Contrar convingerii majorității astrologilor care o practică, astrologia horoscopică indiană nu își are originea în tradiția vedică, ceea ce face ca termenul ‘astrologie vedică’ să fie complet greșit! Nu există astrologie horoscopică în Veda-e! Toate dovezile sugerează faptul că astrologia horoscopică practicată pe subcontinentul indian este bazată pe surse care post-datează perioada vedică.  

Jyotisha, ca disciplină, a fost inițial o Vedāṅga, adică una dintre cele șase discipline auxiliare folosite ca suport în ritualurile vedice, fiind interesată de pregătirea calendarului în scopul fixării datelor pentru sacrificiile rituale. Singura formă de ‘astrologie’ care se practica în perioada vedică era Muhūrta, care avea la bază importanța anotimpurilor și a poziției Lunii (sau fazelor Lunii) în stațiile lunare – nakșatras.

Termenul ‘astrologie vedică’ este relativ recent și a intrat în circulație prin cărțile de popularizare a astrologiei indiene și a sistemului Ayurveda publicate în Occident în anii 80, probabil din dorința de a conferi o aură mai exotică sistemului astrologic indian.