David Pingree, renumitul istoric al științelor exacte ale antichității afirma, pe bună dreptate că cele două ‘științe’ tradiționale care au supraviețuit cel mai bine în India modernă sunt

a) Jyotisha (astronomia și astrologia) și

b) medicina tradițională āyurveda

(deși prima categorie a fost mult influențată de disciplinele echivalente existente în tradiția vestică).

Atât astrologia cât și āyurveda sunt bazate pe înțelegerea profundă a impactului și efectului celor 5 elemente tradiționale și a combinațiilor lor în structura fizică, energetică și psiho-mentală a ființei umane, pe cunoașterea legăturii dintre individ și ritmurile naturale și pe înțelegerea fapului că structura constituțională a individului și temperamentul acestuia sunt determinante pentru înțelegerea destinului și predispozițiilor legate de stilul de viață al individului.

Înțelegerea practicianului āyurvedic poate fi mult amplificată prin cunoașterea mai profundă a predispozițiile naturale ale pacientului pe care horoscopul acestuia le pune în evidență. Multe dintre aceste predispozitii sunt inconstiente pentru pacient și nu pot fi obținute de medic în timpul realizării anamnezei.

Horoscopul pacientului este utilizat de practicantul āyurvedic în scopul determinării constituției individuale și a factorilor care influențează (sau au capacitatea de a influența) această constituție.

Un anumit mod de a privi harta astrologică și de a înțelege configurația planetară natală ne indică combinația elementală (altfel spus proporția celor 5 elemente primordiale (pământ, apă, foc, aer și eter), respectiv a celor trei doshas: vata, pitta și kapha ) specifică nativului, felul în care constituția sa are cel mai repede tendința de a se dezechilibra, momentele sau perioadele în care dezechilibrul are tendința de a se instaura, cauzele acestui dezechilibru (obișnuințe proaste, stres și suprasolicitare fizică sau mentală, traumele emoționale și complexele care l-au afectat pe pacient, tendința către deficit sau exces al anumitor constituienți corporali (dhatus), pierderile energetice etc), starea resurselor nativului, precum și mecanismele mentale și paternurile de reacție emoțională ale pacientului.

Această determinare a perioadelor când dosha-ele au tendința de a se dezechilibra și a naturii factorilor care au tendința de a determina dezechilibrul este de neprețuit pentru medicul āyurvedic care poate astfel lua decizii terapeutice mult mai înțelepte.

Astrologia indiană mai poate indica (sau valida și confirma, pentru practicantul āyurvedic) și tipul de intervenție sau remediul la care pacientul răspunde cel mai bine, precum și momentul cel mai propice pentru administrarea acestuia.

Natura remediului este indicată în corespondență cu combinația de proprietăți (calități) și cu amprenta energetică specifice planetei sau combinației planetare identificate ca fiind esențiale pentru restabilirea echilibrului.

Esențială în astrologia jyotisha este înțelegerea profundă a conceptului de bala (putere sau forță de manifestare) a unui principiu activ – concept care este foarte mult folosit și în āyurveda.

Nu în ultimul rând cu ajutorul astrologiei este mult mai ușoară determinarea probabilității legate de longevitate (āyurdaya), existând tehnici și metode speciale în acest sens.

Astrologia indică, într-o manieră foarte evidentă, momentele în care viața pacientului ar putea fi pusă în pericol și cauzele care pot aduce moartea. Pacientul poate fi astfel pus în gardă (cu delicatețe) și se pot lua măsuri de anulare sau atenuare a karmei nefavorabile.

Prin astrologie se poate prevedea, din timp, pericolul unei boli, iar prin āyurveda se poate prescrie soluția curativă, realizându-se astfel cel mai important o obiectiv al oricărui sistem medical autentic: prevenția curativă și menținerea stării de armonie și echilibru a individului.

La fel ca āyurveda, sistemul jyotisha este orientat pe înțelegerea felului în care individul poate împlini cât mai bine în viața sa cele patru scopuri majore ale vieții: dharma, artha, kama și moksha.

Astrologia aduce āyurvedist-ului posibilitatea de a arunca o privire atât în viitorul (apropiat sau îndepărtat al) nativului, cât și în trecutul nemărturisit (sau neînțeles până atunci) al acestuia.

Practicianul āyurveda care știe să interpreteze horoscopul jyotisha este asemenea unui turist care, deși rătăcit într-un loc necunoscut în care nu beneficiază de ajutor și ghidare din afară, se poate totuși orienta foarte bine pentru că are la dispoziție o hartă exactă a locului și astfel poate găsi repede drumul și legătura între ceea ce nu cunoaște și ceea ce cunoaște deja.