Răspund aici la unele comentarii pe care le-am primit legate de articolele mele pe tema ‘astrologiei bullshit’, dar și la unele întrebări care poate nu au fost încă adresate.

Ce este ‘astrologia bullshit’?

‘Astrologia bullshit’ este denumirea pe care o folosesc pentru a desemna forma dominantă de astrologie promovată în/prin mass-media. Aici intră întreaga paletă de emisiuni și articole ce au ca temă horoscopul zilei, horoscopul săptamânal sau predicții / previziuni pentru zodii la începutul anului etc.

Cum se recunosc practicanții astrologiei bullshit?

Ei se recunosc foarte ușor: sunt absolut toți cei care prezintă horoscopul zilei sau al săptămânii pentru ‘zodia ta’! Fiecare ‘nene’ și fiecare ‘tanti’ de la TV sau de pe Youtube care rostește cuvinte ca ‘berbecii’ sau ‘taurii’ sau ‘gemenii’ (sau ‘șobolanii’, sau ‘tigrii’ sau ‘cocoșii’ – potrivit Zodiacului Chinezesc) sau expresii ca ‘Săgetătorii stau bine săptămâna asta la capitolul financiar’, ‘pe Fecioare le paște o răceală’, ‘Capricornii se pot îndrăgosti astăzi’ sau ‘Vărsătorii vor primi azi o invitație în oraș’ sau alte idioțenii de acest gen și fiecare persoană care scrie același gen de tâmpenii prin ziare, prin reviste și pe diverse website-uri este un ‘bullshiter’, adică cineva care – conștient sau inconștient – minte de-ngheață apele în baza abordării greșite pe care o folosește în astrologie.

Mai exact, ce este ‘bullshit’ în astrologia din mass-media?

Practicanții acestei forme de non-astrologie pretind – implicit – că întreaga populație (de peste 7,5 miliarde de oameni) din lume poate fi împărțită în 12 categorii (aproximativ a câte 630 miloane fiecare, presupunând o distribuție egală) pentru care se pot face exact aceleași previziuni și predicții pentru orice moment sau perioadă temporală. Cele 12 categorii au la bază poziția Soarelui în cele 12 zodii solare, iar modalitatea cea mai răspândită este de a face previziuni în funcție de poziția Soarelui și a restului planetelor în casele solare care încep (zodiacal) cu semnul în care se află Soarele la un anumit moment.

Dar am mai întâlnit abordarea prin care horoscopul momentului este atribuit fiecărui om de pe planetă (fără nimic care să facă legătura cu ceva din predispozițiile individuale ale persoanei în cauză). Astfel, dacă Mercur intră în Rac ți se spune că ‘vei face declarații emoționale’ (sau chiar ‘de dragoste’), Marte în Scorpion te va face foarte ‘sexual’, în vreme ce Venus în Gemeni îți va aduce ‘aventuri, flirturi și superficialitate în iubire’. Ceea ce rezultă este o crasă generalizare care nu are absolut nimic de-a face cu felul în care Mercur, Marte, Venus etc se reflectă în horoscopul fiecăruia dintre cei 7,5 miliarde de oameni.

Dar totuși există ceva comun la oamenii care au Soarele în aceeași zodie, nu?

Da, există, dar această valență comună nu poate fi izolată previzional! Ea se află într-un raport complex cu restul elementelor care compun horoscopul cuiva. Odată izolată și abstractizată la nivel de masă, ea nu se mai reflectă holistic în totalitatea configurației simbolice din care a fost desprinsă și nu mai are nici un înțeles previzional pentru individ.

Problema nu este că oamenii sunt împărțiți în categorii în baza unui element comun… psihologii, profilerii, sociologii etc (și toți oamenii de rând) fac asta de multă vreme – este o tendință naturală de a plasa oamenii în tipologii. Problema nu e că vorbim despre trăsăturile de caracter ale persoanelor care au Soarele în Taur sau în Gemeni sau în alte zodii, problema apare atunci când se încearcă prezicerea manifestării particularului tocmai prin/după eliminarea sa completă din ecuație! Problema este deci în punctul de plecare, în ipoteza de lucru și în abordare.

