Există o mulțime de programe computerizate care pot fi utilizate de astrologul amator sau de cel profesionist. Prezint în continuare, în ordine alfabetică, principalele programe de astrologie horoscopică vestică [programele de astrologie indiană (Jyotisha) și cele de astrologie chineză (Suanming) sunt prezentate aici și aici]

Spre deosebire de programele necomerciale, toate programele comerciale au inclus atlasul internațional ACS, ceea ce face ca generarea astrogramelor să se facă foarte rapid, fără efort și timp pierdut din partea astrologului.

Aproape toate programele importante vor fi analizate și comparate in articolele si cursurile mele de astrologie, în așa fel încât să le poți achiziționa în cunoștință de cauză și să poți utiliza la maximum caracteristicile și avantajele lor unice. Desigur, poți descărca oricare dintre programele gratuite, precum și versiuni demo pentru aproape toate programele comerciale, astfel încât să le testezi singur.

Programe comerciale

Aquarius – un program austriac comercial, cu variantă gratuită, ușor de folosit și cu o interfață plăcută.

Argus – un program al cărui preț destul de mare este in dezacord cu calitățile sale

Astrocalc – un program simpatic care integrează în special tehnicile moderne de interpretare. Vine în mai multe ediții, pentru diferite buzunare. Totuși este întrecut de multe programe gratuite.

Astro Connect – un software german, cu meniu și în limba engleză. Are o grafică clară și frumoasă, totuși este cam scump!

Astro Gold Mac OS – o aplicație pentru posesorii de sisteme Mac

Astro-PC – un program franțuzesc extraordinar, cu interfață și în engleză! Întrece cele mai multe programe comerciale consacrate, din păcate este mai puțin cunoscut! Grafică și capabilități de excepție. M-am îndrăgostit de el!

Astroquick – un program cu funcționalități de bază; merge pe Mac OS.

AstroMart – un program cu funcțiile astrologice de bază.

Astro Plus – program în limba germană. Are multe caracteristici importante.

Astroworld – software nemțesc. Nu l-am testat încă.

Delphic Oracle – un program excelent, adresat în special practicanților astrologiei elenistice. Se dezvoltă permanent pe măsura descoperirilor care se fac la originile tradiției astrologice.

Galiastro – program de astrologie destul de cunoscut în aria germanofonă.

iPhemeris – un program foarte bun pentru utilizatorii Mac.

Interpid – un program focusat pe astrologia modernă. Rulează atât pe Mac, cât și pe Windows.

Janus – unul dintre cele mai bune programe de astrologie! Are module excelente de astrologie natală, orară, tehnici medievale și cosmobiologie, calculând toate tipurile de hărți necesare, cu posibilitatea de animare a lor. Modulele includ rapoarte care pot fi editate de astrolog.

Kairon – un progrămel modest, dar capabil, la un preț accesibil, pentru Mac-uri.

Kepler – un program foarte bun, cu multe caracteristici importante. Oferă rapoarte astrologice foarte complexe care pot fi folosite comercial.

Mastro – un software canadian

Megastar – un program elvețian, cu meniu în limba germană; mult prea scump prin raport cu ce știe să facă!

Mercurius – un program foarte scump cu versiuni în limbile germană și engleză care poate calcula corect direcții primare prin metodele semi-arcului și Regiomontanus

Millennium Star Trax – un program ingenios oferit de AIR Software, deși interfața lasă de dorit.

Nova Chartweels – un program puternic de la Astrolabe, cu o grafică specială și cu caracteristici drag&drop. Probabil că este unul dintre cele mai bune programe pentru Astrologia Uraniană și Cosmobiologie (numite acum Astrologie Simetrică).

Placidus – un program excelent de astrologie antică (babiloniană și elenistică) și medievală. Capabilitățile programului sunt extraordinare.

Placidus 4.1 – cel mai renumit program în limba maghiară, cu o versiune gratuită

Phasis – un program italian de astrologie clasică (Ptolemaică), funcțional pe Windows și Mac, în engleză și italiană. Excelent !

Prometheus – un program nou apărut, cu valențe grafice (inclusiv 3D) extraordinare. Este dezvoltat rapid, devine din ce in ce mai bun.

Regulus – deși este specializat pe sistemul Huber de astrologie, are capabilități importante și în abordările tradiționale

Sarastro – un program extraordinar, cu funcționalități complexe și cu o interfață foarte plăcută, în limba germană.

