De mai multă vreme, mai ales în anumite cercuri, a apărut moda interpretării horoscopului de Revelion (adică a horoscopului calculat pentru ora 00.00 a datei de 1 ianuarie) în baza căruia astrologii realizează previziuni pentru noul an. Raționamentul – dacă îi putem spune așa – astrologilor care realizează acest gen de previziuni este acela că, din moment ce, în astrologie, începuturile sunt atât de importante și la Revelion sărbătorim începutul unui nou an, horoscopul acestui moment trebuie musai să fie important pentru a descoperi semnificația noului an. Acest „raționament” (sau mai bine-zis lipsa lui) indică o neînțelegere crasă a principiilor astrologice!

Oricine înțelege cât de cât fundamentele astrologiei, știe că, din punct de vedere astrologic, la Revelion nu începe un nou an! ”Anul Nou” nu se bazează pe un fenomen astronomic, ci este o pură convenție socială. Ca orice moment în care oamenii sărbătoresc și fac planuri pentru viitor, acest moment nu este complet lipsit de semnificație, dar această semnificație nu este una naturală, ci una generată artificial. Faptul că la ora 0 de la Revelion, numerotarea anului se schimbă nu are nici o legătură cu ceva ce Soarele – principiul care generează Zodiacul – declanșează.

Există chiar și acum regiuni de pe glob în care anumite grupuri etnice nu cunosc această convenție și nici nu le interesează. Indivizii din acele grupuri nu serbează Revelionul, nici nu rup foaia de la calendar, nici nu schimbă anul pe documentele din Microsoft Word; pur și simplu ceea ce alții aleg să facă și să sărbătorească nu-i privește! Nu mai vorbim de oamenii care au trăit în mileniile anterioare instaurării acestei convenții…oare când a fost Revelionul pentru toți acei oameni?

Anul Nou ”astrologic” (și astronomic) începe într-unul dintre cele 4 tranzite majore ale Soarelui: cele două echinocții și cele două solstiții, iar natural este ca – din perspectiva Emisferei Nordice a Pământului – punctul de start al anului să fie echinocțiul de primăvară (altfel spus, tranzitul solar în zodia Berbecului). Începând cu acel moment, oricine poate observa cum durata zilei (principiu solar, masculin, yang) începe să se modifice în raport cu durata nopții, apar schimbări în temperatură, în creșterea plantelor etc. Este clar că orice horoscop prin care dorim să înțelegem câte ceva din noul an trebuie să fie generat pentru acest început natural și nu pentru o dată aleasă convențional. Horoscopul de Revelion este deci un non-sens astrologic.

Dar această gafă astrologică nu se oprește aici… comedia continuă… Unii astrologi generează astrograma de Revelion pentru poziția observatorului Greenwich care servește ca bază pentru o altă convenție internațională, fiind punctul prin care trece Meridianul Zero, adică meridianul în raport cu care se determină longitudinile geografice ale tuturor locațiilor de pe glob. În mintea lor, cu cât mai multe cifre din formatul orei și coordonatelor ”noului an” sunt zero, cu atât mai bine…! Pentru ei, destinul anual al umanității depinde, la modul fundamental, de această poziție din Marea Britanie. Alți astrologi iau capitala țării ca localitate de referință pentru horoscopul de Revelion, dar și în acest caz avem de-a face doar cu o convenție arbitrară.

Toate aceste interpretări astrologice sunt la limita absurdului și indică cât de mult se poate pierde din vedere esențialul unui proces atunci când el este redus la un desen tipărit pe o coală de hârtie sau afișat pe ecranul unui monitor (iar asta într-o societate care pune mai mult preț pe convenții și aparențe, decât pe esențial). Pe lângă uriașa lipsă de înțelegere a fundamentelor astrologiei, desprinderea de realitatea astrologică vie și axarea pe convenții, această abordare înseamnă simultan și desprinderea de bunul simț natural.