Continui aici seria de articole pe teme mai ‘explozive’ cu o scurtă interpretare astrologică a atacurilor din 11 Septembrie 2001, soldate cu peste 3000 de victime.

Harta primului atac (ora 8:46 am, North Tower, World Trade Center, New York) – suficient de reprezentativă pentru al doilea atac (cel de la South Tower), dar și pentru întreaga operațiune teroristă – ne invită să facem o analiză oarecum paradoxală: într-un fel ea reprezintă atât perspectiva celor atacați, cât și pe cea a atacatorilor. Axa Balanță-Berbec poziționată pe axa Ascendent- Descendent indică ‘feed-back’ și polarizare (în acest caz opoziție, dușmănie). În Balanță orice acțiune înseamnă, simultan, și reacțiune, iar acest lucru este esențial. În procesul zodiacal cauza și efectul se întâlnesc – pentru prima oară cu adevărat! – în Balanță. Balanța este o forță reacționară; ea răspunde la ceva chiar și atunci când pare că inițiază!

Atacul asupra turnului sudic. Ora 9:03 am

Desigur, momentul de impact ale avionului în clădire nu este cu totul reprezentativ pentru acțiunea atacatorului: aceasta a început la un moment anterior, iar harta astrologică a momentului impactului indică mai degrabă un efect al acțiunilor acestuia. (Acest aspect este similar cu cel al bombardamentului de la Hiroshima, pe care în articolul meu l-am analizat din perspectiva atacatorului). Totuși momentul impactului este esențial pentru că abia atunci natura acțiunii atacatorului a dobândit semnificație la locul evenimentului (și abia atunci acțiunea a devenit complet ‘exprimată’), de aceea acest moment poate fi interpretat din ambele perspective (a victimei și a agresorului, a ‘cauzei’ și a efectului evenimentului respectiv).

Nu voi specula pe marginea diferitelor idei și posibilități legate de cauzele acestui eveniment (cum ar fi zvonurile și diversele teorii ale conspirației legate de implicarea agențiilor secrete americane în această operațiune), ci voi evidenția câteva dintre semnificațiile cele mai clare ale horoscopului evenimentului:

avem un eveniment la înălțime (eventual aerian) care afectează ceva care are o natură duală (dublă) (Gemenii – semn de aer- în casa a 9-a, conectat cu Ascendentul prin faptul că guvernatorul său se află în Ascendentul din Balanță -semn de aer)

avem două clădiri înalte de același fel (‘turnuri gemene’) (Saturn în Gemeni ca dispozitor al casei a 4-a din Capricorn).

-e vorba de clădiri comerciale (Gemenii și Balanța sunt semnele zodiacale ale schimburilor și comerțului, iar Mercur – semnificatorul pentru comerț, schimburi).

-clădirea este populată cu multe ‘suflete’ (mulți oameni vulnerabili) – (Luna în semnul ‘multiplicității’- Gemenii, un semn ‘uman’);

-avem un atac, un răspuns, un efect, o reacțiune, o contraofensivă (axa Balanță – Berbec pe axa Ascendent-Descendent) motivate de fanatism sau fundamentalism religios (Pluto în Săgetător) și derulate de o forță străină (Săgetătorul);

-cuadratura Mercur-Jupiter pe Asc – MC indică amploarea evenimentului, mediatizarea sa dar și implicațiile sale majore;

-avem o parte atacatoare care folosește ‘arme’ din țara atacată și o forță atacată care, anterior, a fost ea însăși un atacator (și care nu va întârzia să reacționeze);

-după un timp (Luna urmează să schimbe semnul în curând) clădirile se prăbușesc (Pluto în opoziție cu Saturn din Gemeni) și o mulțime de oameni ajung să moară din cauza focului (Marte-Ketu în opoziție cu Luna, dar și Pluto din Săgetător cuadrat de Soare și Berbecul pe Descendent) și a prăbușirii structurilor de rezistență (Marte în Capricorn în al 4-lea semn zodiacal de la Ascendent; Marte este o planetă māraka pentru un Ascendent în Balanță);

-evenimentul apare ca ceva ‘de neimaginat’, nou, total neașteptat (Luna intră în conjuncție cu Rahu, Uranus aspectează guvernatorul Ascendentului) cu toate că, în trecut, au existat mai multe semnale că o astfel de acțiune teroristă ar fi putut viza turnurile (Luna și Saturn în Gemeni);

-atacul nu este singular (Mercur pe Ascendent și Luna în Gemeni indică multiplicitate, replicare și coordonare);

-Soarele în casa a 12-a ce-și are dispozitorul pe Ascendent indică o situație ce a fost planificată ‘din umbră’, ‘în spatele cortinei’, de forțe nevăzute sau neînțelese, dar care  devine acum manifestă, se explicitează. Cuadratura Soarelui din Fecioară cu Saturn din Gemeni și Mercur pe Ascendent indică planificare meticuloasă ce-și vede efectele concretizate. Cuadratura Soarelui cu Pluto (în Fecioară-Săgetător) accentuează fanatismul și intransigența, atitudinea de tip ‘kamikaze’.