Personalitatea și destinul unui om se aseamănă cu un iceberg… în cazul nostru, partea mică, vizibilă la suprafață este Soarele, partea mult mai mare, aflată sub apă este restul horoscopului. A împărți în categorii vârfurile ghețarilor și a ne face o idee despre efectul Soarelui asupra lor (de exemplu) nu ne poate spune care dintre ei ar putea scufunda Titanicul sau care se va topi primul.

Plus că fiecare zodie are 30 grade și fiecare grad zodiacal constituie el însuși o sub-zodie, o sub-tipologie (nu mai vorbesc de faptul că există și diviziuni mai mari ca decanii sau jumătățile de semn zodiacal, sau doisprezecimile etc care au și ele semnificațiile lor complet diferite de restul). Există astfel o subcategorie a Capricornului mai orientată către acțiune și realizare, în vreme ce o alta este mai degrabă filozofică, contemplativă – aceste nuanțe sunt extrem de importante, dar horoscoparii noștri de la TV și din reviste nu țin seama de ele: ei fac predicții despre Soarele la gradul 1 al Capricornului, ca și cum această poziție ar fi același lucru cu Soarele la gradul 30.

Cum se ajunge la horoscopul zilei, horoscopul săptămânii, al lunii sau al anului pentru nativii fiecărei zodii?

Se ajunge la toate acestea printr-un proces triplu de omisiune, distorsionare și generalizare. Procesul decurge cam în felul următor: astrologul bullshiter te ia pe tine, de la nivelul tău unic și particular, individualizat, incomparabil și te plasează într-o categorie foarte generală: zodia ta solară – comună cu cea a altor 600+ milioane de oameni de pe planetă (și face asta fără să gândească nici măcar o secundă că ar putea fi o problemă aici). Prin aceasta el omite toți ceilalți factori din horoscopul tău: gradul exact al Soarelui, relația acestuia cu ceilalți indicatori astrologici, poziția celorlalte planete și corpuri celeste în semnele zodiacale, relațiile planetare de subordonare sau dominare, aspectele zodiacale și cele mundane, reflectarea tuturor acestor corpuri în spațiul local la momentul nașterii tale (ca poziție în case, Ascendent, Descendent, Mijlocul Cerului) etc; el îți ‘distorsionează‘ personalitatea, plasându-te într-o categorie cu însușiri ‘ideale’, îți atribuie așadar însușirile generale ale categoriei zodiacale.

Apoi el evaluează această categorie/zodie în relație cu zodia care corespunde poziției Soarelui în horoscopul răsăritului acestuia pentru momentul / perioada pentru care face previziunea (ziua, săptămâna, luna) și cu pozițiile celorlalte planete în raport cu aceste două poziții și face o afirmație previzională despre ea (adică despre categoria compusă din ‘nativii zodiei’ respective). El ia apoi această abstractizare, această hiper-generalizare și o întoarce din nou către punctul de plecare, adică către tine ca individ, prin faptul că afirmă, implicit sau explicit, că împărtășești un ‘destin de zodie’ împreună cu toți cei născuți în zodia ta.

Poți să-mi dai niște exemple, ca să înțeleg mai bine la ce te referi?

Păi să luăm câteva afirmații ce au apărut chiar zilele astea în horoscopul zilei sau în horoscopul săptămânii, ca de exemplu:

În ziua de 29 iunie, celor născuţi în Balanţă le vor trece prin minte idei pe care nu le vor materializa privitoare la rezolvarea unei încurcături patrimoniale, succesorale sau născute din conflicte şi partaje dificile.

Sau alta – soră cu prima – dintr-un alt horoscop:

Balanțele dezbat o moștenire.

Pe bune? 600.000.000+ de oameni au ‘dezbătut o moștenire’ pe 29 iunie 2019? Și chiar toate ‘balanțele’ au avut atunci idei cu privire la ‘încurcături patrimoniale și partaje, doamna Vărzaru? Dacă un ‘nativ balanță’ este în proces de partaj în urma divorțului de o ‘nativă gemeni’ sau de una ‘fecioară’ – de exemplu – oare ‘nativa’ aceea din altă zodie nu va avea și ea ‘idei’ legate de patrimoniu?? Și la ce ajută să știm că au doar ‘idei pe care nu le vor materializa’… nu ne trec la toți prin minte – în fiecare zi – zeci și sute de idei pe care nu le vom materializa vreodată?