Sirius -include toate caracteristicile lui Kepler, adăugând însă și anumite caracteristici avansate. Un program excelent, foarte bun și pentru cercetare astrologică! La concurență cu Solar Fire, este în topul celor mai bune programe de astrologie!

Solar Fire – cel mai utilizat program profesional de astrologie. Are o interfață foarte plăcută și caracteristici excelente, oferă toate capabilitățile de lucru, multe opțiuni de calcul, o mare varietate de formate a hărților, include animații și grafice temporale superbe și rapoarte bine scrise. Chiar și o simplă enumerare a caracteristicilor de bază ar lua mult prea mult spațiu (și timp) pentru a fi adecvată aici.

Time Cycles – un software exclusiv pentru Mac. Are mai multe module, care pot fi achiziționate separat

TimePassages – foarte intuitiv și simplu de folosit, cu un design excelent. Poate rula și pe Mac OS. Se adresează însă în special astrologilor care folosesc doar tehnicile favorite ale astrologiei ”moderne” (tranzite, progresii, reîntoarceri solare și lunare, sinastrie, puncte mediane etc), deci nu integrează caracteristicile importante ale astrologiei tradiționale, ceea ce – în opinia mea – este un dezavantaj de netrecut pentru orice astrolog care se ia în serios!

Vision – un program cunoscut mai ales pe piața vorbitorilor de limbă germană

Winstar – este probabil primul program comercial de astrologie apărut în lume și unul dintre cele mai bune programe existente la ora actuală, produsul a peste 35 de ani de dezvoltare continuă !

Zet – un excelent program rusesc. Face toți banii!

Programe gratuite

Astrolog – obiectul nostalgiei multor astrologi din România (și nu numai). A fost bun, că a fost gratis! (încă mai e bun, încă mai e gratis!). Funcțional pe toate platformele importante (Windows, Mac, Unix, Dos). Există mai multe versiuni și variațiuni și modificări ale versiunii originale.

AstrologR – o variație românească a vechiului program. Programul rulează doar sub Windows.

Astrology for Windows – un program bunicel, cu meniu inclusiv în limba română.

Astrowin – foarte bun! Citește mai jos, la secțiunea programelor specializate gratuite

Mastro – versiunea gratuită a programului comercial canadian

Morinus – un excelent program bazat pe un proiect inițiat de Robert Nagy. Este preferatul meu dintre programele gratuite (și adesea îl prefer programelor comerciale) pentru că și se axează pe tehnicile esențiale tradiționale, fără ornamentele moderne (care sunt adesea inutile)! Funcționează pe Windows, Linux, Unix și Mac OS.

OpenAstro – un soft micuț, dar capabil, destinat utilizatorilor Linux

Planetdance – un program gratuit pentru Windows, cu funcționalități interesante.

Star Fisher – un program destul de capabil

Urania – un software gratuit bun compilat în Polonia și bazat pe Astrolog. Periodic apar noi versiuni ale sale. Poate fi adaptat și pentru Mac și Linux.

Valens – un program de astrologie elenistică bazat pe scheletul lui Morinus.

What Watch – un soft puternic, foarte bun pentru a scoate în evidență esențialul metodei folosite

Zet Lite – deși este versiunea gratuită a unui program comercial, este destul de puternic.

Programe specializate comerciale

AIR Software – mai multe programe foarte specializate, grupate sub aceeași umbrelă. Luarea deciziilor, cercetarea statistică, rectificarea horoscopului, speculațiile bursiere etc devin astfel mult mai sofisticate și tehnicizate.

Astrallis – un program comercial specializat pe calculul direcțiilor primare. Nu am avut inca timpul necesar pentru a-l testa

Astrology Forecast Software – software pentru calculul direcțiilor primare

Astrotides – un program de astrologie lunară de la Astrolabe

Genius Loci – un program dezvoltat în Ungaria; calculează pozițiile geocentrice și topocentrice ale planetelor, viteza, magnitudinea lor aparentă și alte informații importante.

Inner Sky Electrum – de la autorul care a dezvoltat Genius Loci, cu date ce acoperă un interval de 11.000 de ani, bazat pe Efemeridele Elvețiene, capabil să calculeze direcțiile primare (după mai multe chei), să afișeze mai multe variante (tropicale și siderale) de stații lunare (arabe, hinduse, chineze) și zodii/constelații solare, să indice conjuncțiile elementelor din horoscop cu o mulțime de stele fixe ș.a.m.d.