Capricornul în casa a 4-a simbolizează structura unei clădiri, a unei construcții. Saturn – guvernatorul casei a 4-a și Luna – guvernatorul casei a 10-a se află într-o casă ‘cadentă’ (a 9-a). Altfel spus, ca urmare a opoziției de la Pluton și Marte, dispozitorii axei verticale ‘cad’ din pozițiile lor ‘unghiulare’, de putere, ceea ce afectează casa a 4-a a ‘fundației’ sau ‘structurii’. Uranus în opoziție cu guvernatorul Ascendentului indică un efect șocant, ‘zdruncinant’, ‘cutremurător’, ‘imploziv’. Inițial partea de sus a construcției este afectată (Saturn în Gemeni – semnul la finalul căruia Soarele atinge declinația / ‘înălțimea’ sa maximă în Emisfera Nordică). Casa 9-a fiind a 6-a de la a 4-a, planetele din ea (și în special Saturn ce este aspectat de Pluto) indică o ‘problemă’ majoră pentru casa a 4-a (pentru ceea ce aceasta semnifică). Fiind în casa a 8-a de la a 4-a, Venus, guvernatorul ascendentului (aflat în opoziție cu Uranus) indică și el un eveniment neplăcut corelat cu semnificația casei a 4-a (‘în mic’: clădiri, terenuri, construcții; ‘în mare’: oraș, patrie, ‘pământ strămoșesc’).

Nu în ultimul rând, harta decanală a evenimentului reflectă mai bine importanța lui Saturn și a lui Marte: Saturn era almuten pentru Ascendent, în vreme ce Marte era almuten pentru Imum Coeli, Mercur (dispozitorul lui Saturn) era în decanul lui Saturn – planetă care, la rândul ei, se afla în Gemeni în decanul lui Marte. Semnificația simbolică este: ‘clădiri (construcții) atacate (lovite)’.

Saturn în Gemeni ca guvernator al casei a 4-a indică simbolic și un ‘oraș cu zgârie-nori’, deci o altă semnificație este: ‘oraș cu zgârie nori atacat’.

Arcana ‘Turnul’ (‘Turnul Trăznit’) din Tarot este profund corelată cu această configurație în care Saturn, Marte, Uranus și Pluto sunt foarte importante.

Ce indică aici Jupiter exaltat în Rac pe MC?

Începătorul în astrologie ar fi tentat să dea o coloratură ‘benefică’ unui astfel de horoscop din cauza prezenței lui Jupiter în Rac (poziția sa de ‘exaltare’) în conjuncție cu Mijlocul Cerului (poziția sa de maximă elevare la New York în perioada și în preajma orei producerii evenimentului). Dar a nu se uita că acest horoscop este simultan unul al cauzei și al efectului, al atacatorului și al victimei! Astfel:

-Jupiter exaltat indică succesul și amploarea acțiunii de atac, succes ce va deveni clar deîndată ce Luna (semnificatorul Islamului) va intra în Rac în opoziția sa cu Marte din Capricorn (prăbușirea turnurilor și moartea miilor de oameni);

-într-un mod aparent paradoxal însă, Jupiter într-o astfel de condiție indică și oportunitatea imensă apărută pentru Statele Unite și prefigurează expansiunea imediată a SUA în Orientul Mijlociu. Jupiter se afla atunci în conjuncție cu Soarele din horoscopul întemeierii Statelor Unite. Evenimentul a fost ‘îmbrățișat’ de SUA ca un motiv perfect pentru a-și afirma hegemonia mondială, pentru a-și expansiona Imperiul la nivelul de influență politică, militară și economică și pentru a impune măsuri de forță majoră asupra populației sale.

Impactul lui Pluto asupra lui Saturn, ‘conjuncțiile disjuncte’ (în afara semnului) Rahu-Lună și Marte cu Nodul Sud și Centrul Galactic, dar și cuadratura Soarelui din casa a 12-a cu Pluto indică un eveniment cu implicații karmice majore legate atât de cauza evenimentului, cât și de efectele sale pe termen lung.