Între 2 iulie, după ora 04:24’, şi 4 iulie dimineaţa, apăsătoare probleme de conştiinţă şi de crez care creează stări de exasperare care îi împing [pe Scorpioni] să renunţe la unele proiecte personale…între 4 iulie, după ora 06:20’ şi 5 iulie, cariera, imaginea, numele, renumele [Scorpionilor] va fi în centrul atenţiei publice.

Chiar așa, d-na Urania? Din cauză că Luna Nouă / eclipsa de Soare se produce în al 9-lea semn de la Scorpion (Racul), înseamnă că ‘Scorpionii’ vor avea crize de conștiință?? Racii – de exemplu – nu pot avea o criză de conștiință? Restul lumii nu are crize de conștiință în perioada asta? Și criza de conștiință începe fix la 4:24, nici un minut mai repede??? Să-mi trag ceasul!

Iar imaginea ‘scorpionilor’ ajunge în centrul atenției publice după ora 6:20 trecute fix?? Și toți cei care ocupă centrul vieții publice (și sunt din toate zodiile) se vor da la o parte astfel încât peste o jumătate de miliard de ‘scorpioni’ să iasă la rampă și să invadeze viața publică într-un fel sau altul?? Măi să fie…! Îmi și imaginez șușoteala publică: ‘Uau, dragă, ai văzut cine-s la centru acuma?’. ‘Nu încă, tu… Cine?’. ‘Păi Scorpionii, fato! Nu ești atentă? Ei sunt cei care apar la TV, în toate ziarele, peste tot pe rețelele sociale, cei care dau toate golurile în meciuri, cei care servesc cei mai mulți ași la Wimbledon, cei care vin la talk-show-uri și se implică în cele mai multe scandaluri, cei care ies în evidență în multinaționale, cei care își au numele și renumele pe buzele tuturor… Of, toantă mai ești… chiar nu vezi? E ceva atât de evident…’

… Am ales aici câteva exemple doar la întîmplare, deși sunt altele și mai hilare…Și toate astea vin de la cea mai ‘sofisticată’ horoscopistă a săptămânii (adică cea care maschează cel mai bine absurdul a ceea ce spune)… ceilalți sunt de-a dreptul catastrofe! Această strategie naivă de asocia intervalele ciclului lunar cu zodiile solare și cu ‘crizele de conștiință’, cu renumele, cu oportunitățile sau blocajele, cu resursele și patrimoniul, cu dragostea… toată această vorbărie fără sens, această elocvență oarbă și searbădă este însă exact emblema a ceea ce eu numesc ‘astrologie bullshit’!

Sau alte previziuni de prin alte horoscoape: ‘Pe berbeci îi așteaptă o promovare’, ‘Leii au chef de distracție și vor merge azi la un spectacol sau la o petrecere’, ‘Racii fac ravagii în tot ce ține de axa carieră-familie’. Deci dacă horoscopul săptămânii spune că pe Berbeci îi așteaptă o promovare, hopa, 630 milioane vor veni mai fericiți acasă în weekend… Dacă horoscopul zilei le spune că Leii vor merge la un spectacol și se vor distra, înseamnă, desigur, că 630 milioane vor invada cinematografele, sălile de teatru sau discotecile. Și ferește-te de ‘raci’ – atât la lucru cât și acasă – dacă nu vrei să ți-o iei pe coajă…!