JigSaw – un program scump, dar foarte bun pentru rectificare și cercetare (inclusiv a dinamicii familiilor sau grupurilor)

MagiOracle – specializat pe astrologia financiară. Nu știu ce face, dar știu că există!

Planetary Aspects and Transits – un program special dedicat analizei combinațiilor aspectuale pe care planetele le formează în tranzit

Special Uranian – un program foarte complex specializat pe astrologia uraniană

Starlight – un program destul de costisitor, axat pe astrologia stelelor fixe.

Timaeus – o versiune foarte simplificata a lui Delphi Oracle. Ruleaza in background si indica (vizual si prin semnale sonore) orele planetare si ascendentul, dar da acces la întreaga harta astrologica a momentului. Foarte util in astrologia orara si in cea electivă.

Programe specializate gratuite

AstroClock – un mic program Windows care arată pozițiile planetare în background-ul ecranului.

Astrowin – pe lângă programul – foarte bun- cu același nume (care poate fi considerat un soft gratuit aproape complet), cuprinde o gamă largă de mici programe specializate pe horoscopia natală și relațională, previziuni, astrologie vocațională, orară și electivă, ore planetare etc, oferite generos de Allen Edwall.

Cenon – un program capabil să indice nodurile planetare geocentrice și o scală gradată topocentrică a caselor astrologice. Rulează pe Mac și Linux

ChronosXP – Inainte de a-mi instala Timeaeus, Chronos mi-a calculat – vreme de multi ani – orele planetare

Ryal for Windows – specializat pe asteroizi și simboluri sabiene

Zodiacal Aphesis – un mic program specializat pe calculul perioadelor de eliberare a energiilor planetare din astrologia elenistică. Obișnuiam sa-l folosesc, dar, din pacate, nu a mai fost actualizat de multa vreme.

Aplicații pentru sistemele mobile (comerciale, cu versiuni gratuite)

Aquarius2Go – un program Android. Calculează harta natală, tranzitele, progresiile în arc solar, reîntoarcerea solară, sinastria, harta compusă.

Astro Gold – o excelentă aplicație pentru iOS și Android pe structura lui Solar Fire. O am instalată atât pe telefon, cât și pe tabletă.

Astrologie Aura – un program rusesc comercial destul de avansat, cu o versiune gratuită

AstroVizor – un program rusesc, cu versiune gratuită

Astrowin – oferă și o aplicație gratuită pentru Android și Kindle axată pe calcularea tranzitelor.

Celeste – o aplicația gratuită pentru iPhone, iPad și Android, cu posibilitatea de a calcula harta natală și harta momentului

iPhemeris – un program excelent pentru iPhone și iPad. Efemeride tropicale și siderale extensive (ce acoperă 7700 ani), în format tabelar și grafic.

Kairon – un program excelent pentru iPhone și iPad

Planetdance – funcționează și pe Android, nu numai pe Windows. Foarte capabil la nivel de funcționalități.

Smart Astrology – funcțional pe Android. Oferă un display grafic al tranzitelor și progresiilor pentru un anumit moment, raportat la harta natală.

TimePassages Pro – oferă opțiuni astrologice relativ avansate prin comparație cu ceea ce există la ora pe ”piața astrologică” a telefoniei mobile, incluzând, pe lângă harta natală, și tranzite, progresii secundare, direcții în arc solar, sinastrii, însoțite de o varietate de interpretări.

Tropical Skies – funcționează pe sistemele Android. Calculează harta astrologica în sistemele de case Campanus, Placidus, Koch, Porphyry, Regiomontanus și Sistemul Egalitar. Are un atlas foarte cuprinzător.

Servicii online comerciale

AIR Software online service – oferă posibilitatea de a calcula hărți natale și tranzite, pe lângă alte opțiuni interesante (astro-cartografie, astro-calendar, astro-decizii etc)

Astroapp – cea mai nouă apariție în rândul programelor astrologice. Accesul se face pe bază de subscripție, la prețuri destul de piperate (există și o opțiune gratuită, limitată însă în capabilități). Oferă o mare varietate de utilități, se dorește a fi un program universal valabil pentru toate stilurile de astrologie. Avantajul major este că aplicația poate fi rulată pe toate dispozitivele mobile.