Diferențierea astrologică între victimă și agresor

Voi nuanța puțin mai mult interpretarea. Privit din perspectiva părții atacate – cea care a suferit atacul (dar și a majorității celor care se identifică cu drama evenimentului) – atacatorul este simbolizat de casa a 7-a și de guvernatorul său Marte din al 3-lea locaș în Capricorn. Ca guvernator al casei I (derivate de la a 7-a) din Berbec, Marte este, simultan, kāraka pentru viață și moarte (ca guvernator al casei a 8-a (derivate) în Scorpion), deci el va simboliza aici și efectul asupra vieții (la fel cum, în harta evenimentului, Venus este kāraka pentru viață și moarte). Folosind principiul caselor derivate, această perspectivă ar putea fi rezumată în felul următor:

Avem o mare ură acumulată, o mulțime de resentimente motivate religios (Pluto în Săgetător în a 9-a casă de la a 7-a). Ducem un ‘război sfânt’ pe terenul americanilor (dispozitorul lui Pluto este în Rac în casa a 4-a de la a 7-a), dezlănțuim ‘Jihadul’ asupra lor. Acționăm în baza crezurilor prevalente în propria noastră cultură (Jupiter în Rac în a 4-a casă de la a 7-a), dar și a unor interese oculte și a unor jocuri de putere (Jupiter guvernează a 12-a casă de la a 7-a, Soarele cuadrat de Pluto). Deturnăm câteva avioane cu pasageri (Pluto în casa a 9-a derivată de la a 7-a, casă ce este aspectată de Luna aflată în casa a 9-a în radix), ne ‘înfigem’ cu ele în câteva clădiri (Marte în Capricorn, a 10-a casă de la a 7-a) printr-o acțiune radicală, sinucigașă (Marte este kāraka pentru moarte, Soarele este almuten al casei a 7-a și este cuadrat de Pluto) și le dărâmăm, le facem bucăți (Saturn guvernatorul casei a 10-a de la a 7-a în Gemeni în opoziție cu Pluto) aducând moartea asupra ființelor din ele (Marte în opoziție cu Luna).

Impactul asupra Statelor Unite

Impactul acestei configurații asupra hărții astrologice (Sibley) a SUA este major, după cum se vede în diagrama de mai jos care suprapune horoscopul evenimentului peste cel al Statelor Unite. Pluto în tranzit peste Ascendentul SUA (și în opoziție cu Uranus natal pe Descendent și cu Saturn în tranzit), Uranus în tranzit peste Luna SUA, Jupiter, dispozitorul Ascendentului, în tranzit prin casa a 8-a peste Soare- dar și restul combinațiilor încercuite de mine – poartă semnificația unui moment major în istoria SUA (implicațiile și semnificațiile sunt prea multe ca să le mai detaliez aici).

Hărțile de bază din anul 2001 pentru SUA indicau terorismul ca posibilitate, deși astrologul ar fi trebuit să fie bine conectat la ‘vibrația’ specială a destinului SUA pentru a considera harta aferentă momentului de 11 Septembrie ca indicativă pentru o asemenea tragedie.

Mai trebuie spus și că, în horoscopul SUA, Mercur (care este în opoziție cu Pluto) poartă semnificația războiului, a sabotajului, a terorismului (și terorii), a anihilării, a morții, a spionajului și a tehnologiei militare, fiind guvernator al lui Marte (ce se află în casă māraka – a 7-a) și poziționat în casa a 8-a (a războiului, morții și spionajului), lucru care explică mai bine semnificația poziției sale pe horoscopul evenimentului (dar și importanța lui Pluto în acest context). Saturn natal este și el guvernator al unei case māraka (a 2-a) și tranzitează o casă māraka (a 7-a) – o indicație de fatalitate (mai ales că Mercur și Ascendentul evenimentului fac conjuncție cu Saturn natal).

Numerologia zilei de 11 Septembrie

Numerologia zilei de 11 (dar și cea a datei din lună 11 septembrie și a datei complete: zi-lună-an) este de asemenea fascinantă. Atât ziua, cât și combinația zi-lună (11.09) au valoarea numerologică 11 (11=1+1+9), număr care este conectat cu poziția Lunii în semnul dublu al Gemenilor, dar și cu Mercur (ca guvernator al zodiei solare a Fecioarei în care evenimentul s-a produs). Evenimentul s-a produs la câteva zile după împlinirea a 56 de ani de la lansarea – de către americani a – celor două bombe atomice la Hiroshima și Nagasaki (5+6=11)! Cei doi de ‘1’ alăturați ne duc cu gândul la cele două turnuri gemene lovite și la glifa zodiei Gemenilor.

Data completă – 11.09.2001 – corespunde numărului 14. În Tarot, a 14-a arcană este ‘Temperanța’. Golden Dawn a asociat această carte cu Săgetătorul, dar înțelesul ei legat de ‘echilibrarea karmică’ este conexat, în mod evident, cu zodia Balanței. Evenimentul nu este altceva decât un ‘payback’, o acțiune menită să echilibreze balanța faptelor din trecut (și – cine știe? – poate și o plată karmică întârziată pentru bombardarea Hiroshimei…).

______________________

În concluzie, horoscopul descrie foarte bine evenimentul, îl ‘semnează’ astrologic, îl ‘amprentează’ (chiar dacă nu-l ‘prezice’ neapărat)!