât mai des această capacitate, astfel încât să devină a doua natură!. Exersând, timpul în care vei putea trasa astrogramele necesare pentru o consultație va scădea foarte foarte mult. Rezervă-ți anumite zile (în care ai mai mult timp), numai pentru calculul necomputerizat al horoscopului, redesenează manual hărțile dificile sau cele în relație cu care sunt adresate întrebări dificile.

3. Cultivă o perspectivă tridimensională asupra horoscopului și asupra mișcărilor planetare prin Zodiac. Reprezentările grafice nu indică vizual o mulțime de factori astrologici extrem de importanți, care sunt – din această cauză – neglijați de majoritatea astrologilor (un exemplu ar fi declinația planetară).

Ieși noaptea în natură, într-un loc favorabil, și observă cerul, identifică planetele și constelațiile, ecuatorul și ecliptica, estimează zodia și decanul ascendentului și casele astrologice, faza Lunii, nodurile lunare, declinațiile planetelor, azimutul etc) și contemplă cât mai mult tot ce observi, lasă-te impregnat de ceea ce aceste simboluri îți transmit.

În astrologie, totul are o semnificație, nimic nu este întâmplător!

4. Chiar și atunci când lucrezi cu programul tău astrologic favorit, nu face totul cu ajutorul lui! Aplică tehnicile tale favorite independent de ajutorul computerului, mai ales că nici un program astrologic nu știe să facă chiar totul.

5. Nu înghesui în horoscop toată grămada de indicii moderne puțin semnificative. Dacă ai un background în astrologia occidentală, nu aglomera harta cu puncte matematice (Lilith, Vertex, Punctul de Est, punctele arabice etc), cu asteroizi (Ceres, Junona, Chiron etc) sau cu planetoizi a căror semnificație astrologică nu a fost încă descifrată (Sedna, Eris etc); poți lua în considerare impactul acestor elemente, notînd poziția lor în Zodiac separat de astrogramă.

Astrograma trebuie să conțină doar cele 2 luminarii, cele 5 planete tradiționale, cele două noduri lunare și planetele transpersonale (Uranus, Neptun, Pluton). Singurul punct matematic care – în opinia mea – trebuie neapărat reprezentat este Pars Fortuna!

De asemenea, nu trasa aspectele prin linii interplanetare! Dacă folosești linii pentru a defini vizual aspectele horoscopice și îți pui un orb de 8 grade pentru opoziție, ce vei face cu planetele din semne opuse între care ‘orbul’ este 8 grade 5 minute, din moment ce nu vei vedea nici o linie între ele? Liniile, deși ajută astrologul începător, sunt confuzante și inutile: pe cer nu sunt linii între planete.

Mai degrabă, caută să ‘simți’ semnificația relației dintre planete, independent de convențiile astrologice grafice pe care le-ai adoptat de-a lungul timpului. Două planete în semne opuse pot fi considerat ”în aspect” chiar dacă una este la începutul unui semn, iar celalaltă la sfârșitul semnului opus, de exemplu. Trebuie să te obișnuiești să ‘citești’ rapid, în câteva secunde, toate conjuncțiile și aspectele pe care o planetă le face în horoscop, doar pe baza observării vizuale a distanțelor unghiulare pe care fiecare zodie (și fiecare grad al unei zodii) le stabilește cu toate celelalte zodii.

Dacă totuși ții neapărat să figurezi aspectele, în nici un caz nu figura aspectele ‘minore’ (semisextil, semicuadratură, qvintil, septil, novil etc): nu există nici un mod prin care poți înțelege ceva coerent dintr-o asemenea ”pânză de păianjen” horoscopică care rezultă astfel. Dacă ești cumva preocupat de ”configurații planetare” (zmeu, balansoar, locomotivă etc), în nici un caz linile aspectelor n-o să te ajute să le descifrezi mai bine. (Din fericire, Jyotisha nu are această problemă; nu se trasează linii între aspectele Jyotisha!)