Servicii online gratuite

Astroapp  – menționat mai sus, are și o opțiune gratuită, limitată însă în capabilități. Calculează harta natală, oferă tabele de calcul al demnităților esențiale, calculează astro-hărți.

Astroagg – o aplicație online bazată pe vechiul Astrolog.

Astrodienst – oferă cea mai bună variantă de obținere a hărților astrologice, mai ales atunci când nu ai la dispoziție un program de astrologie instalat pe calculator. Întrece în exactitate cele mai multe programe gratuite! Un link către modulul de calcul horoscopic există și pe acest website.

Astrograph – îți calculează gratuit harta natală, după ce-ți faci un cont pe website.

Astrolabe – pe lângă Solar Fire, oferă și un serviciu de calcul gratuit al horoscopului natal. Tot pe Astrolabe poti vedea horoscopul momentului pentru orice locație, ceea ce poate fi foarte util în special pentru a rezolva o întrebare de astrologie orară.

Astromart – calculează harta natală, sinastria și tranzitele, afișându-le tabelar sau grafic.

Astrotheme – calculează online tranzite, revoluția solară, progresii secundare și în arc solar, oferă un atlas, astrograme comparative / sinastrii, hărți compuse etc

Astrowin – pe lângă toate aplicațiile excelente oferite gratuit pentru descărcare, Astrowin oferă și un excelent serviciu online! Te înscrii ca membru (cu nume de utilizator și parolă), după care ai la dispoziție un adevărat soft online pentru calculul diferitelor hărți natale și previzionale precum și o bază de date pentru persoanele ale cărei date le introduci.

Capricorn Astrology – pe lângă programul comercial Prometheus oferă, de asemenea, și un serviciu gratuit de calcul al horoscopului natal.

Planetdance – calculator online al hărții natale sau curente

Zet – pe lângă programul comercial cu același nume, calculează online harta natală.

Atlas online

Astrodienst – calculează coordonatele pentru majoritatea localităților semnificative din lume. În cazul în care ai un program care nu are integrat un atlas, ești obligat să determini coordonatele localității natale sau curente printr-o altă metodă ! Astrodienst o oferă pe cea mai bună din punct de vedere astrologic.

Google Maps – cred ca nu mai are nevoie de nici o prezentare

GPS-Coordinates – excelent pentru găsirea coordonatelor localităților

Map Coordinates – se bazează pe Google Maps

LatLong – descoperă rapid coordonatele localității  care te interesează

Satellite Signals – calculează coordonatele chiar si pentru localități foarte obscure

Efemeride online

Astrowin – determină pozițiile planetelor pentru orice dată cuprinsă între 1901 și 2048).

Astrodienst – efemeridele elvețiene la superlativ, de la cei care le-au generat de la bun început!

Horizons web-interface – efemeride exacte pentru corpurile din sistemul solar de la California Institute of Technology

Sfatul meu: dacă dorești un program pentru practica ta privată sau profesională, alege în cunoștință de cauză! E bine să înțelegi ce știe să facă fiecare și dacă corespunde nevoilor tale, dacă integrează tehnicile și abordările folosite de tine și dacă se potrivește cu tehnologia pe care o ai la dispoziție. În același timp programul nu trebuie să se limiteze la asta, ci să-ți dea posibilitatea de a face cercetare astrologică și de a experimenta cu tehnici care încă nu-ți sunt familiare. Programul trebuie să fie simplu și ușor de folosit, să-ți ușureze munca nu să te arunce în ceață! Multe programe (mai ales comerciale) caută să răspundă tuturor nevoilor și, de aceea, includ o sumedenie de tehnici și abordări foarte ciudate, care nu au nici o bază teoretică solidă și nici susținerea tradiției astrologice, de aceea s-ar putea ca un program mai simplu (poate gratuit), să-ți fie de mai mare ajutor.

Mai ai și varianta de a instala mai multe programe gratuite care fac lucruri diferite și care se completează unul pe celălalt. Dacă poți să treci cu vederea disconfortul și timpul pierdut cu introducerea datelor în fiecare program, asta poate fi o variantă care te scutește de o cheltuială financiară. Sunt multe programe gratuite foarte bune care, luate împreună, acoperă nevoile practice ale celor mai sofisticați astrologi!