Bine dar mulți astrologi ne avertizează că este vorba doar de ‘posibilități’ sau ‘tendințe’…

Nu există nici o ‘tendință’ comună pentru 600+ milioane de oameni ce aparțin de fiecare zodie (alta decât faptul că toți îmbătrânesc și urmează să moară mai devreme sau mai târziu) și absolut nici o ‘posibilitate’ de a prezice ceva care să aibă sens pentru ei (și nici măcar pentru ‘partea’ din ei simbolizată de poziția Soarelui în zodie!) într-o astfel de abordare. (Există, desigur, trenduri și tendințe la nivel zonal sau regional – sau chiar la nivel mondial -, dar ele se analizează în funcție de alte criterii astrologice și nu au de-a face cu abstractizarea oamenilor în categorii ce corespund zodiilor solare.).

O verișoară de-a mea a murit tocmai în ziua când horoscopul zilei (de la cea mai populară emisiune de astrologie de atunci) indica o zi excelentă la toate capitolele pentru nativii din zodia ei și zile foarte bune în relația cu copiii/familia pentru nativii din zodiile în care sunt născuți părinții ei… E destul ca un singur nativ din zodia X să aibă o zi foarte proastă exact în ziua în care horoscopul i-a spus că zodia X va avea o zi foarte bună (sau invers) pentru ca întregul eșafodaj al acestor previziuni diletantiste să se spulbere, pentru că asta arată că aceste previziuni făcute pentru tipologia abstractă, idealizată (‘eroul solar’ aferent zodiei respective) nu au absolut nimic de-a face cu indivizii ‘reali’ ce țin de categoria în cauză.

‘Posibilitățile’ sau ‘atenționările’ cuprinse în horoscoapele zilnice nu au absolut nici o valoare! Toate posibilitățile care există pentru cineva născut (cu Soarele) într-o anumită zodie există și pentru o mulțime de nativi din toate celelalte zodii și nu există nici un criteriu prin care să se poată delimita faptul că o posibilitate este mai ‘probabilă’ pentru nativii dintr-o zodie.

Iată câteva exemple de la o altă ‘horoscopistă’:

[Peștii] care sunt în relații de lungă durată pot deveni părinți în această perioadă.

Cei născuți în zodia Săgetător pot avea parte în această perioadă de surprize.

[Ca nativ al zodiei Peștilor] poți avea parte de revelații.

Astfel de afirmații nu au nici un rost: ‘a putea’ înseamnă aici ‘a fi posibil’ și, evident, o mulțime de lucruri care nu se vor petrece niciodată sunt totuși ‘posibile’… nu există nici un mod de a determina dacă nativii dintr-o anumită zodie au o mai mare ‘posibilitate’ de a deveni părinți decât nativii dintr-o altă zodie și nu există nici un motiv pentru care nativii care au Soarele în alte zodii (și care sunt în relații de lungă durată) nu ar putea deveni și ei părinți într-o perioadă anume, în virtutea altor poziționări și tranzite din/la horoscopul lor personal. Plus că dacă o femeie Pești devine părinte, bărbatul ei – care, de regulă, va fi din altă zodie – devine și el părinte… Faptul că o mulțime de astfel de afirmații sunt de-a dreptul stupide este însă ‘revelația’ pe toată lumea ar trebui – zic eu – să o aibă când le citește… Deși există un nivel acceptabil al nespecificității unei interpretări astrologice, acesta se pierde complet pe nivelul de 600+ milioane de ori mai vag al previziunilor pentru nativii zodiilor solare.

Cât despre atenționări… pe acești pseudo-astrologi nu-i costă nimic să arunce în stânga și-n dreapta cu ele… asta este plăcerea lor cea mai mare… Pseudo-astrologii jubilează în a da sfaturi pentru că atunci se simt superiori și înțelepți… idioțenia astrologică ajunge corelată cu câte o mică ‘perlă de înțelepciune’ și astfel ei devin niște mici ‘guru’, iar sfaturile pe care le oferă îi scutesc de orice fel de responsabilitate față de previziunile lor.

