Foarte mulți oameni au auzit astăzi despre Yi Jing, Feng Shui sau despre Zodiacul chinezesc al animalelor. Ceea ce mulți oameni nu știu este că Yijing-ul (I Ching – metoda divinatorie bazată pe Cartea Transformărilor) reprezintă doar o mică parte din tot ce înseamnă sistemul de arte divinatorii ale Chinei, Suànmìng (suàn a calcula + mìng – viață, destin = „artele calculării destinului”)cunoscut și sub numele impropriu de ”metafizică chineză”.

Nefiind însoțit de complexitatea factorilor astronomici, geografici și calendaristici, Yi Jing-ul oferă doar o înțelegere foarte generală, abstractă și temporară a situațiilor pentru care este consultat. Pentru a compensa această lipsă, tradiția chineză a creat de-a lungul timpului (sau a adaptat din alte tradiții), sisteme foarte complexe de analiză a timpului și energiei. Unele dintre aceste sisteme integrează Yijing-ul într-o abordare foarte complexă menită să dezvăluie celui interesat toate fațetele destinului său și ale situațiilor particulare de viață dintr-un moment particular.

Pe de altă parte, Feng Shui (arta chineză a armonizării individului cu mediul înconjurător) nu are prea multă eficiență fără înțelegerea factorului timp și fără înțelegerea destinului persoanei pentru care Feng Shui-ul se aplică, adică fără cunoașterea temeinică a astrologiei.

La fel ca astrologia tradițională occidentală, Suànmìng a devenit banalizată prin abordarea superficială specifică curentului New Age. Vidul de cunoaștere autentică a sistemelor divinatorii chinezești și barierele lingvistice, generează un cadru care favorizează o abordare foarte comercială, afaceristă.

Pentru că Feng Shui-ul și sistemele divinatorii chinezești sunt percepute ca favorizând bunăstarea materială, maeștrii acestor arte le oferă occidentalilor la prețuri astronomice (uneori fără ca acei maeștri să dețină o cunoaștere profundă); în unele țări, maeștri acestor arte cer sume astronomice clienților (sume care, mai ales în sfera business, pot fi cuprinse între 500 și 25.000 dolari pe consultație, cu perioade de așteptare care uneori ajung la 6 luni și cu acceptarea clienților la consultație numai pe bază de referințe!), iar prețurile cerute pentru a-i învăța pe alții aceste metode ajung adesea la mii de dolari/modul. Feng-Shui-ul a devenit un pretext pentru ca o mulțime de pseudo-maeștri profitori să vândă clienților o mulțime de obiecte scumpe și inutile, nerecomandate de nici o regulă tradițională, transformându-le casele și birourile în adevărate depozite de chinezării!

Studiul acestor tradiții divinatorii cere mulți ani de efort, studiu, practică și dedicare, și nu mă consider deloc a fi un ”maestru” sau un expert (ci doar un student) în aceste discipline, totuși prin articolele, cursurile și consultațiile care vor fi oferite prin acest website îmi propun să aduc la lumină aceste metode, într-o manieră cât mai accesibilă, pentru iubitorii români ai artelor divinatorii.

Enumăr aici cele mai importante arte divinatorii și practici bazate pe divinație care vor fi abordate pe acest website:

Ba Zi

Shēng Chén Bā Zì (”Cele 8 caractere” sau ”Cei 4 piloni ai destinului”) – este forma cea mai răspândită a astrologiei natale chineze. Cei 4 piloni sunt formați din ”tulpinile” și ”ramurile” anului, lunii, zilei și orei de naștere, adică prin influențele combinate ale Cerului și Pământului.

 

Qi Men Dun Jia

Qí Mén Dùn Jiǎ (”Ieșirea prin poarta misterioasă”) este una dintre cele 3 arte supreme ale metafizicii chineze (Sān Shì). Folosită inițial ca instrument de tactică militară, s-a dezvoltat ulterior într-o practică divinatorie și strategică complexă care poate servi la rezolvarea a nenumărate tipuri de probleme.

 

Da Liu Ren

Dà Liù Rén (”Tehnica Celor Şase Ape Yang”) este considerată cea mai înaltă artă divinatorie cunoscută în tradiția taoistă chineză. Bazată pe ciclul sexagenar, această tehnică implică calcule foarte complexe și un complex sistem de zeități guvernatoare ale diferitelor stadii ale manifestării qi-ului.​

 

Yi Jing

Yì Jīng -ul este cea mai cunoscută practică divinatorie chinezească (și una dintre cele mai vechi din lume), un amestec de taoism și filozofie confucianistă. Se bazează pe cele 64 de combinații ale celor 8 trigrame (Bā Guà), care, la rândul lor, au la bază diversele combinații ale yin-ului cu yangul.

 

Mei Hua Yi Shu

Méi Huā​ Yi Shù (”Numerologia Înfloririi Prunilor”) – o metodă de a extrage răspunsul din Yijing fără a utiliza monedele sau cozile de coada șoricelului și fără a utiliza textul Yijing-ului. Metoda duce la obținerea a două trigrame care au roluri definite și formează o hexagramă care cifrează răspunsul la întrebarea adresată.

 

Wen Wang Gua

Wén Wáng Guà – este o metodă sofisticată de interpretare a rezultatelor obținute prin Yi Jing, care se constituie într-un sistem de sine stătător care corelează fiecare linie din hexagramă cu Tulpinele Celeste și Ramurile Terestre. Acest sistem este mult mai specific și mai detaliat în rezultatele sale decât metoda simplă a Yi Jing-ului.

 

Zi Wei Dou Shu

Zǐ Wēi Dòu Shù (”Astrologia Stelei Purpurii”) construiește pe Astrologia Celor 4 Stâlpi, utilizând un sistem sofisticat de numerologie (o astrologie abstractizată) în scopul determinării influențelor asupra destinului individului și aplicării de remedi de tip Fēng Shuǐ în scopul îmbunătățirii calității vieții. Are la bază astrologia indiană.

 

​Tai Yi Shen Shu

Tài Yǐ Shén Shù (”Divinația Supremului Unu”) – în general este folosită pentru realizarea unor predicții despre evenimente care urmează să afecteze grupuri mari de oameni (orașe, națiuni etc), deși există și aplicații personale. În trecut era folosită foarte mult în strategia militară a împăraților chinezi sau mongoli.

 

Tie Ban Shen Shu

Tiě Bǎn Shén Shù  (”Numerologia Farfuriei de Fier”) – este considerată una dintre cele mai precise forme de divinație chineză, asemănată adesea cu Cele 3 Arte (Sān Shì). Este foarte secretă, foarte dificilă și criptică. O legendă spune că, în orice moment, doar 5 oameni de pe Pământ stăpânesc această artă. Chiar dacă este foarte greu de reconstituit cu precizie acest sistem, există câteva aplicații interesante ale acestui sistem.

 

Feng Shui

​A înțelege – prin astrologie – factorii care influențează viața nativului nu este suficient! Este nevoie să înțelegem și felul în care individul se poate „poziționa” în raport cu acești factori, felul în care se poate armoniza cu mediul înconjurător pentru a scoate tot ce este mai bun din potențialul pe care l-a primit la nașterea sa. Feng Shui este arta care face posibilă această transformare. În esență, Feng Shui studiază qi-ul („energia vieții”) și posibilitățile individului de interacțiune cu acesta. Nu intenționez să abordez aici în detaliu practica Feng Shui, ci doar să prezint principalele aplicații ale metodelor Suànmìng în Feng-Shui.