Nici nu este absolut necesar să scrii gradele și minutelor tuturor pozițiilor planetare, ale cuspidelor caselor etc. Fă-ți un model de astrogramă în care fiecare grad zodiacal este simbolizat printr-o linie scurtă, astfel încât poziția planetei sau cuspidei în dreptul unei linii să-ți indice clar la ce grad se află. Un speculum suplimentar în care pozițiile exacte sunt menționate elimină aglomerarea horoscopului. Harta astrologică trebuie să fie simplă, ‘curată’; mintea conștientă nu are capacitatea de a procesa simultan prea mulți ‘biți’ de informație!

Așa nu!
Așa da!

6. Verifică acuratețea calculelor programelor pe care le folosești în mod regulat. S-ar putea să ai surprize neplăcute, mai ales în cazul programelor gratuite! Citește recenzii ale programelor astrologice pe care le utilizezi. Alege doar programe astrologice ‘solide’. Uneori este indicat să folosești mai multe programe care sunt foarte bune, dar care sunt specializate pe tehnici diferite.

7. Ține la dispoziția ta efemeride, tabele de conversie, tabele de case, atlas geografic etc. Păstrează toate aceste tabele și pe un stick de memorie, pentru a le putea folosi și cu ajutorul computerului (poți lua aceste informații de pe computer și totuși să faci calculele mintal și să desenezi hărțile manual).

8. Dezvoltă-ți un stil personal care să nu depindă de stilul de reprezentare grafică al unor programatori. Dacă programul îți permite, fă-ți un design personalizat. Însă înainte de a începe să-ți dezvolți un stil personal, fii dispus să ‘citești’ și să interpretezi hărți astrologice elaborate în diferite programe, pentru a nu depinde vreodată de un stil anume. (Există astrologi care, dacă astrograma nu este desenată în programul pe care ei îl cunosc, se blochează și nu mai pot face o interpretare).

9. Nu considera că un program care costă (mai mulți) bani este neapărat mai bun sau mai util decât unul gratuit! Deși am dat bani pe programe scumpe, am câteva programe gratuite pe care – în aplicarea anumitor tehnici – am ajuns să le prefer primelor.

10. Pe cât posibil, păstrează în memorie horoscopul fiecărui client care te solicită foarte des pentru interpretări. Învață să calculezi mintal poziția și mișcarea planetelor prin zodiac, astfel încât să poți face estimări cât mai bune ale pozițiilor planetare (în special ale celor ‘grele’ și ‘trans-saturniene’) pentru anumite momente, pe durata mai multor ani.

Chiar dacă precizia este absolut necesară pentru o bună interpretare – iar această metodă nu este cea mai precisă – sunt situații în care, deși iți amintești horoscopul natal al cuiva, nu ai la dispoziție nici o modalitate de a face calcule previzionale (nu ai computer, efemeride etc) astfel încât o decizie importantă să poate fi luată urgent! (În India existau și încă mai există astrologi care cunosc pe de rost efemeridele pe zeci de ani în urmă și în avans față de un moment anume).

10. Nu te grăbi! Viteza este bună în anumite situații din viață, dar o viață trăită în viteză te văduvește de conexiunea cu însuși ”spiritul vieții”. La fel, o astrologie practicată în viteză te face să pierzi contactul cu spiritul acesteia. Indiferent cât de multă tehnică astrologică am integra în practica noastră astrologică, astrologia rămâne și o ”artă divinatorie”, adică presupune conectarea la o sursă de inspirație superioară experienței sau logicii noastre limitate, sursă pe care am putea să o numim ‘divină’, ‘transpersonală’ sau ‘supramentală’. Dorința de a obține cât mai mult și într-o cât mai mare viteză te separă de acestă sursă inepuizabilă de inspirație. Dă-ți timp pentru a te conecta la Izvorul tău și pentru a face lucrurile bine!