‘Atenție la tendința de a visa prea mult!’, ‘atenție la riscurile financiare!’, ‘este de preferat ca nativii să-și asculte intuiția!’, ‘se cere multă prudență în cheltuieli’, citez eu de prin horoscoapele lor. Putem spune însă că există vreun moment în care nu e bine să fim atenți la tendința de a visa prea mult? Sau unul în care e bine să ne închidem complet față de propria intuiție? Sau unul în care nu ar fi bine să fim atenți la riscuri și la cheltuieli? Pentru acești astrologi toți cei aproximativ 600 milioane de ‘nativi’ ai unei zodii funcționează ca și cum ar fi acționați de o telecomandă, devenind expuși în masă unor riscuri foarte previzibile: azi sunt toți prea visători, mâine se închid în turmă față de intuiție, poimâine sunt prea extravaganți la shopping, răspoimâine sunt predispuși cu toții la entorse… toate scenariile de genul ăsta sunt de-a dreptul comice, dacă stai să te gândești bine…

Toate aceste previziuni au un caracter complet întâmplător (în pofida faptului că practicantul acestei forme șleampăte de astrologie ar putea veni cu argumente care să arate că există o logică în modul în care previziunile au fost derivate. Problema este că logica nu există deloc nici în ipoteza de lucru de la care astrologul bullshiter pleacă și nici în concluzia la care se străduiește să ajungă. Faptul că o tanti de la TV pare să aibă logică și argumente sau faptul că are o metodă de a deriva un înțeles nu înseamnă și că metoda în sine și înțelesul extras au – cu adevărat – vreo relevanță, din moment ce ipoteza de la care se pleacă este complet greșită (iar ipoteza că poți spune ceva concret despre o persoană reală făcând previziuni pentru o categorie ce a fost derivată prin abstractizarea unei singure componente din personalitățile a 600+ milioane de oameni este de-a dreptul absurdă!).

A da cu banul, a citi un pasaj dintr-o reclamă din cartea de telefon are o probabilitate mult mult mai mare de dezvălui ceva adevărat despre viața ta dintr-un moment anume, decât ceea ce astrologul spune despre zodia ta la TV! (asta pentru că, dacă o realizezi tu, acea acțiune are, cu adevărat, o relație directă cu tine și reflectă, sincronistic, ceva din inconștientul tău…).

Ce e rău în a populariza astfel astrologia, mai ales că nu face rău la nimeni?

Zodiacul este tratat ca o superstiție social -acceptabilă, un subiect de divertisment, destindere sau flirt. Abordarea de bază a acestor bullshiteri se reduce la câteva non-dileme cărora ei le găsesc rapid o rezolvare:

Oare cum să ne distrăm puțin la televizor cu câte o ‘prostioară’, cu o ‘minciunică’ (aparent) nevinovată despre destinele oamenilor?

Oare cum să ieșim cât mai bine în evidență și să ne dăm mari cu ce corelații deștepte facem și câtă elocvență avem când vorbim numai tâmpenii?

Cum să ne desprindem complet de realitatea unei alte persoane și cum să ștergem toate urmele de bun simț și de responsabilitate din conștiința noastră când vorbim despre ea ca despre o colectivitate.

Cum să contribuim la amplificarea ignoranței populației despre ceea ce astrologia este?

Cum să contribuim la tendința generalizată în lumea științifică/ academică de a nu lua astrologia în serios și de a o plasa în rândul superstițiilor și a folclorului?

Și nu, nu am nimic împotriva folosirii zodiacului ca element de destindere, ca ‘ice-breaker’, ca replică de agățat sau ca mod de a încerca să găsești ceva comun cu altcineva – din contră, lucrul ăsta poate fi ceva simpatic… este ceva ce oricine poate face – e cam ca și cum m-aș apuca eu să vorbesc în glumă despre chimie ca să generez o ‘chimie’ cu cineva (și fără să știu prea multă chimie…) doar pentru că acelei persoane îi place chimia – dar nu ăsta este efectul principal pe care astrologia ar trebui să-l aibă asupra cuiva. 

Gândul că există o diagramă, un sistem care reflectă foarte fidel ‘scheletul’ tău psihologic și ‘firul’ întregului tău ‘destin’ trecut, prezent și viitor – calea ta prin viață – ar trebui să te cutremure!! Ar trebui să te facă să vrei să-și dedici enorm de mult timp pentru a le înțelege…Din păcate popularizarea făcută de promotorii astrologiei bullshit generează convingerea populară că astrologia își merită locul doar la o emisiune despre chestii ‘kinky’, science-fiction și ciudate sau – în cel mai rău caz – îi face pe mulți să ajungă la concluzia că toată astrologia e doar un nonsens, o superstiție.

