Îmi plac filmele rusești. Este, desigur, o generalizare, dar până acum n-am văzut prea multe filme rusești proaste (și am văzut destul de multe). La fel ca Nelyubov, filmul Aritmie (Arrhythmia) (care, la data când scriu articolul, încă rulează pe HBO GO ) m-a impresionat prin profunzimea și realismul său. O dramă cu accente comice, ușor de extrapolat la viața oricui. Însă dincolo de impresia pe care mi-a lăsat-o filmul, vreau să abordez aici corespondența sa astrologică. Tema filmului este una ‘uraniană’: filmul ne arată un personaj a cărui viață se află într-o criză profundă atât în viața sa privată, cât și în cea profesională. 

Desigur, nu toate crizele au o natura uraniană. Există crize minore, corelate cu planetele intra-saturniene și există și crize mai profunde corelate – d.p.d.v. astrologic – cu Neptun, cu Pluto, cu Eris, Sedna sau Makemake. Toate planetele și corpurile trans-saturniene simbolizează – într-o măsură mai mare sau mai mică – situații de criză, pentru că pun latura familiară, (relativ ușor) cognoscibilă (intra-saturniană) a psihismului individual față în față cu Necunoscutul, cu Nevăzutul, cu Neinteligibilul, cu Iraționalul, cu Abisalul, cu Haoticul.

Crizele neptuniene, de exemplu, ne alterează simțul realității, ne dizolvă ‘imaginea de sine’, ne infuzează ca ‘drogul’ unei realități alternative care ne dă viața peste cap (totuși – din cauza manifestării lor insidioase și treptate, prin opoziție cu calitatea abruptă și imediată a situațiilor ‘de criză’ obișnuite – ele nu sunt considerate ‘crize’). Crizele plutoniene străpung vălul neptunian și ne determină să luăm contact cu esența dezgolită a psihismului nostru abisal, cu ceea ce refuzăm să acceptăm, să integrăm în (sau să eliminăm din) viața noastră (la fel ca în cazul ‘crizelor neptuniene’, adesea este însă nevoie de un element ‘uranian’ pentru ca ele să răbufnească). Dar nici un alt simbol astrologic nu descrie mai bine ideea de ‘criză’ ca Uranus.

Chiar și titlul filmului (Aritmie) este foarte sugestiv. Aritmia este o dereglare de ritm, iar în context medical este o dereglare a ritmului cardiac. În astrologie, orice ieșire din ritmul obișnuit (considerat normal sau convențional – deci ‘saturnian’) sau orice dereglare a acestuia este de natură ‘uraniană’. Personajul principal, Oleg, lucrează ca paramedic pe ambulanță, deci se confruntă zilnic cu nenumărate crize și urgențe (deci ‘aritmii’) ale pacienților, dar – pe lângă caracterul uranian, de criză, al meseriei sale, se confruntă și cu o ‘aritmie’ extrem de bulversantă în viața sa privată: soția sa, Katya – medic la spitalul la care el lucrează pe ambulanță – îi spune, pe neașteptate, că vrea să divorțeze. 

Filmul ne prezintă agonia personajului, cu toată dezordinea pe care schimbările și deciziile neașteptate ale celorlalți – pe de o parte, și deciziile abrupte și neconvenționale pe care el însuși se vede nevoit să le ia în situații limită generate de natura propriei sale meserii și de constrângerile impuse din afară -pe de altă parte. Criza majoră din plan afectiv îl împinge în pragul disperării, iar situațiile neplăcute din munca sa îl împing la nonconformism și conflicte profesionale.

O serie de evenimente dramatice (dar cu nuanțe pe alocuri comice), ne arată starea de criză cronică cu care Oleg trebuie să se confrunte de la o zi la alta, dar și soluțiile uneori ingenioase și neortodoxe, alteori generatoare de conflict cu care el răspunde: de exemplu, administrează un placebo sublingual sub forma unei mici componente a unei jucării de plastic unei ipohondre care risipea timpul celor de la Ambulanță (prezentându-i pastila drept un medicament miraculos nou inventat în străinătate), face o intervenție chirurgicală unui copil electrocutat pentru a-i salva viața, deși operația trebuia făcută de o echipă specializată care întârzia să apară, trântește de perete o Martoră a lui Iehova care împiedica echipa să o ducă pe mama ei la spital pentru transfuzie, întârzie în mod voit (dar justificat) la o pacientă în condiție foarte critică, pentru a-i acorda ajutor complet, dar nu mai ajunge la timp pentru a salva viața unei alte persoane, ceea ce-l aduce la un conflict major cu seful său birocrat etc. 

O notă neptuniană secundară transpare, pe alocuri, prin auto-flagelarea psihologică și auto-sabotajul lui Oleg, precum și prin dependența lui de alcool, dar tema majoră rămâne una uraniană. 

Finalul filmului ne arată o revenire a personajului la ‘normalitatea’ saturniană, la ritmul obișnuit atât în relație cât și la muncă. În fapt, Katya îl iubește, chiar dacă simte că nu mai poate trăi cu el – ce scenariu comun! Dar, desigur, criza determinată de breșa uraniană în ordinea saturniană nu poate rămâne fără urmări profunde…poate vom descifra natura acestui gen de urmări în recenziile astrologice pentru alte filme cu tematică uraniană… 

Un amănunt suficient de interesant pentru a fi menționat aici: la nașterea sa, Boris Igorevich Khlebnikov, regizorul filmului Arrhythmia are Luna în opoziție partilă (în același grad zodiacal) cu Uranus, iar această conjuncție planetară este suficientă pentru a arăta importanța lui Uranus în viața acestuia și semnătura astrologică pentru acest film.