Bine, dar mulți dintre acești astrologi practică o astrologie ‘serioasă’ și completă la cabinetele lor… vrei să spui că sunt ignoranți sau rău-intenționați?

Marea lor artă este să mintă și, simultan, să se mintă pe ei înșiși. Deși toate interpretările pe care acești astrologi le fac sunt complet idioate, ei nu sunt chiar atât de ignoranți… Cred că fiecare dintre ei știe – în sinea sa – că tot ce spune e un mare ‘bullshit’, deși unora le place atât de mult să se audă vorbind încât au ajuns să se convingă că prostiile pe care le debitează ascund în spate o doză de înțelepciune pe care se simt datori să o transmită și altora. Iar elocința cu care fac asta – faptul că pot spune astfel de minciuni fără să clipească, fără să aibă ezitări, la fel ca un actor ce face reclamă la un produs pe care nu l-a folosit niciodată – face parte din arsenalul lor de spălători de creiere.

Iar dacă au și o practică privată în care abordează astrologia cu adevărat ‘horoscopic’ la nivel individual, atunci chiar că nu au nici o scuză! Nici un astrolog care are o urmă de integritate și care respectă astrologia nu va vrea să-și compromită profesia mai mult decât este ea deja compromisă de secolele de marginalizare, de atacurile venite atât din partea religiei, cât și din partea științelor.

Dacă aceste rubrici ar fi realizate de un personaj din ‘Sex and the City’ n-aș zice nimic: ar fi doar ceva ‘for fun’… adică blogerițele de la unele reviste online pentru femei care copiază și traduc pentru rubricile lor horoscopice articole scrise de astrologii de prin străinătate (și care, în aceeași zi, scriu și articole despre implanturile de silicon ale Biancăi Drăgușanu sau despre divorțul lui Bradley Cooper etc) au o scuză: ele scriu pentru divertisment, sunt plătite la cantitatea de click-uri și nu pretind că sunt experte în astrologie.

Dar nu e și cazul acestor astro-bullshiteri(țe): din moment ce ei/ele realizează și consultații particulare, nu au nici o scuză! Așa cum văd eu lucrurile, participarea lor la reducerea standardului astrologic pentru a satisface nevoia de bârfă și de superficialitate a posturilor TV și a publicului, arată doar vanitatea, lăcomia și lipsa lor de integritate. Scopul lor acolo este doar de a-și face publicitate și de a spori numărul naivilor care le vin la consultații private (unde-i usucă de bani pentru că – vezi doamne! – sunt un fel de celebrități la emisiunile lor de can-can).

Bine, dar tu ne crezi idioți pe toți cei care urmărim aceste emisiuni? Ceea ce spui aduce cu o insultă la adresa noastră, a publicului care urmărește aceste emisiuni… Chiar atât de mulți oameni ar mai urmări aceste previziuni dacă nu ar fi ceva adevărat în ele?

Îmi pare rău dacă te simți insultat(ă), dar cred că adevărata insultă îți este adusă de pseudo-astrologii ale căror emisiuni le urmărești cu fidelitate. Dacă cineva îți fură timpul prețios hipnotizându-te cu tâmpenii, nu ar trebui să te revolți împotriva celui care-ți arată că ești furat(ă) pe față…

Urmărim fascinați o mulțime de lucruri care nu au nimic adevărat în ele și o mulțime de oameni ne fură timpul: politicienii sau telenoveliștii, sau cei de la emisiunile de bârfe despre vedete – de exemplu – ne jefuiesc zi de zi din timpul prețios la talk-show-uri și ne vând gogoși și mai mari decât astrologii bullshit, dar totuși mulți stau țintuiți în fața televiziorului convinși că asistă la ceva important… ne place să vedem un pic de dramă, să auzim ceva nou despre noi sau despre lume, vrem să simțim lucruri noi… și după o zi-două nu ne mai amintim dacă ceea ce s-a spus înainte a fost adevărat sau nu, pentru că ni se servește câte un nou subiect de bârfă, un nou zvon, un nou episod, o nouă știre…

Cu horoscopul zilei e exact la fel: oamenii se lăsă duși de ‘valul’ noilor previziuni uitând de cele vechi. Pun pariu că nimeni nu stă să verifice dacă aceste previziuni sunt în mod constant adevărate sau false. Dacă ele te ating, o fac la nimereală, la ‘plezneală’: în 99% din cazuri ele sunt invalide (sau sunt atât de vagi încât pot fi valide pentru oricine)… se întâmplă să găsim ceva adevărat în unele dintre ele pentru că – așa cum se spune – chiar și un ceas stricat arată ora exactă de două ori pe zi…

Așa că nu consider pe nimeni idiot (nici măcar pe astrologii care promovează non-stop idioțenii); toți încercăm să găsim un sens într-o lume în care suntem invadați de nonsensuri… Spun doar că e nevoie de o reală educație astrologică în rândul publicului, iar acești pseudo-astrologi de duzină sunt ca niște profesori analfabeți. Un astrolog are doar două variante: să meargă pe calea ușoară – una a diletantismului, a bârfelor și ‘cancan’-urilor astrologice – sau pe calea grea a efortului de a dezvălui publicului profunzimea și complexitatea astrologiei, de a readuce astrologia la nivelul redutabil pe care l-a avut în anumite perioade din Antichitate și din Epoca Medievală (și – mai mult – de a o ancora la principii etice și la o filozofie elevată)… dar observăm ușor care este calea pe care acești pseudo-astrologi au ales-o…

Iar ca om care urmărești emisiunile și rubricile unor astfel de astrologi, te confrunți cu aceleași opțiuni (deși, desigur, responsabilitatea nu este la fel de mare): poți rămâne la bârfele de suprafață și la nivelul ‘prostioarelor’ despre ‘ce-ți mai spun stelele pentru azi sau pentru săptămâna asta’, sau să mergi în profunzime și să cauți să înțelegi cât mai bine ceea ce este (în opinia mea și nu doar a mea) cea mai profundă, cea mai fascinantă, și cea mai precisă cale de a-ți înțelege personalitatea și drumul tău în viață și de a-i înțelege pe ceilalți: astrologia! În viziunea mea educația astrologică este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți obține în viață. Astrologia este atât un limbaj al vieții, cât și o matematică a vieții, așa că învățând astrologie poți să-ți iei ‘bacul’ la înțelegerea semnificației vieții tale!

Ține de tine să nu mai faci rating la tâmpenii și să cauți să înțelegi cu adevărat acest magic limbaj al vieții!

Totuși, această astrologie pe care tu o critici nu a fost dintotdeauna o formă validă de practică astrologică?

Nici poveste! Acest mod de a practica și promova astrologia este o găselniță relativ nouă. Au fost vremuri când astrologii practicau o astrologie foarte ‘sobră’ și o foloseau numai și numai în scopuri serioase. Până la sfârșitul secolului al 19-lea și începutul secolului al 20-lea nimeni nu s-ar fi gândit să promoveze astfel de nonsensuri și să folosească astrologia pentru scopuri atât de triviale și într-o formă atât de superficială (așa cum fac practicanții astrologiei bullshit).

Totul a început cu un englez pe nume William Frederick Allan, care și-a luat ulterior numele de Alan Leo (avea Soarele în zodia Leului). Leo – membru al Societății Teozofice și umblat și prin cercurile masonice – avea un interes pentru ocultism, dar avea cunoștințe astrologice mediocre pentru că nu-i prea plăcea să citească și practica astrologia ‘după ureche’.

Pe de altă parte, Leo era un foarte bun ‘om de vânzări’, un tip de marketing și o persoană foarte competitivă, un businessman. Pentru a face rapid mulți bani s-a gândit că astrologia engleză clasică (cea practicată de Lilly și Gadbury) era mult prea complicată pentru public (și pentru el) și cerea prea mult timp dedicat și efort, așa că cel mai bun lucru era să o simplifice și să o ‘ambaleze’ într-un mod cât mai atrăgător pentru mase. El a plagiat texte importante de astrologie pe care le-a introdus în interpretările sale private și în horoscoapele periodice publicate în revista fondată de el și a început să vândă publicului versiunea sa simplificată de astrologie (foarte similară cu ceea ce observăm că se promovează astăzi ca horoscop al zilei, horoscop al săptămânii sau al lunii), precum și cursuri rapide și conferințe de popularizare.

Într-o notă oarecum ironică, Alan Leo a ajuns să fie considerat ‘părintele astrologiei moderne’, pentru că a reușit să trezească un interes mai mare al publicului pentru astrologie într-o perioadă în care astrologia nu era foarte populară… din păcate răul făcut a fost mult mult mai mare decât binele: ‘brand’-ul său foarte comercial, superficial și aiuritor de astrologie a fost adoptat pe scară largă de astrologi din întreaga lume și – mai mult ca sigur – nu vom mai scăpa niciodată de el!  

Bine, dar tu de ce faci – pe site-ul tău personal – previziuni despre zodii? Nu e același lucru?

Nu, nu e deloc același lucru! Eu nu fac previziuni mondiale despre destinul a 12 grupe de câte 630 milioane de oameni! Nu vorbesc despre viitorul comun al ‘berbecilor’ sau al ‘balanțelor’ sau al ‘vărsătorilor’ pentru că nu există așa ceva!
 
Am adoptat în parte principiul – folosit de practicanții astrologiei bullshit – al compartimentării previziunilor pentru cele 12 zodii pentru a arăta că modul lor de a practica astrologia este complet defectuos și pentru a atrage atenția asupra modului corect de a folosi astrograma momentului.

Eu nu tratez zodiile ca indivizi, ci ca procese, etape specifice – asta este deosebirea majoră. Și nu fac aici doar o conversie semantică – este ceva crucial legat de atitudinea și de înțelegerea astrologiei, de modul în care o configurație astrală capătă sens! Nu suntem poziții statice în Zodiac, ci ne identificăm conștiința în mod dinamic cu diferitele forme de manifestare ale tuturor energiilor zodiacale, chiar dacă filtrăm totul prin horoscopul nostru natal. În fiecare secundă, în fiecare oră, în fiecare zi, în fiecare săptămână, în fiecare lună, în fiecare an, fiecare dintre noi trece prin toate cele 12 etape zodiacale, deopotrivă! Fiecare om este din toate zodiile, fiecare om le parcurge. Zodiacul este Calea, este expresia lui Tao – el arată ordinea ascunsă a vieții!

Care-i motivația ta? Te deranjează succesul altor astrologi?

De câte ori se întâmplă să critic câte un astrolog pentru că face afirmații absurde, prima reacție a acestuia este să mă acuze că am ceva cu el sau cu succesul său. Ei bine, succesul oamenilor nu mă deranjează (deși uneori nu pot să nu observ când există o distanță uriașă între imaginea de succes pe care cineva o are și ceea ce are cu adevărat de oferit sau când diletantismul său este promovat ca măiestrie supremă). Pentru mine astrologia este o pasiune, adică ceva mai mult decât o simplă profesie (și mult mai mult decât un simplu hobby!) – este ceva în care (alături de alte lucruri) am investit enorm fără a aștepta neapărat ceva în schimb. Nu mi-am făcut niciodată reclamă și o lungă perioadă de timp am practicat astrologia fără a cere bani pentru interpretări. Am împărtășit multora cunoștințele mele în mod gratuit sau pe bani puțini.

Fac astfel de recenzii ca o reacție la non-sensul promovat de practicanții ‘astrologiei bullshit’. Folosesc astfel conștient și asumat ceea ce am în comun cu alte 600 și ceva de milioane de oameni (adică Soarele meu din semnul Balanței) pentru a echilibra ceea ce este mult mult dezechilibrat (deși fac tot ce fac în feluri complet diferite de alții). Scopul meu este să atrag atenția publicului asupra a ceea ce astrologia este și poate fi cu adevărat (prin opoziție cu ceea ce este promovat actualmente).